Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

SIBIU: Film controversat, la Astra Film Cinema – Big Boys Gone Bananas

0

Când libertatea de exprimare depinde de povestea pe care o spui – Big Boys Gone Bananas la Astra Film Cinema

Cum se transformă peste noapte o problemă tratată în rubrica de cultură a ziarelor într-un uriaș scandal internațional de prima pagină?

Filmul Big Boys Gone Bananas – ce va fi proiectat joi, 4 mai, de la ora 19:00 la Astra Film Cinema, avertizează asupra vulnerabilității industriei filmului și a presei în fața intereselor financiare ale marilor corporații. În urma abordării unui subiect controversat într-un documentar anterior, filmul Big Boys Gone Bananas expune experiența personală a regizorului Frederik Gertten cu cea mai mare multinațională de fructe, DOLE Food, care a încercat să interzică distribuția și proiectarea documentarului în SUA.

BIG BOYS GONE BANANAS

Procesul dintre compania gigant DOLE și cineastul suedez a început odată cu selectarea documentarului său Bananas în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Los Angeles. Documentarul prezintă impactul fatal al pesticidelor folosite de DOLE Food asupra muncitorilor de pe o plantație din Nicaragua și reușita lor în instanță împotriva corporației.

Cu doar câteva zile înainte de proiecția documentarului din Los Angeles, regizorul primește de la o firmă de avocatură care reprezintă DOLE Food un ordin prin care se interzice expunerea lui. Rând pe rând, este primit atât de organizatorii festivalului, cât și de sponsori: LA Times, American Airlines sau Stella Artois. Documentarul e retras din competiție, dar ajunge în Parlamentul Suedez, unde regizorul primește sprijinul tuturor partidelor politice.

Big Boys Gone Bananas urmărește procesul intentat de DOLE și campania de lobby pe care o pornește pentru discreditarea filmului și examinează modalitățile prin care mass media poate fi controlată printr-o presiune corporatistă concentrată. DOLE investește milioane de dolari pentru a suprima povestea filmului și credibilitatea producătorilor, iar odată dovedit că documentarul e un fals, acuzațiile că au utilizat pesticide toxice devin nefondate și astfel împiedică apariția altor procese care le-ar putea aduce daune de miliarde de dolari.

Prețul unui bilet este de 6 lei. Biletele se pun în vânzare cu 30 de minute înaintea începerii proiecției la Astra Film Cinema (Piața Mică 11, Sibiu). Mai multe informații la tel: 0751.166.516

Trailer: https://youtu.be/pqrX4BhtDHg

Facebook event: www.facebook.com/events/1907480329535311/

Un eveniment organizat de: Astra Film și CNM Astra

Parteneri: Ambasada Suediei București

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.