Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Roşia Montană are potenţial real de dezvoltare ecoturistică

0

40 de experti internaționali și români în ecoturism au semnat o scrisoare de susținere pentru dezvoltarea durabilă prin ecoturism la Roşia Montană. Astfel, semnatarii scrisorii consideră oportun ca actualul Plan de Urbanism General (PUG) al Comunei Roșia Montană să permită opțiunea de dezvoltare a zonei prin ecoturism printr-un concept modern specific unei dezvoltări durabile ce permite activități din domeniul ecoturismului, agriculturii și serviciilor adiacente.

Aceşti experți au participat la discuții despre potenţialul real de dezvoltare de la Roşia Montană, ei fiind în România la iniţiativa Asociaţiei de Ecoturism din România (AER).

Experţii şi-au manifestat îngrijorarea faţă de distrugerea ireversibilă a unor bogăţii naturale şi culturale, dacă proiectul de exploatare propus de RMGC va deveni realitate.

”Zona poate deveni un exemplu, la nivel european, de dezvoltare alternativă, cu deplin respect pentru comunitate şi natură”, declară Bogdan Papuc, Director AER. ”Considerăm că acestă zonă are posibilitatea să se dezvolte armonios prin ecoturism, dacă acestui tip de dezvoltare i se crează premizele pentru a exista”, a mai declarat acesta.

Semnatarii fac parte din organizaţii precum: Naturefriends International, WWF – Programul Dunăre Carpaţi, Asociaţia Norvegiană de Ecoturism, Asociaţia Estoniană de Ecoturism, Ecotourism Ireland, ECEAT (Centrul European pentru Eco şi Agro Turism), BirdLife Belarus, Ecotrans, Federaţia EUROPARC, Ecological Tourism in Europe (ETE), Polish Tourism Organization, Estonian Tourism Board sau chiar din mediul academic, cum ar fi Estonian University of Life Sciences sau Universitatea NAPIER din Edinburgh. Lista a fost completată de proprietari de afaceri în ecoturism din ţară sau străinătate.

Asociaţia de Ecoturism din România (AER), este un parteneriat pentru conservarea naturii și dezvoltarea ecoturismului, între asociatii de turism, ONG-uri de dezvoltare locală şi conservarea naturii, proiecte de conservarea naturii şi agenţii de turism.

discover eco romania

Scrisoare de susținere a dezvoltării durabile prin ecoturism la Roșia Montană

Noi, experți în ecoturism, conservarea naturii și dezvoltare locală durabilă, apreciind că zona Roșia Montană din Munții Apuseni este amenințată cu distrugerea ireversibilă de către un  proiect minier, ne arătăm susținerea față de opțiunea de dezvoltare alternativă a zonei. Considerăm că ecoturismul reprezintă o soluție viabilă în contextul natural și cultural al zonei și este în măsură de a genera un impact substanțial social (locuri de muncă) și economic (venituri directe și indirecte în economia locală), fără a distruge resursa naturală și culturală. Eficiența modelului de dezvoltare bazat pe ecoturism este demonstrat de succesele înregistrate de diversele destinații de ecoturism la nivel global și european.

Considerăm oportun ca opțiunea de dezvoltare a zonei prin ecoturism să fie materializată prin adaptarea actualului Plan de Urbanism General (PUG) al Comunei Roșia Montană, la un concept modern specific unei dezvoltări durabile, prin permiterea dezvoltării de activități din domeniul ecoturismului, agriculturii și serviciilor adiacente.

În acest context, solicităm autorităților române să ia în calcul opțiunile de dezvoltare durabilă alternative mineritului în Roșia Montană, prin realizarea și ulterior implementarea unei strategii de dezvoltare bazată pe ecoturism și totodată protejarea resurselor naturale și culturale ale acestei zonei importante la nivel european.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.