Roboții Probo și Robonova vin să se joace cu copiii cu autism din București

0

 În perioada 19-25 iulie, copiii cu autism au ocazia să se joace cu roboții inteligenți Probo și Robonova,la București. Scopul proiectului este îmbunătățirea terapiei pentru copiii cu autism cu ajutorul roboților, prin crearea unor jocuri atrăgătoare, adaptate nivelului şi specificului lor de dezvoltare, astfel încât învăţatarea să se producă într-un mod natural şi plăcut. Sesiunile interactive au loc la sediul Asociației Împreună Pas cu Pas și sunt organizate de către Departamentul de Psihologie Clinică și Psihoterapie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în colaborare cu Departamentul de Psihologie Clinică și cel de Robotică al Vrije Univesiteit Brussel din Belgia.

 

Cei doi roboți, dezvoltați de o echipă de cercetători belgieni, reprezintă rezultatul celor mai avansate cercetări și dezvoltări terapeutice în domeniul autismului și sunt prezenți în România datorită colaborărilor internaţionale realizate de către psihologii clujeni în cadrul proiectelor de dezvoltare şi implementare a terapiilor asistate de roboţi inteligenţi – roboterapie. Probo, unul dintre cei doi roboți a mai fost în Româniala Cluj, în ianuarie 2011, când peste 30 de copii au beneficiat de întâlnirea terapeutică cu el.

La acest proiect participă copii diagnosticați cu TSA, cu vârste cuprinse între 3 și 7 ani și cu limbaj dezvoltat. Fiecare copil, însoţit de către experimentator (psiholog clinician) vor participa la o sesiune de joc cu roboţeii timp de 30-40 de minute. În cadrul acestei sesiuni, copiii vor fi implicaţi în trei interacţiuni, două cu roboţelul Probo şi una cu roboţelul Robonova. La final, copiii se vor juca doar cu experimentatorul, pentru a verifica dacă interacțiunea este îmbunătățită, în urma jocurilor defășurate cu roboțeii.

„Pentru că roboţeii sunt predictibili şi ușor de controlat, manifestă comportamente sociale simple, fiind uşor de înṭeles şi oferind o interacţiune sigură, considerăm că aceştia pot fi folosiţi pentru a creşte motivaţia copiilor cu autism de a se juca şi, implicit, de a învăţa.”, declară Nicoleta Burlacu, Președinta Asociației Împreună Pas cu Pas și gazdă proiectului. 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează