Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Trupele Aliate au invins armatele Puterilor Centrale la Râşnov

0

Duminică 29 august 2010, în Grădina Cetătii din Râşnov, a avut loc o reconstituire a unei bătălii din Primul Război Mondial. Acest moment a făcut parte din singurul eveniment de tip living history din România – Festivalul „În numele trandafirului”, organizarea fiind asigurată de o echipă de istorici condusă de dr. Adrian Silvan Ionescu

Deşi nu a fost ziua ideală din punct de vedere al turistului obişnuit, ploaia care a căzut neincetat de mai mult de 12 ore, a crescut dramatismul şi autenticitatea momentului (aburii care se ridicau din pământ s-au amestecat spectaculos cu fumul “exploziilor” pregătite de artificieri). De o parte a frontului au fost desfăşurate trupele Aliate – Croix de Guerre și 1914-21/Twentieth Century Warfare and Living History Association (1914-21/ Asociația de război și istorie vie din secolul al XX-lea) din Marea Britanie, Salient Remembrance Detachment din Belgia, Klub Vojenské Historie 43.péši pluk Brno (Clubul de Istorie Militară “Regimentul 43 Infanterie” Brno) din Cehia, Le poilu de la Marne din Franţa, Asociaţia 6 Dorobanţi și Asociaţia Datina Străbună din România – si pe cealaltă parte trupele Puterilor Centrale – K.u.K 3 Dragoner Regiment “König von Sachsen” (Regimentul 3 Dragoni Cezaro-Crăiești “Regele Saxoniei”) din Austria, Societatea Naţională “Tradiţia”, filiala Veliko Târnovo, Regimentul 18 Infanterie “M.S. Ferdinand I” din Bulgaria. Infruntarea celor două armate a avut de toate: apărare in transee, impuscături, artilerie, explozii, atac la baionetă, răniti, prizonieri etc. A fost o lectie de istorie pe viu pentru publicul numeros care a avut de infruntat, la rândul lui, prima ploaie de toamnă din acest an.

Timp de trei zile (27 – 29 august 2010), Râşnovul a fost astfel locul de întâlnire pentru cele mai importante grupuri de reconstituire istorică din 8 ţări europene in cadrul singurului eveniment de tip living history din România.

Festivalul „În numele trandafirului” a avut loc la Râşnov în perioada 27 – 29 august 2010 şi a atras publicul interesat să asiste la o „lecţie vie” de istorie. Prin această manifestare culturală cu caracter istoric, documentar şi didactic, organizatorii au pus în valoare tradiţii militare din spaţiul european, din antichitate până în epoca contemporană. Acţiunea s-a adresat publicului iubitor de istorie prin prezentarea unor aspecte ale vieţii cotidiene, costume, echipamente, demonstraţii de mânuire şi tragere cu arme istorice, albe şi de foc, şi tehnici/tactică de luptă din diferite epoci.

„Ce este un re-enactor ? Este un istoric în miniatură. El se străduieşte, singur sau în grup, să refacă o epocă anume spre a încerca, pe propria-i piele, experienţele trăite de înaintaşi. El nu studiază neapărat documente vechi, nu merge la Arhive, ci reconstituie viaţa reală de acum câteva zeci sau câteva sute de ani folosind informaţiile orale ale veteranilor sau memorialistica şi iconografia epocilor respective. Astfel, el face istorie aplicată, atât în planul celei evenimenţiale cât şi al celei sociale şi a mentalităţilor” – dr. Adrian Silvan Ionescu.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.