Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Sprijinirea filantropiei în România prin donaţie individuală?

0

Centrul Raţiu pentru Democraţie, în parteneriat cu United Way România şi Coaliţia pentru Sprijinirea Filantropiei, organizează joi, 20 septembrie, două mase rotunde pentru promovarea iniţiativei legislative de “Sprijinire a filantropiei în România prin donaţie individuală”.

Prima întâlnire va avea loc la ora 11.00 în sala de şedinte a Primăriei Gherla, cea de-a doua este programată pentru ora 15.00 în sala de şedinţe a Primăriei Dej.

Iniţiată de United Way România cu finanţare CEE Trust şi derulată în parteneriat cu Asociaţia pentru Relaţii Comunitare, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile şi Fundaţia Soros, membrii Coaliţiei pentru Sprijinirea Filantropiei, această iniţiativă publică susţine completarea cadrului legal actual care prevede direcţionarea a 2% din impozitul datorat şi deducerea a 5% din baza impozabilă a veniturilor obţinute din activităţi independente pentru persoanele fizice şi deducerea sponsorizărilor în limita a 0.3% din cifra de afaceri pentru persoanele juridice.

Prin această iniţiativă susţinem:

  • Scutirea de impozit a donatorilor persoane fizice pentru sumele pe care le dăruiesc cauzelor sociale sau civice, în limita a 5% din venitul lor anual.
  • Scutirea de impozit pentru sumele donate a celor care doneaza mai mult de 100 de salarii minime pe economie (echivalentul a 15.700 EUR), în limita a 10% din venitul lor anual.
  • Cresterea pragului de donaţii pentru companii de la 0.3% din cifra de afaceri cât este acum la 0.6%.

În cadrul proiectului, Centrul Raţiu pentru Democraţie va organiza împreună cu partenerii 5 mese rotunde în oraşele Cluj-Napoca, Gherla, Dej, Turda şi Câmpia Turzii unde sunt invitaţi să participe factori de decizie politică și administrativă locali, membri ai organizaţiilor neguvernamentale şi reprezentanţi ai mediului de afaceri.

Majoritatea ţărilor europene încurajează sprijinirea cauzelor sociale şi civice ale cetăţenilor prin oferirea de facilităţi fiscale pentru donatori. Comportamentul filantropic, ca acţiune personală pentru binele public, este un act gratuit care are ca scop creşterea calităţii vieţii. Dezvoltarea acestui comportament poate fi încurajată prin oferirea de facilităţi fiscale, prezenţa sau absenţa acestora avand un efect direct asupra organizaţiilor neguvernamentale care îşi bazează o mare parte din activităţile pe care le implementeză pe sprijinul financiar şi material al cetăţenilor sau companiilor.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.