Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Structuri de economie sociala si locuri de munca pentru persoane defavorizate, prin proiectul SUCCES

0

Asociatia pentru Promovarea Responsabilitatii Sociale a Companiilor (APRSC) si Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri (FNTM), au placerea de a anunta lansarea proiectului „SUCCES – Sustinem cresterea competitivitatii economiei sociale”, pe care cele doua organizatii il vor implementa in parteneriat pana la sfarsitul anului 2015.

Foto 2 - Conferinta de lansare SUCCES

In deschiderea conferintei de presa organizata la Brasov, in 4 decembrie 2014, au luat cuvantul Ionut Tata, presedintele APRSC si manager financiar al proiectului, si Laura Popa, manager de proiect FNTM. Ionut Tata a punctat scopul Asociatiei pentru Promovarea Responsabilitatii Sociale a Companiilor, care se suprapune cu obiectivul proiectului de a “facilita accesul pe piata muncii pentru persoanele vulnerabile, in special cu dizabilitati. In Romania se ofera asistenta sociala, in locul oportunitatilor de integrare socila, angajare si sprijin pentru initiative antreprenoriale.”

Laura Popa a prezentat initiativele FNTM de implicare sociala, subliniind „necesitatea trecerii de la asistenta sociala la antreprenoriat si impulsionarea persoanelor vulnerabile pentru a avea initiativa, deoarece cheia cresterii economice sunt afacerile si antreprenoriatul. Este importanta realizarea profitului si intr-o initiativa de antreprenoriat social, cu reinvestirea lui in rezolvarea problemelor sociale. De 18 ani Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri promoveaza antreprenoriatul si cultura manageriala, bazate pe valorile fundamentale ale civilizatiei.”

Proiectul este finantat prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane in cadrul axei 6.1. “Dezvoltarea economiei sociale” si isi propune facilitarea accesului pe piata muncii a grupurilor vulnerabile din regiunile Centru si Bucuresti-Ilfov, prin masuri de economie socialasi promovare a unei societati incluzive si coezive. Pe termen lung, proiectul urmareste integrarea structurilor economiei sociale in lantul valoric al economie si consolidarea importantei acestora in viata economicasi sociala. Bugetul total al proiectului este de 3.464.292 RON, din care aproximativ 30% va susține direct înființarea și funcționarea timp de 6 luni a structurilor de economie socială.

Prin proiect vor fi infiintate in 2015 cinci Structuri de Economie Sociala – ONG-uri sau firme care vor angaja persoane din grupuri vulnerabile si vor respecta principiile economiei sociale. Dintre acestea, trei vor fi infiintate in Regiunea Centru (Brasov), de APRSC: (1) atelier de economie circulara, (2) centru de servicii pentru intreprinderi si (3) workshop-café, si doua vor fi infiintate in regiunea Bucuresti-Ilfov, de FNTM: (4) agentie de turism si (5) magazin online de educatie si evenimente. In paralel, vor fi selectate 60 persoane din urmatoarele grupuri vulnerabile: persoane cu dizabilitati, persoane de etnie roma, femei aflate in situatii de risc, familii monoparentale si cu peste 2 copii si manageri pentru structurile de economie sociala. Acestea vor urma un proces de formare si consiliere, urmand sa fie angajate 19 persoane in cadrul celor 5 Structuri de Economie Sociala de mai sus.

La eveniment au fost invitati si au luat cuvantul trei reprezentanti ai grupurilor vulnerabile, persoane cu dizabilitati, Petru Punga, Cosmin Buga si Marcel Scutaru. “Trebuie sa iti doresti sa faci mult mai multe. Eu mi-am dorit si am putut.”, a declarat Petru Punga celor prezenti, vorbind despre reusitele profesionale, personale si sportive. Petru este campion national la tenis si baschet in scaun rulant, lucreaza in domeniul imobiliar si este casatorit.

Marcel Scutaru a subliniat prin exemplul personal, faptul ca “persoanele care isi doresc o cariera trebuie sa isi caute sau sa-si creeze oportunitatile.” Marcel Scutaru este casatorit si lucreaza ca mentor si consultant financiar.

Cosmin Buga isi doreste sa faca ceva concret pentru persoanele cu dizabillitati, “sa ma implic in mod direct pentru a schimba sistemul sau mentalitatea societatii”. Cosmin, student la Drept, este beneficiar al unei burse de studiu oferite de APRSC.

Prin proiectul SUCCES partenerii isi propun sa creeze 5 modele de buna practica in domeniul economiei sociale, lansand pe piata idei de afaceri inovative, in cadrul carora sa fie respectate principiile economiei sociale. „Ne dorim ca aceste initiative sa fie repicate de alte organizatii, in cat mai multe regiuni din tara”, a mentionat Ionut Tata.

Produsele/serviciile livrate de aceste structuri de economie sociala vor fi promovate in randul companiilor, institutiilor si organizatiilor din cele doua regiuni, prin intermediul brandului umbrela al Asociatiei pentru Promovarea Responsabilitatii Sociale a Companiilor, pentru a-si gasi o cerere pe piata libera, asigurand astfel autosustenabilitatea acestor structuri.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.