Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Seminar regional la Cluj: Bune practici privind incluziunea sociala a fostilor detinuti

0

În cadrul proiectului „Revenirea foștilor deținuți pe piața muncii și integrarea lor în societate”, Administrația Națională a Penitenciarelor, în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, organizează joi – 27 septembrie, la Cluj-Napoca, seminarul regional cu tema „Bune practici privind incluziunea socială a foștilor deținuți”.

Evenimentul va aduce membri ai grupului vulnerabil – deținuți și foști deținuți – față în față cu autoritățile publice și private, în vederea creării unui dialog social pe marginea acestui subiect ce privește societatea în mod direct.

Totodată, evenimentul are în vedere schimbul de informații și experiență între organizațiile implicate în implementarea proiectului și partenerii sociali, cu scopul de a identifica, printr-un efort comun,  cele mai potrivite metode de reintegrare în societate a persoanelor private de libertate.

———————————————————————————————————-

Seminar regional de reintegrare a foștilor deținuți în societate, la Cluj-Napoca

În cadrul proiectului „Revenirea foștilor deținuți pe piața muncii și integrarea lor în societate”, Administrația Națională a Penitenciarelor, în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, organizează la Cluj-Napoca seminarul regional cu tema „Bune practici privind incluziunea socială a foștilor deținuți”.

Evenimentul va avea loc joi, 27 septembrie, la Hotel Ary (Strada Magaziei 19) și va aduce membri ai grupului vulnerabil – deținuți și foști deținuți – față în față cu autoritățile publice și private, în vederea creării unui dialog social pe marginea acestui subiect ce privește societatea în mod direct.

Totodată, evenimentul propune schimbul de informații și experiență între organizațiile implicate în implementarea proiectului și partenerii sociali, cu scopul de a identifica, printr-un efort comun,  cele mai potrivite metode de reintegrare în societate a persoanelor private de libertate.

Evenimentul face parte dintr-o serie de opt seminarii regionale organizate în cadrul campaniei media de conştientizare a importanţei reintegrării pe piaţa muncii şi în societate a foştilor deţinuţi. Sesiunea de seminarii are scopul de a aduce în atenţia autorităţilor locale, reprezentanţilor societăţilor comerciale, organizaţiilor societăţii civile interesate, dar şi a comunităţii în general, principalele aspecte privind problema incluziunii sociale a foștilor deținuți.

  1. Nivelul crescut de recidivă din România –Se estimează faptul că între 60% şi 80% din totalul populaţiei carcerale din România revine în penitenciar, potrivit unui sondaj realizat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
  1. Excluziunea fostilor deţinuţi pe piaţa muncii–Cazierul juridic afectează credibilitatea foştilor deţinuţi în faţa angajatorilor, aceştia fiind excluşi de pe piaţa locurilor de muncă.
    1. Discriminarea din partea societăţii faţă de persoanele private de libertate – Societatea trebuie să conştientizeze faptul că revenirea foștilor deţinuţi în comunitate este esenţială, în condiţiile în care revenirea lor în penitenciar presupune în primul rând săvârşirea unor noi infracţiuni ce afectează major comunitatea în care trăim.

Pornind de la aceste semnale de alarma, pentru a susţine reintegrarea în societate şi pe piaţa muncii a foştilor deţinuţi, în vederea combaterii şi prevenirii infracţionalităţii, Administraţia Naţională a  Penitenciarelor, în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Universitatea de Vest Timişoara, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative şi Centrul Regional de Formare Profesională a Adulţilor Călăraşi implementeaza proiectul „Revenirea foştilor deţinuţi pe piaţa muncii şi integrarea lor în societate”.

Scopul principal al proiectului de a spori şansele foştilor deţinuţi excluşi de societate de a se reintegra pe piaţa muncii, prin inițierea și calificarea acestora în meserii ecologice, în domeniul agriculturii și al construcțiilor

Resurse online:

www.suntemprodusulmediului.ro

http://www.youtube.com/watch?v=VsOTlTdBZkU&feature=context-cha

http://www.undp.ro/projects.php?project_id=61

http://www.facebook.com/produsulmediului

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.