Primarul din comuna sibiană Roșia a gătit pentru studenții și medicii voluntari care au consultat gratuit 250 de locuitori

0

Sâmbătă și duminică, 15-16 martie, sălile de clasă ale școlii din comuna Roșia, satul Nou, au devenit, pentru două zile, cabinete medicale. 27 de studenți la medicină de la Universitatea Carol Davila din București, însoțiți de 12 medici specialiști, au oferit consultații gratuite locuitorilor din comună, în pediatrie, cardiologie, boli interne, radiologie, reumatologie, oftalmologie și medicină de laborator.

150 de adulți și 90 de copii din Nou au venit la doctor la școala din sat. Pacienții au făcut un consult general și, în funcție de afecțiune, au mers la medicul specialist unde au primit medicamente, scrisori medicale pentru continuarea investigațiilor, au făcut EKG-uri sau ecografii. Un grup de tinere din sat a participat la cursuri de prevenție HPV și copiii au participat la atelierul Micii Sanitari unde au învățat despre igiena personală. Studenții fac parte din Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti care a inițiat proiectul Împreună pentru Sănătatea Rurală (IPSR) . Caravana Medicală se deplasează prin satele românești pentru a consulta gratuit oamenii săraci.

Până acum au avut loc 24 de caravane, dintre care două în comunitățile unde Asociația OvidiuRo, fondată de Leslie Hawke și Maria Gheorghiu, desfășoară, începând din anul 2010, programul Fiecare Copil în Grădiniță care sprijină copiii foarte săraci să meargă la gradiniță. În schimbul prezenței zilnice a celor mici, părinții primesc tichete sociale de 50 de lei pe lună. Programul a crescut la 82% prezența zilnică la grădiniță, în condițiile în care mulți copii din astfel de comunități nu sunt deloc înscriși la grădiniță și dacă sunt, vin sporadic. Unul dintre motivele principale pentru care copiii lipsesc de la grădiniță ține de sănătatea precară, cauzată de condițiile mizere în care trăiesc. Mulți copii au probleme de sănătate și ajung foarte rar la medic, ceea  ce le agravează starea de sănătate.

DSC_0463

Cu sprijinul GlaxoSmithKline (GSK), în program o fost introdusă și o componentă de sănătate prin care cei mici fac analize, învață despre igienă, primesc vitamine și medicamente atunci când sunt bolnavi. Caravana Medicală vine ca o completare a parteneriatului cu GSK. Prima acțiune comună a avut loc în 2013, în două comune din Covasna și Brașov, unde au fost consultate peste 700 de persoane.

Maria Gheorghiu, Director Executiv OvidiuRo: “În comunitățile sărace, riscul de îmbolnăvire și de cronicizare a bolii este foarte mare. Prin intermediul caravanei medicale, atragem atenția asupra stării precare de sănătate a copiilor și adulților și rezolvăm punctual câteva dintre cazuri. Prioritatea noastră sunt copiii de varstă preșcolară, iar în timpul anului școlar le dăm vitamine și ajutoare financiare pentru compensarea costului medicamentelor și a altor resurse fără de care nu pot accesa serviciile medicale”.

Mulți dintre cei consultați în Roșia au recunoscut că nu au mai fost demult la doctor și s-au bucurat de venirea medicilor la ei în sat. Problemele de sănătate cel mai des întâlnite la cei 90 de copii consultați au fost hipotiroidism, probleme cardiace și dermatologice, pneumonie, deficiențe de auz și vedere. Alte probleme recurente la copiii săraci sunt legate de alimentația deficitară, ce duce la rahitism, sau necorespunzatoare, ce duce la obezitate. Mulți copii aveau carii la vârste foarte mici.

Elena Sburlan, coordonator ISPR: “Ȋmpreună pentru Sănătatea Rurală este, probabil, unul dintre cele mai iubite, muncite și de amploare proiecte din cadrul Societӑții Studenților ȋn Medicinӑ din București și ONG-ul studențesc cu cel mai mare numӑr de voluntari din țarӑ. Caravana din Roșia a integrat și alte proiecte ale societӑții cum ar fi campaniile de informare despre tuberculoză, infecția cu HPV și legӑtura sa cu cancerul de col uterin sau atelierul Micii Sanitari”.

În 2012, proiectul Împreună pentru Sănătatea Rurală a luat luat premiul al II-lea la Gala Societății Civile la secțiunea Sănătate, surclasați doar de colaborarea Vodafone-SMURD pentru proiectul de Telemedicina, iar programul Fiecare Copil în Grădiniță a luat premiul întâi pentru Educație în cadrul aceleiași gale.

Caravana medicală din Roșia a pornit cu susținerea autorităților locale și, pe parcursul pregătirilor, a atras sponsori din domenii foarte diferite: Atlassib – un autocar de 31 de locuri, Beurer – echipamente medicale, Carrefour – alimente si produse igienico-sanitare, La Fantana – dozatoare de apă, GlaxoSmithKline – medicamente, bani pentru transport și alte cheltuieli, Hilmi Medical Center – halate medicale și cadouri pentru pacienți, Pepsi – băuturi răcoritoare, Tehno Industrial – aparatură medicală, VolksBank – fonduri pentru analizele medicale și Spitalul Colentina. La caravana au participat și alți voluntari precum bucătari, șoferi, fotografi, personal pentru curățenie, mediator școlar și chiar primarul comunei, Valentin Aldea, care, înainte de plecarea invitaților, a gătit o cină pentru toți participanții la eveniment: “Am preparat cu mâna mea această ciulama cu ciuperci și pastramă de porc după o rețetă proprie. Sper să mai veniți pe la noi” a declarat el.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.