Seminar regional la Cluj: Bune practici privind incluziunea sociala a fostilor detinuti

0

În cadrul proiectului „Revenirea foștilor deținuți pe piața muncii și integrarea lor în societate”, Administrația Națională a Penitenciarelor, în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, organizează joi – 27 septembrie, la Cluj-Napoca, seminarul regional cu tema „Bune practici privind incluziunea socială a foștilor deținuți”.

Evenimentul va aduce membri ai grupului vulnerabil – deținuți și foști deținuți – față în față cu autoritățile publice și private, în vederea creării unui dialog social pe marginea acestui subiect ce privește societatea în mod direct.

Totodată, evenimentul are în vedere schimbul de informații și experiență între organizațiile implicate în implementarea proiectului și partenerii sociali, cu scopul de a identifica, printr-un efort comun,  cele mai potrivite metode de reintegrare în societate a persoanelor private de libertate.

———————————————————————————————————-

Seminar regional de reintegrare a foștilor deținuți în societate, la Cluj-Napoca

În cadrul proiectului „Revenirea foștilor deținuți pe piața muncii și integrarea lor în societate”, Administrația Națională a Penitenciarelor, în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, organizează la Cluj-Napoca seminarul regional cu tema „Bune practici privind incluziunea socială a foștilor deținuți”.

Evenimentul va avea loc joi, 27 septembrie, la Hotel Ary (Strada Magaziei 19) și va aduce membri ai grupului vulnerabil – deținuți și foști deținuți – față în față cu autoritățile publice și private, în vederea creării unui dialog social pe marginea acestui subiect ce privește societatea în mod direct.

Totodată, evenimentul propune schimbul de informații și experiență între organizațiile implicate în implementarea proiectului și partenerii sociali, cu scopul de a identifica, printr-un efort comun,  cele mai potrivite metode de reintegrare în societate a persoanelor private de libertate.

Evenimentul face parte dintr-o serie de opt seminarii regionale organizate în cadrul campaniei media de conştientizare a importanţei reintegrării pe piaţa muncii şi în societate a foştilor deţinuţi. Sesiunea de seminarii are scopul de a aduce în atenţia autorităţilor locale, reprezentanţilor societăţilor comerciale, organizaţiilor societăţii civile interesate, dar şi a comunităţii în general, principalele aspecte privind problema incluziunii sociale a foștilor deținuți.

  1. Nivelul crescut de recidivă din România –Se estimează faptul că între 60% şi 80% din totalul populaţiei carcerale din România revine în penitenciar, potrivit unui sondaj realizat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
  1. Excluziunea fostilor deţinuţi pe piaţa muncii–Cazierul juridic afectează credibilitatea foştilor deţinuţi în faţa angajatorilor, aceştia fiind excluşi de pe piaţa locurilor de muncă.
    1. Discriminarea din partea societăţii faţă de persoanele private de libertate – Societatea trebuie să conştientizeze faptul că revenirea foștilor deţinuţi în comunitate este esenţială, în condiţiile în care revenirea lor în penitenciar presupune în primul rând săvârşirea unor noi infracţiuni ce afectează major comunitatea în care trăim.

Pornind de la aceste semnale de alarma, pentru a susţine reintegrarea în societate şi pe piaţa muncii a foştilor deţinuţi, în vederea combaterii şi prevenirii infracţionalităţii, Administraţia Naţională a  Penitenciarelor, în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Universitatea de Vest Timişoara, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative şi Centrul Regional de Formare Profesională a Adulţilor Călăraşi implementeaza proiectul „Revenirea foştilor deţinuţi pe piaţa muncii şi integrarea lor în societate”.

Scopul principal al proiectului de a spori şansele foştilor deţinuţi excluşi de societate de a se reintegra pe piaţa muncii, prin inițierea și calificarea acestora în meserii ecologice, în domeniul agriculturii și al construcțiilor

Resurse online:

www.suntemprodusulmediului.ro

http://www.youtube.com/watch?v=VsOTlTdBZkU&feature=context-cha

http://www.undp.ro/projects.php?project_id=61

http://www.facebook.com/produsulmediului

 

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează