Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Quadro 21 Gallery. Expoziție: György Jovánovics: The Best Work of My Life

0

Quadro 21 Gallery organizează în perioada 6 octombrie – 24 noiembrie 2018 expoziția György Jovánovics: The Best Work of My Life. Vernisajul expoziției va avea loc în data de 5 octombrie, începând cu ora 19:00, la sediul galeriei, Str, Samuil Micu, nr. 7, Cluj-Napoca.

György Jovánovics este una dintre personalitățile emblematice ale avangardei artistice din Centrul și Estul Europei. Artistul se autodefinește ca sculptor, incluzând însă, în activitatea sa sculpturală, și fotografiile, instalațiile și acțiunile sale. El este un adept și practician al patafizicii, al intervențiilor artistice anonime în societate.

Prima sa expoziție solo, organizată în Sala Adolf Fényes în anul 1970, este considerată un moment cheie al neoavangardei maghiare în artă. Spațiul expozițional a fost unul dintre puținele puse la dispoziție de către regimul politic pentru această categorie „tolerată” de artiști, costurile fiind acoperite de către expozanți. Forma pentagonală era, de fapt, neadecvată pentru o expoziție, însă Jovánovics a transformat această provocare întro sursă de inspirație.

Artistul a expus două lucrări, ambele fiind create drept răspuns la situația cu care se confrunta. Obiectul de dimensiuni mari, asemănător unui soclu din ipsos ce se contura exact după liniile încăperii, este considerat începutul simbolic al noii gândiri sculpturale maghiare. Cea dea doua lucrare, o instalație sonoră, a fost salvată de la uitare de artistul însuși, care, aproape treizeci de ani mai târziu, în 1999, a ținut o prelegere despre expoziția în cauză în cadrul Artpool Budapesta, afirmând că această instalație a fost „cea mai bună lucrare a sa”.

Atunci, în 1970, chiar în ziua vernisajului, Jovánovics a „hackuit” buletinul de știri al canalului național Radio Kossuth prin introducerea unui anunț despre expoziție, imediat după știrile interne și internaționale. Pentru a putea face acest lucru, a trebuit să îi convingă pe moderatorii radioului să participe la acest joc destul de periculos, prin introducerea segmentului la ora 19 fix – concomitent cu știrile „reale” – în spațiul expozițional, prin intermediul unui sistem radio personalizat cu un casetofon.

Acest buletin radio surpriză a luat locul tradiționalului discurs din cadrul unui vernisaj și a fost primit foarte bine de către audiență. Spectatorilor li sa indus ideea că, la doar doi ani de la încheierea Primăverii de la Praga, operele artiștilor avangardei, până atunci cu greu tolerate, erau acum o parte semnificativă a „normalului”, fiind incluse în știrile Radioului Kossuth! Bineînțeles, însă, că acest fapt nu era adevărat, fiind doar o simplă iluzie a libertății, creată prin artă.

Vernisajul expoziției din 1970 este evocat printro instalație audiovizuală, elementul central al acestei expoziții, alături de documente ce spun povestea vernisajului și a procesului creator al sculpturii. Două draperii în relief din anii ‘90 sunt incluse în spațiul expozițional drept martori ai gândirii sculpturale a lui Jovánovics, dar și pentru a înlocui demult pierduta sculptură originală. În final, parte din expoziție va fi și o lucrare realizată de prietenul și colegul artistului, Tamás Szentjóby, în 1969 (replică: 2015): Radioul Cehoslovac 1968 (stereo) – o aluzie directă la evenimentele din Praga.

Această expoziție vine la timp pentru aniversarea a 50 de ani de la momentul 1968. Buletinul de știri a expus acel gen de evenimente din jurul lumii care au modificat contextul sociopolitic al expoziției: începând cu vizita premierului ungar în Polonia, continuând cu fatalitățile protestelor studențești din Statele Unite ale Americii și încheind cu conflictele din Orientul Apropiat. Sculptura pentagonală îmbrăcată în alb, ca obiect plasat în timp și spațiu reale, își capătă sensul prin combinație cu această instalație sonoră, care îi dezvăluie de fapt semnificația politică.

Expoziția este prima dintro serie menită să surprindă punctele de reper și contextele specifice avangardei artistice din Centrul și Estul Europei. În paralel cu recunoașterea internațională pe care o are neoavangarda din aceste regiuni și includerea unor lucrări reprezentative în colecțiile unor muzee importante, considerăm că este vital să atragem atenția asupra acelor fenomene ce nuanțează interpretarea a numeroase opere și ne poate, astfel, aduce mai aproape de sensul lor original. „The Best Work of My Life” spune multe și în ziua de azi, ba chiar regăsim un nivel ridicat de relevanță în situația actuală, când știrile false au devenit parte din cotidian, nemaireprezentând doar instrumentul patafizic al libertății individuale, ci o veritabilă armă a războiului cibernetic.menționează Sebestyén Székely, directorul Quadro 21 Gallery.

Expoziția poate fi vizitată gratuit în fiecare zi, de luni până sâmbătă, în intervalul orar 10 – 18.

Urmăriți Quadro 21 Gallery pe Facebook pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.