Trupele Aliate au invins armatele Puterilor Centrale la Râşnov

0

Duminică 29 august 2010, în Grădina Cetătii din Râşnov, a avut loc o reconstituire a unei bătălii din Primul Război Mondial. Acest moment a făcut parte din singurul eveniment de tip living history din România – Festivalul „În numele trandafirului”, organizarea fiind asigurată de o echipă de istorici condusă de dr. Adrian Silvan Ionescu

Deşi nu a fost ziua ideală din punct de vedere al turistului obişnuit, ploaia care a căzut neincetat de mai mult de 12 ore, a crescut dramatismul şi autenticitatea momentului (aburii care se ridicau din pământ s-au amestecat spectaculos cu fumul “exploziilor” pregătite de artificieri). De o parte a frontului au fost desfăşurate trupele Aliate – Croix de Guerre și 1914-21/Twentieth Century Warfare and Living History Association (1914-21/ Asociația de război și istorie vie din secolul al XX-lea) din Marea Britanie, Salient Remembrance Detachment din Belgia, Klub Vojenské Historie 43.péši pluk Brno (Clubul de Istorie Militară “Regimentul 43 Infanterie” Brno) din Cehia, Le poilu de la Marne din Franţa, Asociaţia 6 Dorobanţi și Asociaţia Datina Străbună din România – si pe cealaltă parte trupele Puterilor Centrale – K.u.K 3 Dragoner Regiment “König von Sachsen” (Regimentul 3 Dragoni Cezaro-Crăiești “Regele Saxoniei”) din Austria, Societatea Naţională “Tradiţia”, filiala Veliko Târnovo, Regimentul 18 Infanterie “M.S. Ferdinand I” din Bulgaria. Infruntarea celor două armate a avut de toate: apărare in transee, impuscături, artilerie, explozii, atac la baionetă, răniti, prizonieri etc. A fost o lectie de istorie pe viu pentru publicul numeros care a avut de infruntat, la rândul lui, prima ploaie de toamnă din acest an.

Timp de trei zile (27 – 29 august 2010), Râşnovul a fost astfel locul de întâlnire pentru cele mai importante grupuri de reconstituire istorică din 8 ţări europene in cadrul singurului eveniment de tip living history din România.

Festivalul „În numele trandafirului” a avut loc la Râşnov în perioada 27 – 29 august 2010 şi a atras publicul interesat să asiste la o „lecţie vie” de istorie. Prin această manifestare culturală cu caracter istoric, documentar şi didactic, organizatorii au pus în valoare tradiţii militare din spaţiul european, din antichitate până în epoca contemporană. Acţiunea s-a adresat publicului iubitor de istorie prin prezentarea unor aspecte ale vieţii cotidiene, costume, echipamente, demonstraţii de mânuire şi tragere cu arme istorice, albe şi de foc, şi tehnici/tactică de luptă din diferite epoci.

„Ce este un re-enactor ? Este un istoric în miniatură. El se străduieşte, singur sau în grup, să refacă o epocă anume spre a încerca, pe propria-i piele, experienţele trăite de înaintaşi. El nu studiază neapărat documente vechi, nu merge la Arhive, ci reconstituie viaţa reală de acum câteva zeci sau câteva sute de ani folosind informaţiile orale ale veteranilor sau memorialistica şi iconografia epocilor respective. Astfel, el face istorie aplicată, atât în planul celei evenimenţiale cât şi al celei sociale şi a mentalităţilor” – dr. Adrian Silvan Ionescu.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează