Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Start pentru anul VI YouthBank Cluj / Bani destinați proiectelor adresate comunităţii locale, implementate de liceeni

1

Start pentru anul VI YouthBank Cluj, în avanpremiera unui eveniment internațional

Ajuns la cea de-a șasea ediție, programul YouthBank Cluj se lansează anul acesta în avanpremiera unui eveniment internațional adresat organizațiilor din 20 țări, care gestionează proiecte adresate tinerilor. Este vorba de International Peer Learning Event, un schimb internațional de experiență pe tema Youth Civic Engagement (Implicarea Civică a Tinerilor), organizat mâine și poimâine la Cluj de Global Fund for Community Foundations – finanțator al YouthBank Cluj – în parteneriat cu Fundația Comunitară Cluj (FCC), a cărei experiență în implementarea acestui program le va fi împărtășită participanților.

Gestionat local de FCC și coordonat la nivel național de Asociația pentru Relații Comunitare, YouthBank Cluj este administrat de tineri cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani și urmărește constituirea, promovarea și administrarea unui fond destinat proiectelor adresate comunităţii locale, implementate de liceeni. Astfel, tinerii au acces la un cadru pentru dezvoltare personală, dobândind abilităţi de leadership, comunicare și management financiar.

“YouthBank se regenerează an de an, odată cu noile echipe de tineri care ni se alătură, datorită energiei și entuziasmului lor, aceasta fiind de altfel și frumusețea programului. Este inepuizabil și le oferă liceenilor clujeni cadrul în care își pot pune la lucru imaginația, venind cu idei creative de atragere de resurse – etapă a programului care va fi demarată în perioada următoare – dar și cu proiecte ingenioase, pe care tot ei au ocazia să le selecteze pentru finanțare, respectiv să le dezvolte”, punctează Larisa Dragoș, coordonator YouthBank Cluj.

În cifre, cei cinci ani ai programului înseamnă: un fond total de finanţare de 130.000 lei, din care au fost finanţate 75 de proiecte, implementate de 400 de tineri clujeni, pregătiţi și instruiţi în cadrul proiectului. De asemenea, alături de cei 35 de tineri care au făcut parte din echipa YouthBank Cluj până în prezent s-au implicat activ 40 de licee și colegii din judeţ.

Astfel că expertiza FCC în gestionarea acestui program va fi valorificată în cadrul YCE, o oportunitate de învățare și pentru organizația clujeană.

“Fundația Comunitară Cluj este pentru prima dată coorganizatorul unui eveniment de anvergură internațională, rol pe care putem să ni-l asumăm după cei cinci ani de derulare a programului YouthBank la Cluj. Avem alături de noi organizații din toată lumea – oameni din culturi diferite, din țări precum Brazilia, Mexic, Zimbabwe, Filipine, India, Belgia, Marea Britanie sau Letonia – și oportunitatea să învățăm din experiența lor de lucru cu tinerii și cu proiectele adresate acestora”, sublinază, la rândul său, Simona Șerban, director executiv al FCC.

Echipa YouthBank Cluj a fost completată în luna octombrie cu opt noi liceeni, care au fost instruiți la sfârșitul săptămânii trecute în cadrul unei sesiuni de formare dedicate activităților de atragere de fonduri. Luna aceasta și luna viitoare, tinerii își vor pune cunoștințele în practică, în cadrul campaniei de strângere de resurse, urmând ca în intervalul februarie-martie 2012 să se deruleze concursul de finanțare, prin care liceenii sunt invitați să propună proiecte pentru a primi fonduri. Acestea vor fi implementate în perioada aprilie-mai 2012. Detalii complete despre etapele programului sunt disponibile pe www.cluj.youthbankromania.ro.

 

***

Fundaţia Comunitară Cluj

Fundația Comunitară Cluj inspiră implicarea oamenilor. Valorile noastre sunt: transparența, profesionalismul, parteneriatul, impactul pe termen lung. Credem că fiecare clujean și companie cu interes local pot contribui la transformarea orașului în locul pe care il visăm.

În perioada 2008-2010, am gestionat și oferit finanțări în valoare totală de peste 500.000 de lei, pentru 100 de proiecte în cadrul programelor noastre, respectiv pentru 42 de bursieri.

Asociația pentru Relații Comunitare

YouthBank s-a extins la nivel naţional începând cu anul şcolar 2009-2010, când alte cinci orașe din ţară au beneficiat în urma implementării programului: Alba Iulia, Bucureşti, Constanţa, Odorheiu Secuiesc, Timişoara, iar apoi s-au alăturat programului orașele Iași și Tîrgu Mureș. La finalul primilor doi ani de implementare la nivel naţional, YouthBank se poate lăuda cu: 125.000 lei mobilizaţi de cele 7 echipe din comunităţile lor, 225.000 acordaţi ca finanţare, 116 proiecte finanţate, 570 de tineri implicaţi în echipele de proiecte, 150 de liceeni membri YouthBank, 45 de licee și colegii implicate activ. Coordonat la nivel naţional de Asociaţia pentru Relaţii Comunitare, YouthBank este un program care încurajează antreprenoriatul social, filantropia, iniţiativa civică și responsabilitatea tinerilor și oferă cadrul ideal pentru realizarea unei schimbări.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.