Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Premiera națională a filmului The New Gypsy Kings și concerte live, în a 4-a zi de AFF 2016

0

Astra Film Festival 2016 prezintă joi, 20 octombrie 2016, în premieră în România, The New Gypsy Kings, un documentar inedit produs de Liviu Tipuriță pentru BBC. Proiecția are loc în cadrul unui eveniment special care începe la ora 20:30, la Sala Thalia. Filmul va fi urmat de o sesiune de Q&A la care vor participa regizorul Liviu Tipuriță și personaje din film: Dan Bursuc & Trupa Kana Jambe, Taraful de Haiduci – care vor susține concerte live – și Puiu Iosif Gheorghiu, impresarul superstarului Florin Salam.

poster-the-new-gypsy-kings2

The New Gypsy Kings ne introduce în centrul lumii incredibile a romilor superstaruri din România, o lume populată de bolizi și palate luxoase. Comunitatea romă e una dintre cele mai marginalizate și sărace din Europa și timp de foarte mulți ani muzica tradițională țigănească era singura lor marfă de export. A apărut însă un sound nou – manele – care a invadat întreaga țară. Maneliștii-vedete pot câștiga și 20.000 de euro pe seară, la nunți opulente, unde invitații aruncă literalmente cu bancnote asupra lor. Postările lor pe youtube adună milioane de vizualizări.

Muzicanții tradiționali, precum celebrul Taraf de Haiduci, care au cântat pentru Johnny Depp și care au apărut în mai multe producții cinematografice, se plâng că manelele i-au adus la faliment și că vor distruge muzica țigănească. Acest documentar analizează soundtrackul unei schimbări sociale și culturale de excepție. Spectatorii au ocazia să înțeleagă aspecte din culisele industriei prospere a manelelor.

Spații circumscrise

Trei documentare supun explorării spațiile în care trăim și modul imperceptibil în care ele ne modelează experiențele de zi cu zi până la cele mai mici detalii. Joi, 20 octombrie, începând cu ora 18:30, la Astra Film Cinema vor fi proiectate filmele Pallasseum – Invisible City / Pallasseum – Orașul invizibil – pătrunde în cel mai mare complex urban al Berlinului care adăpostește 2.000 de persoane de 25 de naționalități, Techsquat – oferă un inside în industria start up-urilor prin experiența unui grup de tineri antreprenori care încearcă să-și creeze propriul Silicon Valley într-un apartament din Praga, și 1 Building and 40 People Dancing / 1 clădire și 40 de oameni dansează – care își concentrează privirea asupra locuitorilor vârstnici ai unei clădiri de locuințe publice.

Cel mai bun documentar de la Sarajevo, ajunge la Sibiu

Tot joi, de la ora 19:00, în prezența regizoarei Monica Lăzurean-Gorgan, va fi proiectat filmul A Mere Breath / Doar o răsuflare, care a câștigat de curând Premiul pentru cel mai bun film documentar – The Heart of Sarajevo, la Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo. Dorin Sicrea trăiește cu soția și cei trei copii în Copșa Mică, cel mai poluat oraș din Europa până în 2009, când fabrica Sometra, la care acesta lucra, s-a închis. Într-un peisaj post-apocaliptic dominat de clădirea impozantă a fabricii, filmul urmărește modul în care se intersectează viața profund religioasă a părinților și boala mezinei, Denisa, care este semiparalizată.

Programul complet al zilei de joi: http://astrafilm.ro/program-orar.aspx?day=4

Spot oficial: https://youtu.be/fSPshWltgt0

Video jurnalul zilei de miercuri, 19 octombrie: https://youtu.be/tBZjcl-7A7A

 

Astra Film Festival 2016 este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film

Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii

Cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, Centrul Național al Cinematografiei

Acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu

În colaborare cu Universitatea Lucian Blaga

Parteneri: Institutul Cultural Român, Uniunea Cineaștilor, Consulatul Republicii Federale Germania din Sibiu, Institutul Polonez București, CINETIc

Partener digital: Ad Lemonade

Sponsor principal: Romgaz

Sponsor oficial: Banca Transilvania

Sponsori: Construcții SA, Takata, HBO, Cinelab

Mașina festivalului: Toyota

Parteneri media: TVR2, HBO, Europa FM, HotNews, Revista 22, Dilema Veche, Cațavencii, VICE, Revista Timpul, Transilvania Reporter, Cineuropa, Film New Europe, Radio România Cultural, Radio România Actualități, Radio Cluj, Radio Antena Sibiului, Radio Târgu Mureș, RFI România, Cinemagia, LiterNet, CineFan, Sub25, All About Romanian Cinema, Cooperativa Urbană, ÎnFestival, Zile și Nopți, Tribuna, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Eveniment TV, Ora de Sibiu, Capital Cultural

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.