Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Proiect de succes finalizat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca

0

Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca (CVCN) a finalizat cu succes proiectul ,,Managementul Voluntarilor de la A la Z”, concretizat prin dezvoltarea capacității organizaționale în munca cu voluntarii a 16 importante ONG-uri din România.

Pe perioada celor 12 luni de proiect, cele 16 organizatii au beneficiat de un curs de formare de 4 zile în domeniul “Managementul voluntarilor” precum și de șase luni de consultanță indivitualizată pentru consolidarea competențelor necesare gestionării cu succes a programelor de voluntariat și a voluntarilor.

2

Nu în ultimul rând, au fost organizate înâlniri față în față pentru dezvoltarea sistemelor de management a voluntarilor în fiecare organizație și job shadowing pentru coordonatorii de voluntari în cadrul a trei organizații. S-a urmărit în acest fel testarea directă a modelor de bună practică în sector.

Pentru a transpune în practică toate cunoștințele dobândite pe perioada proiectului, cele 16 organizații coordonate de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca au realizat în luna februarie 2015 Campania Națională “No Hate Speech de la A la Z”.

Pe perioada celor 21 de zile de campanie, 189 de voluntari coordonați de cele 16 organizații beneficiare au dedicat 1934 de ore de voluntariat pentru a realiza 16 evenimente publice de conștientizare a publicului cu privire la efectele pe care le are discursul instigator la ură. Cele 16 evenimene naționale s-au înscris în Campania No Hate Speech Movement inițiată de Consiliul Europei iar rezultatele au fost prezentate la întâlnirea internațională “Youth bloggers for NO Hate Speech” organizată de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în perioada 26-28 martie în Băile Tușnad.

Prin acest proiect, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca a propus și o metodă inovatoare de promovare a voluntariatului, printr-o piesă de teatru prezentată publicului larg în București, Sibiu și Cluj-Napoca. Piesa “Occupy Future”, un debate performance pe tema voluntariatului, a fost pusă în scenă de o echipă de actori profesioniști, care au invitat publicul la discuții cu privire la provocările și stereotipurile cu care se confruntă persoanele implicate în activități de voluntariat. Bine primită de spectatori, piesa de teatru s-a jucat și în afara proiectului, la București și Piatra Neamț.

Proiectul ,,Managementul Voluntarilor de la A la Z” s-a desfășurat din luna aprilie 2014 până în luna martie 2015 și a fost finanțat prin Granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG (www.fondong.fdsc.ro) în România cu suma de 34 942 euro.

Cele 16 ONG-uri beneficiare sunt Asociația Bumerang, Viitor Plus – Asociația pentru dezvoltare durabilă și Asociația Carusel din București, Asociația Eco-Silvic Năsăud, Asociația pentru Copiii și Tineri 4U – Satu Mare, Asociația pentru Dialog Cultură și Sport din Hunedoara, Asociația Română de Permacultură din Cluj, Asociația Spitalului de Psihiatrie dr.Gh. Preda Sibiu, Fundația Alpha Transilvană din Târgu Mureș, Fundația Hospice Casa Speranței din Brașov, Centrul de Resurse Economice și Educație pentru Dezvoltare din Neamț, Centrul de Voluntariat HITI– Covasna, Centrul pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă din Dolj, ONG Mare Nostrum – Constanța, Organizația Salvați Copiii Iași, Serviciul de Ajutor Maltez în România din Cluj.

Partenerii Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca în cadrul proiectului au fost Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat și IOGT Tippetue din Norvegia.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.