Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Și unde poate fi oare filmul mai acasă dacă nu la Cluj?

0

Cluj-Napoca. Un fel de capăt de drum. Deși ne pregătim pentru întoarcerea Caravanei în forță la București.

Și unde poate fi oare filmul mai acasă dacă nu la Cluj? Casa noastră efemeră a fost aici cinematograful Mărăști. Ritualul Caravanei fiind mereu același, pe măsură ce am diversificat destinațiile, am devenit tot mai atenți la detalii. Ca de exemplu că de fiecare dată când începem proiecțiile cu micul nostru spot, lumea se amuză și îl recunoaște. Celina Nițu e de vină pentru asta, pentru că a reinventat arta spălării pe dinți de dragul documentarului românesc.

aIMG_1924

Aici ne-am întâlnit cu un public care e obișnuit să reziste ore în șir la proiecții, cu oameni tineri și deschiși, dispuși să discute, să dezbată, așa cum au făcut-o cu Laura Căpățână Juller pe marginea documentarului aici… adică acolo. În toate orașele Caravanei noastre, am găsit oameni care să se identifice într-un fel sau altul cu tema acestui documentar. E o temă națională, pe care maniera stilistică a regizoarei o potențează la maximum. Nimic nu este mai convingător și mai creator de empatie ca imersiunea în mediul de zi cu zi al acestor copii care cresc în lipsa părinților plecați să lucreze în străinătate, ca accesul în intimitatea suferinței lor.

Poate mai mult ca oriunde altundeva, documentarul care îl are ca „personaj” principal pe Emil Racoviță, Exploratorul (Titus Muntean și Xantus Gabor), a avut un ecou aparte. Aici Racoviță era invitat, în 1920, ca profesor la Facultatea de Științe a Universității din Cluj și înființa primul institut de biospeologie din lume.

Clujul a încheiat oficial Caravana noastră prin țară. 5 orașe stau în urma noastră la sfârșitul ei. Brașov, Sibiu, Iași, Timișoara, Cluj-Napoca. 85% din spectatorii noștri au avut până în 30 de ani. Nu a fost loc din care să plecăm fără invitația de a reveni și nu numai cu Caravana, ci și cu alte proiecte legate de documentarul românesc. Scopul nostru rămâne acela de a face documentarul românesc să circule, să ajungă până la cei care și-ar dori să știe că există, dar nu au aflat încă unde să-l caute.

Mulțumim celor care ne-au însoțit în prima ediție a caravanei, Laura Căpățână Juller, Anda Pușcaș, Celina Nițu, Svetlana Cârstean, Cristina Hurdubaia, Florin Barbu.

Mai multe detalii pe festival.docuart.ro

Eveniment realizat cu sprijinul CNC (Centrul Național al Cinematografiei)

Partener: Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Cinema Mărăști,

Sponsor: Univers T, Ribox

Parteneri media locali:
Clujul cultural.ro, Făclia de Cluj, E+ TV, welcome2cluj, Clujlife, partytude.ro

Parteneri media:

Digi24 Cluj  //  Ca-n Filme  //  radioguerrilla.ro  //  cinemarx.ro  //  cooperativaurbana.ro  //  zilesinopti.ro  //  gratuitor.ro  //  lapunkt.ro  //  cinefan.ro  //  romaniapozitiva.ro  //  ziarulmetropolis.ro  //  e-cultura.info

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.