Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Primăria Săcele și Fundația FAST împreună pentru educație!

0

Parteneriatul pentru educația copiilor și tinerilor în situație de risc din Săcele a demarat în 2013 între Primăria Săcele și Fundația FAST, prin deschiderea unui centru de zi care să ofere servicii sociale și educaționale în scopul dezvoltării personale și profesionale, incluziunii sociale și a combaterii absenteismului și abandonului școlar.

Centrul de Zi pentru copii și tineri în situație de risc este administrat de Primăria Săcele în parteneriat cu Fundația FAST și este rezultatul unui proiect de finanțare prin Programul Operațional Regional. Proiectul, derulat în intervalul 25.07.2011 – 25.08.2013, a vizat ca obiectiv general “Îmbunătăţirea infrastructurii Serviciului Public Local de Asistenţă Socială al Municipiului Săcele prin crearea unui centru de zi destinat copiilor aflaţi în situaţii de risc”. Principala activitate a implicat execuția lucrărilor de construcţii şi instalaţii în vederea reabilitării și dotării clădirii în care astăzi funcționează Centrul de Zi pentru copii aflaţi în situaţii de risc, situat în municipiul Săcele, B-dul George Moroianu nr. 17.

La programul educațional participă zilnic 40 de copii romi, între orele 8-12, urmând ca până la finalul anului 2015 numărul să crească până la 60. Copiii se confruntă cu dificultăți la noțiuni de bază ca scris, citit, calculat, de aceea serviciile pentru aceștia sunt îndreptate către creșterea performanțelor școlare. Educatorul centrului pregătește mereu fișe de lucru, jocuri și povești pentru a-i atrage pe elevi și a le stimula interesul pentru învățătură. Materiile pe care se pune cel mai mult accentul sunt româna și matematica, însă elevii au acces și la calculator, sala de sport sau ateliere creative.  La prânz elevii primesc o gustare, după care se pregătesc pentru a începe orele la școală, aceștia urmând schimbul doi, de la ora 12:00 la 16:00.

Activitățile de după-masă sunt orientate către alți 40 copii cu vârste între 7-12 ani, care locuiesc pe raza municipiului Săcele și după școală se deplasează la centru. Acești copii se confruntă cu diverse probleme familiale, intelectuale sau de natură economică. Programul este variat, începe la ora 12:00 și se încheie la 16:00 și este organizat de o echipă a Fundației FAST compusă din educator, profesor artă, pedagog/profesor sport. Toți copiii participă la meditații, proiecte tematice realizate de voluntari români și din străinătate, jocuri de grup, audiții muzicale, sesiuni de consiliere individuală și de grup. Mai mult de atât, și părinții beneficiază de consiliere psiho-socială. Periodic se organizează scenete, concursuri, serbări și tot timpul se serbează zilele de naștere!

Selecția beneficiarilor  se realizează de o comisie formată din reprezentanți ai Centrului de Zi, ai Fundației FAST și ai Serviciului Public de Asistență Socială din cadrul Primăriei Săcele.

În cadrul Centrului de Zi, educația, arta și sportul se îmbină cu succes în fiecare zi, pentru a dezvolta copiii cât mai armonios și într-un mod în care să îi pregătească cât mai bine pentru viață. Despre educație, povestește și Mihaela Spătărelu, educator în cadrul centrului:

“Anul acesta, la Centrul de Zi am parte de cea mai mare provocare din cariera mea de dascăl, și anume de a-i ajuta pe copiii romi din cartierul Garcini care întâmpină dificultăți la învățătură, să dobândească abilități de bază necesare pentru a scrie, a citi și a socoti, evitând astfel riscul de abandon școlar sau repetenție. Dar, în același timp, am partea de marea satisfacție de a fi alături de copiii săceleni aflați în diferite situații sociale de risc și de a-i sprijini în încercarea lor de a depăși momentele dificile.”

În clădirea centrului există și o sală special amenajată și dotată pentru activități artistice, de lucru manual și ateliere creative. Spațiul este întreținut de Adriana Florescu, profesorul de artă care menționează că:

Arta este foarte importantă pentru copii pentru că le dă oportunitatea să se exprime, să-și arate sentimentele într-un mod în care nimeni nu îi judecă. Prin artă copiii pot să fie așa cum sunt ei cu adevărat.

Nu în ultimul rând, sportul este de cele mai multe ori atracția copiilor, care vin plini de entuziasm și energie, fiind dornici de jocuri sportive. Viorel Călin, pedagog și profesor de sport, pregătește săptămânal programul sportiv pentru beneficiarii centrului cu scopul de a promova mișcarea și  în timpul liber. Pe viitor, terenul de sport din fața centrului va găzdui competiții sportive și antrenamente pentru diferite sporturi – baschet, fotbal, volei.

“Sportul este frumos și sănătos. Dezvoltă în copii socializarea, comunicarea, curajul, încrederea, spiritul de echipă și inițiativa. Pe lângă acestea, prin sport descoperim mereu noi talente, noi abilități și bineînțeles îmbină permanent distracția cu învățătura!

Fundația FAST, prin Centrul de Zi pentru copii și tineri în situație de risc, colaborează cu diverse organizații care oferă servicii socio-educaționale, astfel beneficiarii au oportunitatea de a participa și la activități extra, în afara programului permanent al centrului. Printe acestea regăsim:  Superar Romania  (Corul de Copii „Superar”),  Liceul Teoretic „George Moroianu” (Corul de Copii “Prietenii cântăreți”) pentru desfășurarea de spectacole și concursuri pe plan local, județean, național și internațional, Rețeaua CAN Brașov (“Multimedia – Pregătire pentru Viață), Asociația Colors (“Educație prin artă pentru copiii romi”), Școala Gimnazială nr.5 Săcele, (“Pregatire pentru viață”), Asociația “Speranță fără limite” (Grupul Speranta), parteneriat cu  voluntari pentru cursuri de dans și ping-pong pentru copii.

Arta

Centrul de Zi pentru copii aflați în situații de risc reprezintă  o formă de suport activ acordat copiilor ce provin din familii defavorizate, a căror venituri sunt insuficiente pentru acoperirea nevoilor educaționale, sociale. Misiunea  Centrului de Zi pentru copii aflați în situații de risc este de ajutorare a copiilor  din mediile  defavorizate, prin furnizarea de servicii socio-educationale în vederea  combaterii abandonului școlar și familial.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.