Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Salvați Copiii dotează Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie ”I.A. Sbârcea” Brașov cu un aparat radiologic pentru nou-născuți

0

Cu 2% din impozitul pe venit putem salva copiii prematuri

Brașov, 15 februarie 2018: Prematuritatea rămâne una dintre principalele cauze ale mortalității infantile, a cărei rată plasează România pe primul loc din Uniunea Europeană. O statistică sumbră, pentru că datele oficiale arată că, într-o maternitate unde există aparatură medicală vitală, cei mai mulți prematuri supraviețuiesc. Este motivul pentru care Organizația Salvați Copiii România continuă programul de dotare a maternităților din România și în anul 2018: astfel, joi, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie” I.A. Sbârcea” din Brașov a primit un nou aparat radiologic pentru nou-născuți, în valoare de 21.000 euro, cel aflat în maternitate având deja 15 ani de uzură.

Numai în 2017, la maternitatea brașoveană s-au născut 4.066 de copii, dintre care 541 de prematuri, rata de prematuritate ridicându-se la 13,30%. Gradul de prematuritate este în dinamică ascendentă, iar investigația radiologică este obligatorie în supravegherea medicală a prematurilor, atât în secția de terapie intensivă, cât și de pe secția prematuri, care tratează prematurii cronici.

Maternitatea Brașov este inclusă în categoria Spitalelor Regionale de Urgență, având activități medicale cu grad înalt de specialitate, potrivit ordinului Ministerului Sănătății nr. 85 din 28 ianuarie 2015. Astfel, spitalul asigură asistență medicală de specialitate atât pentru județul Brașov, cât și pentru județele limitrofe. Organizația Salvați Copiii România atrage atenția asupra capacității insuficienţe a maternităților de grad trei de a prelua și trata cazurile severe, în condițiile în care țara noastră are doar 23 de unități de nivel III de terapie intensivă nou-născuți, dintre care 9 în București, și jumătate din numărul necesar de paturi.

Peste un sfert dintre nou-născuți au avut nevoie de investigații radiologice în stabilirea diagnosticului și a conduitei terapeutice. Doctorul Olimpia Petrescu, șeful secției de neonatologie, a explicat importanța aparaturii medicale performante într-o maternitate:

”Instalațiile noi de radiodiagnostic, datorită tehnologiei avansate, permit obținerea unor imagini radiologice net superioare la o singură expunere cu doză minimă de radiații, iar acesta este un criteriu esențial atunci când vorbim despre nou-născuți. Este un progres pentru maternitate să poată diagnostica patologii legate de prematuritate cu acuratețe și fără a pierde timp. În cazul unui copil prematur, primele minute de îngrijire medicală sunt vitale.”

Aceasta este cea de-a șasea dotare pe care Salvați Copiii o face în județul Brașov, investiția totală ridicându-se la 136.400 euro. Astfel, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie” I.A. Sbârcea” Brașov a primit până acum aparatură medicală în valoare de 112.000 euro (un aparat radiologie, un monitor electroencefalograf, un monitor de oximetrie cerebrală, un incubator, un ventilator, două monitoare de funcții vitale și un pulsoximetru), iar la Spitalul de Urgență pentru Copii Brașov au fost făcute dotări în valoare de 24.400 euro (patru monitoare funcții vitale, patru injectomate, patru pulsoximetre).

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România a explicat de ce dotarea maternităților este un obiectiv prioritar pentru combaterea mortalității infantile: ”Statisticile scot la suprafață o nedreptate atât de cumplită, încât ea face diferența dintre viață și moarte: copiii născuți prematur într-o maternitate care nu are aparatură medicală adecvată mor, dar ei ar trăi dacă s-ar naște într-o maternitate unde medicii să aibă la dispoziție incubatoare și alte echipamente medicale necesare. De aceea este esențial ca instituțiile de decizie să își asume de urgență ca prioritate publică dotarea maternităților.”

În 2017, Salvați Copiii România a investit peste 813.000 de euro în dotarea a 40 de maternități și secții de nou-născuți din: București, Brașov, Reșița, Caransebeș, Târgu-Neamț, Bicaz, Roman, Târgu-Mureș, Gura Humorului, Rădăuți, Buftea, Buzău, Iași, Satu-Mare, Tulcea, Bârlad, Botoșani, Caracal, Sibiu, Deva, Călărași, Oradea, Mangalia, Râmnicu-Vâlcea, Pitești, Craiova, Timișoara, Bacău, Drobeta Turnu Severin, Zalău, Baia-Mare, Târgoviște, Alba-Iulia. În total, în perioada 2012-2017, Salvați Copiii România a dotat 78 de maternități, din 40 de județe ale țării, ridicând numărul echipamentelor donate la 393.

În România, contează unde te naști, ca să poți trăi: doar 23 de unități sunt de nivel III și pot prelua cazurile severe

Nașterea rămâne, în țara noastră, discriminatorie, pentru că un copil prematur care nu are șansa de a se naște într-o maternitate dotată cu aparatură medicală adecvată nu va supraviețui. Datele arată că 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de săptămâni) supraviețuiesc în țările dezvoltate, iar în regiunile slab dezvoltate 90% dintre acești copii mor. (Raport WHO Born too soon). În România, este cazul unuia din 10 copii, care se naşte prematur şi are nevoie de intervenție medicală urgentă încă din primul minut de viață, pentru a supraviețui și pentru a recupera decalajul, astfel încât să facă față mediului extern.

Deși mortalitatea perinatală ajunge la 90% dacă un prematur precoce nu se naşte în spitalul adecvat echipat, în prezent, în România există doar 23 de unități de nivel III de terapie intensivă nou-născuți, dintre care nouă în București. Mai mult, există doar jumătate din numărul de paturi necesare pentru spitalizarea prematurilor. La un necesar de 30 paturi la un million de locuitori, România are doar aproximativ 300 de locuri în terapia intensivă neonatală.

Echipamentele medicale insuficiente rămân o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România – 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Amalia Năstase, Ambasador Salvați Copiii România, a făcut un apel la responsabilitate socială: ”Cum să poată o mamă să ducă această povară, că dacă și-ar fi născut copilul într-o maternitate mare, dotată, el ar fi trăit? Cum să te uiți apoi în ochii acelei mame? Este inadmisibil să discriminezi copiii prin spitalul unde ei vin pe lume, de aceea fac un apel să ne asumăm cu toții această responsabilitate, prin redirecționarea a 2% din impozitul pe venit pentru programul de dotare a maternităților”.

Organizația Salvați Copiii continuă în 2018 campania de promovare pentru redirecționarea a 2% din impozitul anual pe venit și îi invită pe contribuabili să îi fie alături în demersul de a dota maternitățile din România cu aparatură de ultimă generație, cu scopul de a asigura asistenţă medicală adecvată copiilor născuţi prematur.

Toți cei care doresc să sprijine această cauză pot descărca formularele 230 și 200, precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei, de la adresa http://www.salvaticopiii.ro/doilasuta/. Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate şi depuse personal la administraţiile financiare sau trimise prin poştă, cu confirmare de primire, până la data de 25 mai 2018. Suma nu trebuie menţionată în formular, ea urmând să fie completată de administraţia financiară.

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii

Salvați Copiii este o organizație neguvernamentală, asociație de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic său religios, care militează activ pentru protecția drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și cu legislația României.

Salvați Copiii adoptă o poziție independentă în raport cu acțiunile și măsurile instituțiilor, recunoscând că implementarea legislaţiei şi a politicilor publice în materia drepturilor copiilor nu poate ignora strânsa colaborare dintre autorităţi, familie, copii şi societatea în care fiecare actor implicat îşi acceptă responsabilitatea conform principiilor unui parteneriat autentic şi viabil.

În calitate de membru al Save the Children Internaţional, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. În cei 28 de ani de activitate, peste 1.560.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.