Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Slow Food Cluj Transilvania sărbătoreşte Terra Madre Day printr-un studiu-experiment la TURDA

0

 Slow Food Cluj Transilvania  sărbătoreşte Terra Madre Day printr-un studiu-experiment: ataşamentul fata de gusturile copilăriei

Slow Food  Cluj Transilvania celebrează Terra Madre Day (Ziua Pămantului) marți, 10 decembrie 2013, printr-un eveniment inedit, găzduit de Cafeneaua Culturală La Papion începând cu ora 18.00 (Turda, Piața 1 Decembrie 1918, nr. 1). La nivel global, mișcarea Slow Food dedică această zi preparatelor locale din diferite părți ale lumii, iar Slow Food Cluj Transilvania va testa atașamentul față de gusturile copilăriei, mai exact, deschiderea consumatorilor față de rețeta adaptată a ”biscuiților șprițați”.

Aproximativ 100 de participanți cu vârste cuprinse între 19 şi 50 de ani vor degusta biscuiții preparați după rețeta clasică, “din caietul bunicii”, alături de variantele colorate în roșu și albastru, pentru care vor fi folosiți coloranți inodori şi insipizi. Ulterior, participanții vor completa un chestionar care surprinde atitudinile și preferințele consumatorilor în termeni de culoare și gust, respectiv modul în care aceștia aleg produsele pe care le consumă. Concluziile acestui studiu vor fi centralizate într-o broșură în format electronic, în care vor fi incluse rețete, poveşti și fotografii.

“În prezent, industria alimentară  inventează  gusturi atât de bune şi atât de nenaturale, încât abia putem rezista alimentelor pline de E-uri, dar care au parte de o mediatizare excesivă. Slow Food este un proiect cultural, care promovează o filosofie a plăcerii, a lentorii și educarea gustului. În același timp, militează pentru patrimoniul gastronomic și ajută tânăra generație să stabilească o relație justă cu alimentele, promovează turismul, respectul pentru mediu și susține inițiativele de solidaritate cu producătorii locali”, subliniază Claudia Roșca, coordonator de proiecte în cadrul Slow Food Cluj Transilvania.

SDC13056Tot  la Cafeneaua Culturală La Papion din Turda va fi organizată, cu prilejul Terra Madre Day, o expoziţie de tip Recycled Art, prin care încurajăm refolosirea creativă a deşeurilor din cafenea, cum ar fi dozele din aluminiu transformate în accesorii sau zaţul de cafea, ambalat pentru a fi distribuit și folosit ca îngrășământ natural. Acestea vor fi distribuie gratuit, pentru a stimula adoptarea unui stil de viață eco. Evenimentul se va încheia cu prezentarea “Slow Fashion: moda eco şi durabilă”, care va atrage atenţia asupra necesităţii păstrării mesteşugurilor tradiţionale, cum ar fi tricotatul sau croşetatul.

 

***

 

Slow Food

Organizaţiile Slow Food poartă numele de “Convivium”, de la con-vivere, care se referă în acest context la “traiul împreună”, respectând o serie de principii împărtășite de membrii comunității. Înfiinţat in aprilie 2009, în cadrul Asociației Transilvania Fest, convivium-ul Slow Food Cluj Transilvania este unul din cele 11 din România. Pe plan mondial, există peste 1.000 de asemenea entități, în aproximativ 160 de ţări.

Slow Food este o organizaţie internaţională, ecogastronomică, non-profit, înfiinţată de Carlo Petrini în Italia în 1989, ca opoziţie la răspândirea fast food-urilor. Are ca scop protejarea, promovarea şi susţinerea micilor producători regionali şi educarea cumpărătorilor care devin coproducători, achiziţionând produse de la micii producători. Slow Food susține consumarea mâncării în linişte, împreună cu familia sau prietenii și promoveză un stil de viaţă slow, susținut de următoarele principii:

  • promovarea metodelor locale şi tradiţionale de producţie alimentară
  • cumpărarea alimentelor produse local, cu ajutorul metodelor de producţie tradiţionale
  • organizarea de bănci de seminţe pentru prezervarea diversităţii naturale a plantelor cultivate
  • organizarea de târguri de produse tradiţionale, evenimente, festivaluri gastronomice
  • organizarea unor mici manufacturi de alimente, în special cu termenul de valabilitate scurt
  • organizarea de activităţi pentru educarea despre riscul ascuns, legat de consumarea de alimente fast food, pentru copii şi adulţi
  • combaterea proliferării plantelor modificate genetic
  • promovarea restaurantelor marcate cu sigla Slow Food (melcul)

terra day

Cafeneaua La Papion

Proiectul Cafeneaua Culturală “La Papion” a fost dezvoltat în 2013 pentru a asigura sustenabilitate financiară programelor şi proiectelor implementate de Centrul Raţiu pentru Democraţie. Numele cafenelei provine de la celebrele papioane pe care le purta Ion Raţiu. Pe scena politică românească, papionul va mai fi încă pentru mulţi ani asociat cu Ion Raţiu, alături de claritatea sa în gândire, abordarea sa deschisă, manierele impecabile şi eleganţa vestimentară.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.