Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Schimb de tineret internațional despre atitudinea tinerilor legată de exercitarea votului

0

Asociația de Tineri din Ardeal organizează între 16 și 23 martie 2016, în Cristuru Secuiesc, județul Harghita, schimbul de tineret denumit „YOUth VOTE!”, cu participarea a 30 de tineri din Spania, Ungaria, România, Franța și Portugalia, cu scopul de a analiza atitudinea tinerilor în ceea ce privește alegerile locale, naționale și mai ales Europarlamentare. La proiect iau parte tineri care au votat până în momentul de față cel puțin o dată, dar și participanți care încă nu și-au exercitat acest drept.

AFIS YOUth VOTE!

Scopul proiectului este ca participanții să dezbată, să compare tendințele de prezență a tinerilor la alegeri, atât în Europa de Vest cât și Europa de Est. De exemplu, la alegerile Europarlamentare din 2009, 71% dintre tineri cu vârsta sub 25 de ani nu s-au prezentat la vot.

Proiectul caută răspunsuri pentru următoarele întrebări: Care este motivul pentru care tinerii sunt absenți de la vot? Pot fi influențati să participe la alegeri: nu prin mită ci prin capturarea atenției lor? Poate rețeaua socială avea un impact atât de mare, încât să influențeze tinerii să se prezinte la alegeri?
Proiectul își propune să conștientizeze tinerii asupra importanței de a merge la vot, pentru că în acest fel ei pot influenta viitorul lor. În timpul mobilității participanții vor crea 5 videoclipuri cu scopul de a stimula tinerii din întreaga Europă să participe la alegeri. Participanții vor lucra în grupuri mixte și vor crea filmulețe în tema: Du-te la vot! Trei dintre videoclipuri vor evidenția motivele pentru care este benefică participarea la vot, două filmulețe se vor concentra în principal pe partea negativă a absentei de la vot. Videoclipurile vor fi prezentate în 3 locații diferite: într-un centru de tineret la nivel local și în 2 școli (pentru tineri de vârstă 17-18 ani).

Pentru o mai bună înțelegere a subiectului, vom invita specialiști care vor ajuta tinerii în crearea unei imagini generale despre acest subiect: cum pot grupurile-țintă să fie abordate prin intermediul rețelei sociale, care sunt caracteristicile electoratului românesc, etc. Tinerii vor fi ajutati de doi specialiști pentru a se familiariza cu procesul de filmare.

Pe lângă activitățile tematice, schimbul de tineret va include mai multe activități culturale cu scopul de a facilita dialogul intercultural dintre țările participante.

La sfârșitul mobilității, tinerii participanți vor fi premiați cu certificate Youthpass care vor oferi detalii cu privire la competențele pe care le dezvoltă în timpul programului.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.