Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Reţetă: Colăceii Pricopului

0

Tradiții și obiceiuri identificate și promovate în cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura și tainele pâinii”, derulate de Russenart Communications și Gold Maya.

Pe 8 iulie se sărbătorește Pricopul (Amutirea cucului sau Ziua Lupului), o straveche divinitate agrară, care veghează la coacerea grânelor și are grijă de cei care lucrează pământul.

În satele de pe Valea Mureșului, oamenii denumeau sărbătoarea „Pricopul” pentru că, spuneau ei, „astăzi se ”pricopsește” grâul de vară”. Ei aveau credința că în această zi nu se lucrează pentru că: „Sfântu’ și slugile sale lupii le vor răpi copiii iar pe cășile lor or da cu tunet și foc”.

In tradiția populară, Sfantul Pricopie este cinstit pentru că veghează coacerea semănăturilor, apără recoltele și casele de fulgere, trăsnete și grindină. Tot el ar avea puterea de a face câmpurile să rodească, iar grindina o transformă în picături de apă înainte de a cădea pe pamânt.

10

Pentru a nu îl supăra pe Sfânt, femeile făceau pâine și colăcei pe care-i împărțeau copiilor pentru a nu avea boli tot timpul anului. O parte din colacii copţi se lăsau în holdă, drept ofrandă Sfântului Pricopie, pentru ca grânele să nu se usuce înainte de vreme.

Colăceii Pricopului – rețetă

Se face un aluat de paine simplă, albă conform retetei de aici sau se poate face aluatul conform retetei de mai jos:

2Ingrediente:

  • 1 kg. făină cernută Gold Maya 000
  • 1 cub Drojdie
  • ½ l apă
  • Sare
  • 1 ou pentru uns colăceii

Preparare

Se face o plămădeală din 2-3 pumni de făină de grâu 000 Gold Maya cu drojdie înmuiată în apă călduță. Se amestecă bine până se face o cocă subțire care se lasă la dospit, la căldură.

După ce dospește plămădela și a crescut, se pune în făina cernută Gold Maya și se frământă bine, înmuindu-se cu apă călduță.

Când aluatul e fământat bine, se acoperă cu ceva gros și se pune pe cuptor, la căldură, să dospească 1-2 ore, până ce a crescut dublându-și volumul.

După ce aluatul a dospit, se pune pe o masă presărată cu făină Gold Maya, se taie bucăți cât mâna sau mai mari (în funcție de cât de mari se doresc colacii) și se fac niște funii lungi.

Aceste funii se împletesc în 2, 3, 4 etc. dar pot fi și neîmpletiți, obținându-se o formă circulară.

Colăceii au dimensiuni mici, având circumferința unei căni și greutatea de 0,28 kg, 0,6 kg sau 0,9 kg.

Despre campanie

Campania de comunicare online ”Cultura și tainele pâinii” este derulată de agenția Russenart Comunications în parteneriat cu brandul Gold Maya, în perioada iunie 2014 – mai 2015.

Campania este sprijinită de 31 de parteneri media (televiziuni, publicatii tiparite si online, bloguri): Amelie.ro, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Campus TV, Casa mea, Cazino Magazine, Culinar.ro, Cefacemimi?, CityBest, Coolinaria, Dacic Cool, De savurat, Fapt divers, gustos.ro, Magazin Salajean, Mujer, NeptunTV, PonturiBune, Online Sudent, Pap Tot, Realitatea.net, Restograf, Retetele Marianei, Romania pozitiva, Senso TV, stiuunloc.ro, Tabu, Timisoara Express, Woman TV, WorldWide Romania.

Mai multe detalii despre proiect pot fi gasite pe site-ul www.desprepaine.ro, pe blogul  www.desprepaine.wordpress.com si pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/desprepaine

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.