Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Proiectul ”Târnăveniul Verde” înfrumusețare a spațiului verde public din cartier și educație pentru copii

0

Asociația „Dance Travel Education”, în colaborare cu Asociația de proprietari nr. 13, a desfășurat prima activitate a proiectului ”Târnăveniul verde” în Cartierul 1 Decembrie 1918 (Mun. Târnăveni, Jud.Mureș), sâmbătă 25.03.2017.

Alături de ei au participat voluntari, copii și adulți deopotrivă, dornici să trăiască într- un mediu curat și entuziaști să ofere timpul și munca lor pentru o acțiune comunitară de înfrumusețare a spațiului verde. Acțiunea a fost realizată cu sprijinul: Primăriei Municipiului Târnăveni, MLM Instal 2006, Cotton Textil, Meribort și Ruck Ventilatoare.

block_1

Scopul acestui proiect, pe lângă cel de înfrumusețare a spațiului verde public din cartier, a fost unul educativ pentru copii, în ideea în care am dorit să îi implicăm/ coordonăm în a lua decizii pe parcursul acțiunii, să îi învățăm despre uneltele folosite, despre arborii și arbuștii plantați, precum și cum să utilizeze în mod corect o pensulă, o bidinea, o lopată sau un hârleț. În plus, ideea era să implicăm copiii într-o astfel de acțiune, pentru a le sădi sentimentul de mândrie a reușitei proprii, dar și cel de responsabilitate a menținerii acestui spațiu, ei fiind cei care îl folosesc în cea mai mare parte a timpului. Am mers pe considerentul că împreună dezvoltăm o comunitate, ne ajutăm, învățăm unii de la alții, decidem, colaborăm, socializăm, creăm experiențe de povestit!

Așa că, ne-am pregătit, am adus tot ce am avut nevoie și ne-am adunat în număr de aproape 70 de persoane, între 5-65 de ani, dintre care, peste 40, au fost copii. Ne-am împărțit pe echipe, fiecare echipă fiind reprezentată de o culoare și având un căpitan. După ce am discutat și explicat, am trecut la fapte: am curățat terenul, l-am măsurat, am pregătit gropile pentru plante, am vopsit cauciucurile pentru flori ,bordurile și copacii cu var, apoi am plantat arborii și arbuștii primiți, i-am udat și am înlăturat materialul vegetal strâns. În tot acest timp ne-am și distrat și ne-am pozat.

20170325_131709

Rezultatele, după 6 ore de muncă, au fost neașteptate. Cei peste 1000 mp nu mai semănau deloc cu imaginea de la începutul activității. De cei aproximativ 150 de arbori și arbuști plantați se pot bucura acum peste 450 de persoane care locuiesc în vecinătatea zonei verzi.

Cel mai important rezultat, însă, a fost următorul: copiii au învățat o minimă bază într- ale plantării, au muncit în aer liber în echipe, jocurile de pe calculator au fost uitate timp de 6 ore, și-au exprimat dorința de a participa și la partea a doua a acestui prim episod, au mers încântați în case povestind părinților despre ziua lor:

”Seara când am venit acasă, pe întuneric, nu am putut nici să mă schimb de hainele de drum, că m-a dus fata afară și, la lumina telefonului, mi-a arătat foarte mândră ce au plantat pe parcursul zilei” (a relatat o mămică).

Cartierul 1 Decembrie 1918 are o nouă zonă care nu mai este părăsită, ci pusă acum în valoare de marea majoritate: COPII!!!

Mulțumim dragi voluntari, vecini, prieteni, familii, pentru implicare și pentru că ați folosit o zi din cele libere pentru natură. Mulțumim dragi sponsori pentru materialele donate, fructele și apa voluntarilor. Mulțumim Primăriei Municipiului Târnăveni pentru uneltele de lucru, informațiile și plantele oferite! Mulțumim reprezentanților Asociației de propietari nr. 13 pentru implicare, susținere și uneltele împrumutate.

Nu în ultimul rând, MULȚUMIM, DRAGI COPII, PENTRU HĂRNICIA DE CARE AȚI DAT DOVADĂ ȘI EXEMPLUL PE CARE L-AȚI OFERIT!!!

Încheiem cu ideea că indiferent de blocajele cu care te întâlnești pe drumul proiectării unei astfel de acțiuni, de la idee până la rezultat SE POATE!!!

Oamenii își doresc frumosul, copiii își doresc să fie ascultați și implicați!! Proiectul “Târnăveniul verde” reprezintă una din liniile de programe educaționale derulate de asociația noastră în vederea îndeplinirii misiunii sale.

IMPORTANT: Sâmbătă 01.04.2017 vă așteptăm la a doua etapă de amenajare a spațiilor verzi!

*Asociaţia „Dance Travel Education” este o organizaţie non guvernamentală, non-profit, înființată în 2016 cu scopul de a crea activități și programe educative pentru persoanele de toate vârstele spre promovarea valorii familiei; misiunea: de a schimba mentalitatea fixă într-una aflată mereu în creștere viziunea ei fiind: o comunitate responsabilă din punct de vedere social.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.