Roboții Probo și Robonova vin să se joace cu copiii cu autism din București

0

 În perioada 19-25 iulie, copiii cu autism au ocazia să se joace cu roboții inteligenți Probo și Robonova,la București. Scopul proiectului este îmbunătățirea terapiei pentru copiii cu autism cu ajutorul roboților, prin crearea unor jocuri atrăgătoare, adaptate nivelului şi specificului lor de dezvoltare, astfel încât învăţatarea să se producă într-un mod natural şi plăcut. Sesiunile interactive au loc la sediul Asociației Împreună Pas cu Pas și sunt organizate de către Departamentul de Psihologie Clinică și Psihoterapie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în colaborare cu Departamentul de Psihologie Clinică și cel de Robotică al Vrije Univesiteit Brussel din Belgia.

 

Cei doi roboți, dezvoltați de o echipă de cercetători belgieni, reprezintă rezultatul celor mai avansate cercetări și dezvoltări terapeutice în domeniul autismului și sunt prezenți în România datorită colaborărilor internaţionale realizate de către psihologii clujeni în cadrul proiectelor de dezvoltare şi implementare a terapiilor asistate de roboţi inteligenţi – roboterapie. Probo, unul dintre cei doi roboți a mai fost în Româniala Cluj, în ianuarie 2011, când peste 30 de copii au beneficiat de întâlnirea terapeutică cu el.

La acest proiect participă copii diagnosticați cu TSA, cu vârste cuprinse între 3 și 7 ani și cu limbaj dezvoltat. Fiecare copil, însoţit de către experimentator (psiholog clinician) vor participa la o sesiune de joc cu roboţeii timp de 30-40 de minute. În cadrul acestei sesiuni, copiii vor fi implicaţi în trei interacţiuni, două cu roboţelul Probo şi una cu roboţelul Robonova. La final, copiii se vor juca doar cu experimentatorul, pentru a verifica dacă interacțiunea este îmbunătățită, în urma jocurilor defășurate cu roboțeii.

„Pentru că roboţeii sunt predictibili şi ușor de controlat, manifestă comportamente sociale simple, fiind uşor de înṭeles şi oferind o interacţiune sigură, considerăm că aceştia pot fi folosiţi pentru a creşte motivaţia copiilor cu autism de a se juca şi, implicit, de a învăţa.”, declară Nicoleta Burlacu, Președinta Asociației Împreună Pas cu Pas și gazdă proiectului. 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează