Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

ROMÂNIA, de 20 de ani pe marele ecran la Astra Film Festival

0

Astra Film Festival continuă tradiția edițiilor trecute și aduce în prim plan realități românești surprinse în povești extraordinare spuse cu limbajul cinematografic.

Cele mai așteptate producții românești ale momentului sunt proiectate în premieră mondială la ediția aniversară de 20 de ani a Astra Film Festival, unul dintre cele mai notabile festivaluri de film documentar din Europa, care în ultimele două decenii a promovat constant filmul românesc de non-ficțiune pe plan internațional.

Programul filmelor românești din selecția AFF 2013 propune o călătorie cinematografică incitantă timp de șapte zile prin România nonfictivă cu poveștile ei neobișnuite și personaje atipice, toate transpuse pe marele ecran sub forma de documentare observaționale, de televiziune, eseuri, docudrama ori filme de autor.

Rosia Montana, premiera filmului AFF 2012

Realități din actualitate

Roma Connection (regia: Mirel Bran) expune povestea romilor din satul Bărbulești care se află în spatele unor rețele infracționale din Paris și Geneva. The Internet is closing down (regia: Alex Lungu) este primul documentar românesc care dezbate un subiect care încinge paginile web și nu numai: lipsurile legislației de copyrighting în mediul online din România și din lume.

Cât valorează (în bani) viața unei ființe umane?; depun mărturie pe marele ecran șapte fete din România implicate fără voia lor în traficul de carne vie, în documentarul Speranţe la vânzare (regia: Cecilia Felmeri).

Cum se fac audiențele în Primăria din Piatra Neamț în absența primarului aflăm din documentarul observațional, Au nom du Maire (regia: Anca Hirţe). Cine distribuie dar mai ales cine primește seringi în regim ambulatoriu în București?; este o realitatea izbitoare surprinsă în City Tour (regia: Andrei – Nicolae Teodorescu).

Cum arată România din perspectiva străinilor?

Documentarul Anul dragonului (regia: Adina Popescu și Iulian Ghervas) dezvăluie aspecte din viața comunității chineze din București și încercările lor de a se adapta într-o țară necunoscută. Hay Days (regia: Ralph Veraart) prezintă povestea unui cuplu englez care și-a vândut casa din Marea Britanie și a decis să se stabileasca la o fermă într-un sat de munte din județul Harghita.

Povești din și despre trecut

În premieră la Astra Film Festival va fi proiectat Valea Plângerii (regia: Mihai Andrei Leaha, Iulia Hossu, Andrei Crişan), primul documentar care descrie cinematic operațiunile de deportare și ucidere a romilor în siturile din Transnistria. Secretele operațiunii (ratate) de asasinare a doi mari scriitori dizidenți stabiliți la Paris, Paul Goma și Virgil Tănase, ies la iveală în Afacerea Tănase. Leapșa pe murite (regia: Ionuț Teianu). Cum și de ce a vândut Ceaușescu evreii din România?; vom afla din Evrei de vânzare (regia: Radu Gabrea). Combinatul (regia: Maria – Cătălina Andrieş) observă din interior puterea comunității muncitorilor de la Combinatul de fire sintetice din Vaslui care nu a încetat să existe indiferent de regimul politic. 8 Martie (regia: Alexandru Belc) ne propune să aflăm ce a fost și ce a rămas din grandoarea și fastul sărbătorii de 8 martie.

AFF 2013

Publicul AFF 2013 va putea urmări un scurtmetraj documentar, Familia mea, pe scurt (regia: Elena Borcea), realizat de o adolescentă de doar 16 ani din Bârlad, despre dinamica familiei în condiţiile în care părinții ei lucrează în străinătate. Filmul a fost selecționat la Festivalul de Film de la Cannes din 2013 în cadrul secțiunii Short Film Corner. 10 X Observator Cultural (regia: Marian Baciu) invită spectatorii în culisele publicației cu același nume. Ion (regia: Olivier Magis) spune povestea unui cuplu de nevăzători emigrați și integrați în societatea belgiană, iar documentarul Maria (regia: Claudiu Mitcu) împărtășește experiența pe care o trăiesc cei care veghează oamenii aflați pe patul de moarte.

Selecția  celor mai recente documentare filmate în România de autori români și străini laolaltă, se poate vedea într-un singur loc, la Sibiu în intervalul 14 – 20 octombrie 2013, la Astra Film Festival, locul unde timp de o săptămână se poate lua pulsul societății românești.

„Când mă gândesc la cei 20 de ani de Astra Film Festival, nu pot să nu remarc că subiectele fierbinţi actuale au fost pipăite ca nevroze ale societăţii noastre cu ani în urmă de filmele prezentate la AFF, iar în sălile de proiecţii s-au încins spiritele exact cum s-a întâmplat şi săptămâna trecută pe străzi. Alexandru Solomon a făcut un film proiectat în 1998, Viaţă de câine, despre câinii cu şi fără stăpân din Bucureşti, iar problema mineritului din Apuseni a fost subiect în 2004, New Eldorado şi în 2012, Roşia Montană, un loc la marginea prăpastiei. Astra Film Festival a fost şi este locul de lansare în premieră a documentarelor despre România.”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator a Astra Film Festival.

Astra Film Festival 2013, Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Sibiu este organizat de Astra Film – CNM ASTRA şi Fundaţia Astra Film.

Cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu, Centrului Naţional al Cinematografiei, Ministerul Culturii.

Parteneri: Institutul Cultural Român, Consulatul General German Sibiu

Acţiune cofinanţată de Consiliul local Sibiu prin Primăria Sibiu şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu

 

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.