Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Proiect la Cluj pentru dialog și cooperarea între organizațiile non-profit și administrația publică locală

1

                                                      

Centrul pentru Politici Publice din Cluj-Napoca anunță lansarea unui proiect cofinanțat prin programul PODCA prin care se facilitează dialogul și cooperarea între organizațiile non-profit și administrația publică locală în vederea elaborării de politici publice locale durabile 

Asociaţia Centrul pentru Politici Publice din Cluj-Napoca, cu punctul de lucru pe str. Țebei, nr. 21, Corp C, etaj 2, anunță lansarea proiectului „Susținerea parteneriatelor APL-ONG pentru elaborare de strategii și politici publice locale durabile”.

Proiectul este cofinanţat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative 2007-2013, codul SMIS al proiectului 40720.

Valoarea totală eligibilă a proiectului (fără TVA) este de 463.746,00 lei, din care:

  • 454.471,08 lei – valoare eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European;
  • 9.274,92 lei – cofinanţarea eligibilă a beneficiarului

Proiectul se desfășoară în parteneriat cu Asociația AGES (Satu-Mare), Asociația AREA3 (Cluj-Napoca), Asociația KALOT (Miercurea-Ciuc), Asociația Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat (Cluj-Napoca) și Asociația PLUSMINUS (+/-) (Cluj-Napoca).

Obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea procesului de elaborare participativă a politicilor publice la nivelul comunităților locale prin creşterea capacităţii organizaţiilor partenere de a identifica nevoile comunităţilor în care activează şi de a planifica şi implementa acţiuni sustenabile, în parteneriat cu autorităţile publice, privind strategiile locale pentru perioada 2014-2020. Proiectul își propune de asemenea să promoveze principiile dezvoltării durabile şi a egalităţii de şanse la nivelul organizaţiilor neguvernamentale şi al comunităţii.

Scopul proiectului este creșterea capacității ONG-urilor de a dezvolta propuneri de planuri de acțiune și strategii cu un impact semnificativ în societate, promovând astfel o bună guvernare și principiul parteneriatului pubic privat.

Grupul ţintă al proiectului este format din 26 de angajați, membrii și voluntari din cadrul organizațiilor partenere și 9 din cadrul Centrului de Politici Publice din Cluj-Napoca, respectiv 5 reprezentanți ai autorităților publice locale și 15 reprezentanți ai organizațiilor civice locale, altele decât cele partenere în proiect. Proiectul va impacta de asemenea comunitatea locală, care va beneficia de îmbunătățirea calității politicilor publice locale și de mai multe oportunități de participare în procesul decizional.

 

Principalele activităţi ale proiectului sunt:

–          Organizarea unui program de instruire format din 6 module (Politici Publice, Planificare Strategică, Managementul Proiectelor, Achiziții Publice, Formator, Comunicare și PR pentru sectorul ONG), urmat de workshop-uri prin care se va asigura asistență pentru implementarea în practică a cunoștințelor dobândite;

–          Participarea ulterioară a membrilor organizațiilor neguvernamentale care au beneficiat de programul de formare la consultări publice locale și elaborarea de propuneri și opinii în domeniile lor de expertiză; elaborarea a 4 propuneri de politici publice pentru perioada 2014-2020;

–          Organizarea unei conferințe la Cluj-Napoca cu participarea unor reprezentanți ai organizațiilor non-profit și a unor reprezentanți ai autorităților publice locale cu scopul de a explora modul în care cele două sectoare pot coopera pentru a elabora împreună noile strategii locale pentru perioada 2014-2020 și stabilirea de parteneriate;

–          Dezvoltarea unui incubator de politici publice (Policy Incubator) prin care se va asigura accesul la cărți și studii de specialitate în domeniul politicilor publice și, de asemenea, sprijin și asistență acordat de Centrul de Politici Publice organizațiilor civice în elaborarea de propuneri de politici publice;

–          realizarea de materiale informative privind dezvoltarea durabilă, egalitatea de șanse și distribuirea lor către cetățeni.

Proiectul se desfăşoară pe o perioadă de 12 luni (15.11.2012-14.11.2013). Locul de desfăşurare al proiectului: Regiunea Nord-Vest, România.

Prin implementarea proiectului se vor obţine următoarele rezultate: instruirea a 35 de angajați și voluntari ai organizațiilor partenere în proiect (inclusiv CENPO) în domeniile Politici Publice Locale, Planificare Strategică, Achiziții Publice, Formator, Managementul Proiectelor și Comunicare și PR pentru sectorul ONG, elaborarea de propuneri de politică publică, dezvoltarea unui Incubator de politici publice în cadrul CENPO; facilitarea dialogului între sectorul ONG și cel al administrației publice locale, crearea unui ghid în domeniul Planificării strategice și a unui ghid în domeniul Politicilor publice locale.

La nivelul comunităţilor locale din Cluj-Napoca, Miercurea Ciuc și Satu Mare, proiectul va determina creșterea capacității organizațiilor non-profit de a iniția parteneriate cu autoritățile locale și de a înainta propuneri de politici publice; în cadrul proiectului se vor produce și distribui cetățenilor 1000 de pliante cu privire la egalitatea de şanse, 1000 de pliante cu privire la dezvoltare durabilă și 200 de exemplare din broșura Agenției Europene de Mediu – Signals, ediția 2012.

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Un comentariu

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.