Proiectul VIVA EASTPART @Sibiu

0

«Politici Publice şi Instrumente de Management pentru Patrimoniu Cultural şi Dezvoltare Teritorială Durabilă în Europa de Est” 

Sibiu, România, 21-22 noiembrie 2013

sibiuÎn perioada 21-22 noiembrie 2013, în Sala de Conferințe din cadrul Consiliului Județean Sibiu, începand cu ora 11:00, are loc Conferința Finală a proiectului VIVA EASTPART, “Valorizarea centrelor istorice prin îmbunătățirea capacității de management pentru localități de mici dimensiuni în regiunea Parteneriatului Estic”, proiect finanțat de către Uniunea Europeană prin programul Eastern Partnership Culture Programme.

Conferința și atelierele au drept scop împărtășirea rezultatelor proiectului VIVA care privesc metode şi instrumente de planificare participativă şi integrată – atât prin documentaţii de amenajarea teritoriului cât şi pentru urbanism – pentru a contura sisteme culturale teritoriale în teritorii cu centre istorice de mici dimensiuni.

Dezbaterea se va face pe baza unor experienţe de elaborare şi implementare a unor Planuri de Peisaj din Italia, a  cazurilor de bună practică analizate în cadrul proiectului VIVA și a paşilor identificați în cadrul unui proces de planificare participativă şi integrată, conducând către implementarea unui sistem cultural teritorial.

VIVA EASTPART studiază, de doi ani, cele mai bune practici în domeniul valorificării pe termen lung a patrimoniului cultural şi natural în centrele istorice europene de dimensiuni mici, cu accent pe aspectele specifice Europei de Est. Echipa este formată din organizații relevante din cele trei țări implicate în proiect (România, Armenia, Republica Moldova) și experţi internaţionali, coordonați de cadre universitare cu experienţă. Proiectul a vizat elaborarea unei metodologii pentru valorificarea patrimoniului cultural şi natural, implicând actori locali interesaţi în activităţile culturale, turistice şi/sau de planificare spaţială din cele trei zone-pilot: Valea Hârtibaciului din România, regiunea Tavush din Armenia şi raionul Cahul din Republica Moldova. Metodologia pune la dispoziţia factorilor de decizie direcţii pentru identificarea valorilor de patrimoniu cultural şi natural din teritoriu şi pentru definirea unor planuri de acţiune integrate pentru valorificarea acestora.

Pornind de la cunoașterea și analiza situației actuale din  cele trei zone, a grupurilor țintă și a beneficiarilor, VIVA EASTPART va aduce în discuție provocările cu care se confruntă zonele rurale cu centre istorice mici și valori de peisaj, urmărind să stimuleze inovația, conservarea activă a partimoniului material și imaterial și dezvoltarea durabilă.

Vă invităm să participați la ultima sesiune de comunicari și dezbateri, precum și un atelier de lucru în care vă vom prezenta rezultatele și acțiunile întreprinse în cadrul proiectului:

Politici Publice și Instrumente de Management pentru Patrimoniul Cultural și Dezvoltare Teritorială Durabilă în Europa de Est.

  • Discuții pe tema “Managementul Patrimoniului Cultural și Dezvoltarea Teritorială Durabilă”
  • Dezbaterii pe teme precum “Previziuni pentru Patrimoniul Cultural si Dezvoltarea Teritorială Durabilă” și “Procese participative și planificare integrată pentru Sisteme Culturale Teritoriale”
  • Procese Participative: abordare integrată pentru configurarea și dezvoltarea Sistemelor Culturale Teritoriale în Armenia, Republica Moldova și România.

Patrimoniul Cultural și Dezvoltare Teritorială Durabilă în Europa de Est: Rețele naționale și internaționale pentru inițiative viitoare

Proiectul este coordonat de către Asociația pentru Tranziție Urbană – România, implementat în parteneriat cu Asociația Armeana de Ecoturism și Agenția de Cooperare Transfrontalieră și Integrare Europeană din Moldova, și cu asistență din partea partenerului științific Departamentul de Inginerie Civilă și Arhitectură al Politehnicii din Bari, Italia. De asemenea, proiectul pune bazele unei rețele internaționale, implicând experți din diverse țări europene în activitați de cercetare, dezbatere și diseminare și punând la dispoziția autorităților, stakeholderilor locali și publicului larg o serie de rapoarte și articole.

Proiectul este finanțat de către Uniunea Europeană prin intermediul programului Eastern Partenership Cultural Programme.

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează