Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Sondaj C.A.E.S.A.R despre Proiectul de exploatare minieră de la Roșia Montană

0

 Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) dă  publicității rezultatele sondajului pe care l-a derulat în perioada 8 – 20 octombrie 2013 în rețeaua C.A.E.S.A.R (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români) și prin care a urmărit aflarea opiniilor membrilor acestei comunități despre problematica din jurul proiectului de exploatare minieră de la Roșia Montană. Sondajul a cuprins 16 întrebări (dintre care 13 cu variante multiple de răspuns și 3 întrebări deschise) și a fost completat de 53 de experți emergenți și consacrați.

Sumar. Din analiza răspunsurilor înregistrate, reiese că membrii rețelei C.A.E.S.A.R care au luat parte la acest Sondaj sunt majoritar împotriva inițiativei de exploatare minieră de la Roșia Montană în varianta propusă de Guvern prin Proiect de Lege. De asemenea, membrii respondenți sunt majoritar în favoarea manifestațiilor civice declanșate de aprobarea Proiectului de Lege de către Executiv și în acord cu opțiunea respingerii acestui Proiect în Parlament. Totuși, mare parte din membrii rețelei C.A.E.S.A.R care s-au exprimat prin Sondaj consideră că Legislativul va amâna o hotărâre fermă în acest sens până la sfârșitul acestui an și că protestele vor continua în perioada imediat următoare.

Demn de remarcat este faptul că, potrivit unor părți semnificative ale membrilor respondenți, manifestațiile civice vor avea consecințe asupra alegerilor prezidențiale din 2014. De asemenea, merită menționat că, în ceea ce privește Guvernul și dincolo de soluțiile imediate ușor de intuit (retragerea Proiectului de Lege, retragerea Avizului de mediu), membrii rețelei C.A.E.S.A.R care au completat Sondajul au propus și derularea unor examinări obiective ale opțiunilor de începere sau neîncepere a exploatării miniere de la Roșia Montană, cu participarea tuturor părților interesate și a specialiștilor consacrați în domeniu, precum și găsirea altor mijloace de exploatare a minereurilor sau a unor proiecte alternative și sustenabile de dezvoltare a zonei Roșia Montană. În ceea ce privește cealaltă parte a baricadei – participanții la manifestațiile civice – respondenții au recomandat, printre altele, continuarea protestelor și a campaniei de informare cu privire la Roșia Montană, precum și propunerea de alternative viabile din perspectivă economică la proiectul de exploatare minieră

Poate cel mai interesant aspect pentru comunitatea C.A.E.S.A.R în calitatea sa de pol de expertiză românească se referă la implicarea rețelei în susținerea uneia sau mai multora dintre recomandările propuse de respondenți. Propunerile membrilor rețelei C.A.E.S.A.R care au luat parte la acest sondaj au vizat două arii de impact – intern și internațional – și s-au situat în trei categorii de demersuri – informare și conștientizare; mobilizare civică; coagulare de expertiză. De exemplu, respondenții au sugerat implicarea rețelei C.A.E.S.A.R și a LSRS în susținerea campaniei „Salvați Roșia Montană!”, în organizarea unor dezbateri de substanță pe această temă, în formularea și promovarea unor alternative de dezvoltare economică sustenabilă a zonei Roșia Montană, fără a omite publicarea rezultatelor acestui sondaj.

Mai multe informații despre Sondaj (inclusiv datele procentuale și întrebările constitutive) se găsesc aici: www.caesar-romania.eu/wp-content/uploads/2013/10/Al-treilea-Sondaj-CAESAR-Date-si-Sinteza.pdf

Rețeaua C.A.E.S.A.R. Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români reunește o rețea de experți emergenți și consacrați din domenii variate de activitate, din țară și din diaspora. Prin activitățile sale, C.A.E.S.A.R creează o punte de legătură între aceștia și urmărește să se consolideze ca pol de expertiză de referință pentru spațiul românesc.

Sondajele C.A.E.S.A.R. Acestea oglindesc opiniile exprimate de respondenți în calitate de cetățeni informați cu privire la actualitatea economică, politică și socială din România. Aceste opinii sunt referințe utile pentru toți cei care aparțin rețelei C.A.E.S.A.R și reprezintă totodată semnale puternice pentru factorii de decizie din mediul guvernamental, neguvernamental și privat, dar și pentru publicul românesc în ansamblul lui.

 

Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) oferă studenţilor și absolvenților români de peste hotare un cadru deschis de dialog și acţiune. LSRS promovează inițiativa, profesionalismul şi solidaritatea membrilor săi, ca reprezentanți de valoare ai României, şi o atitudine pozitivă față de perspectivele reorientării lor spre țară.

Obiectivul principal al LSRS este de a apăra şi promova drepturile şi interesele academice, profesionale, sociale, civice şi culturale ale membrilor săi, precum și de a sprijini contribuția lor la dezvoltarea României. LSRS este o organizaţie neguvernamentală, apolitică și echidistantă.

Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români (C.A.E.S.A.R) este think-tank-ul tinerei generații profesionale a României și o punte de legătură dintre noi specialiști români, din țară și din străinătate, și experții români consacrați.

C.A.E.S.A.R evoluează sub semnul competenței și al integrității, valori esențiale pentru această platformă unită, independentă și apolitică. C.A.E.S.A.R reunește specialiști români care și-au demonstrat valoarea, caracterul și potențialul de a contribui la dezvoltarea României.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.