Sprijinirea filantropiei în România prin donaţie individuală? Masă rotundă la Câmpia Turzii, 11 septembrie

0

Centrul Raţiu pentru Democraţie, în parteneriat cu United Way România şi Coaliţia pentru Sprijinirea Filantropiei, organizează marţi, 11 septembrie, ora 15.00 în Sala Mică a Casei de Cultură Ionel Floaşiu, Câmpia Turzii masa rotundă de promovare a iniţiativei legislative privind “Sprijinirea filantropiei în România prin donaţie individuală”.

Iniţiată de United Way România cu finanţare CEE Trust şi derulată în parteneriat cu Asociaţia pentru Relaţii Comunitare, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile şi Fundaţia Soros, membrii Coaliţiei pentru Sprijinirea Filantropiei, această iniţiativă publică susţine completarea cadrului legal actual care prevede direcţionarea a 2% din impozitul datorat şi deducerea a 5% din baza impozabilă a veniturilor obţinute din activităţi independente pentru persoanele fizice şi deducerea sponsorizărilor în limita a 0.3% din cifra de afaceri pentru persoanele juridice.

Prin această iniţiativă susţinem:

  • Scutirea de impozit a donatorilor persoane fizice pentru sumele pe care le dăruiesc cauzelor sociale sau civice, în limita a 5% din venitul lor anual.
  • Scutirea de impozit pentru sumele donate a celor care doneaza mai mult de 100 de salarii minime pe economie (echivalentul a 15.700 EUR), în limita a 10% din venitul lor anual.
  • Cresterea pragului de donaţii pentru companii de la 0.3% din cifra de afaceri cât este acum la 0.6%.

———————————

 

În cadrul proiectului, Centrul Raţiu pentru Democraţie organizează împreună cu partenerii 5 mese rotunde în oraşele Cluj-Napoca, Gherla, Dej, Turda şi Câmpia Turzii unde sunt invitaţi să participe factori de decizie politică și administrativă locali, membri ai organizaţiilor neguvernamentale şi reprezentanţi ai mediului de afaceri. Următoarele întâlniri vor avea loc în 20 septembrie la Gherla şi Dej.

Majoritatea ţărilor europene încurajează sprijinirea cauzelor sociale şi civice ale cetăţenilor prin oferirea de facilităţi fiscale pentru donatori. Comportamentul filantropic, ca acţiune personală pentru binele public, este un act gratuit care are ca scop creşterea calităţii vieţii. Dezvoltarea acestui comportament poate fi încurajată prin oferirea de facilităţi fiscale, prezenţa sau absenţa acestora avand un efect direct asupra organizaţiilor neguvernamentale care îşi bazează o mare parte din activităţile pe care le implementeză pe sprijinul financiar şi material al cetăţenilor sau companiilor.

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează