Rețetă ardelenească: Belezdrugă

0

Reţeta face parte din proiectul “Descoperă tradiţiile culinare româneşti” derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis.

Rețeta ”Belezdrugă” a fost primită de la Pensiunea Valea Mariilor, Com. Sant, Sat Valea Mare, Județul Bistrița-Năsăud (Ardeal) și a fost preparată de bucătarii restaurantului Casa Oprescu (Parcul Tineretului).

Din luna martie, derularea activităților din cadrul proiectului de responsabilitate socială se realizează cu sprijinul partenerului principal al proiectului, brandul premium Arpis, lansat în 1992. Portofoliul de produse Arpis conține făină de mălai, făină din grâu, gris, oțet, ulei etc.

mancareIngrediente Belezdrugă

  • untură sau ulei Arpis
  • ceapă
  • brânză de oaie frământată cu sare
  • slănină sau cârnați
  • făină de mălai Arpis sub formă de cir de mămăligă (continutul acela subțire care se obtine inainte de a mesteca mamaliga sau o mămăligă foarte subțire)

Se călește ceapa, se pun cârnații sau slănina, bine prăjite, după care se toarnă cirul fiebinte amestecat cu brânza, se lasă câteva minute la foc, după care se servește cu murături, preferabil varză murată sau castraveți murați.

Observație: Rețetele tradiționale sunt adesea preparate „după ochi”, nu în funcție de gramaj, dar cantitățile sunt relativ ușor de estimat!

Despre Pensiunea Valea Mariilor

Pensiunea VALEA MARIILOR este asezată exact în mijlocul naturii, în apropierea unei păduri, dar și doua pâraie (Maria Mare și Maria Mică), afluenți ai râului Someșul Mare.

Pensiunea este o casa traditională romanească transformată, care reușește să-și păstreze identitatea, printr-o combinație între rustic și modern.

Despre proiect

Proiectul “Descoperă tradițiile culinare românești” este derulat de agenția Russenart Comunications în parteneriat cu brandul Arpis, în perioada februarie  – decembrie 2013 și este sprijinit de 47 de parteneri media (televiziuni, publicații tipărite și online, bloguri): 121, Antena 2, Amelie.ro, Autentic Promotion, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Casa mea, Culinar.ro, Carticica Practica, Cefacemimi?, Coolinaria, ecuisine.ro, Descopera Romania, Dacic Cool, ele.ro, eurocadouri.com, eva.ro, Euforia TV, Fabrica de Carne, Fabrica de lapte, Food & Bar, Foodblog, Garbo.ro, Gastro Media, gustos.ro, Horeca Romania, HRB Expert, InfoAliment, inoras.ro, jurnaldebucuresti.com, metropotam.ro, Mujer, Pap Tot, ReplicaVedetelor.ro, Restograf, Retete ca la Mama, Retetele Marianei, Romania libera, Romania pozitiva, Senso TV, SMA Studio, stiuunloc.ro, traditionalromanesc.ro, Vacante la tara, MTWebArt, Woman TV.

Rețetele tradiționale din Ardeal au fost puse la dispoziția proiectului de: Pensiunea Valea Mariilor, Adrian Buzoianu (www.chefbuzu.com), Vila Honor și Castelul Printul Vanator și Dracula.

Filmele si fotografiile de preparare a rețetelor lunii mai au fost realizate de SMA Studio.

Mai multe detalii despre proiect pot fi găsite pe blogul www.traditiiculinareromanesti.wordpress.com și pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/TraditiiCulinareRomanesti .

 

Facebook

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează