Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Hațeg: Pregătirile pentru Geopark Challenge – Semimaratonul Cetăților din Țara Hațegului intră în linie dreaptă

0

Iubitorii de alergare mai au timp doar până luni 23 aprilie 2018 să se înscrie la Geopark Challenge – Semimaratonul Cetăților din Țara Hațegului, organizat de Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, Geoparc cu statut Internațional UNESCO administrat de Universitatea din București.

Înscrierile pot fi făcute exclusiv online pentru oricare dintre cele trei probe: semimaraton, ștafetă sau cros. Toate detaliile privind înscrierea, regulamentul, categoriile de vârstă și modul de desfășurare a competiției sunt disponibile pe site-ul http://geoparkchallenge.ro, dar și pe pagina de facebook Geopark Challenge – Semimaratonul cetăților din Țara Hațegului.

Startul competiției va fi dat în data de 29 aprilie 2018, ora 10.00, din orașul Hațeg, str. Libertății nr. 9A (din fața sediului Geoparcului), iar punctul de sosire va fi la Cetatea Mălăiești, comuna Sălașu de Sus, pentru probele de semimaraton și ștafetă. În cazul probei de cros, startul va fi dat în comuna Sălașu de Sus, în zona primăriei, iar finish-ul va fi tot la Cetatea Mălăiești.

Competiția din acest an răspunde solicitărilor venite din partea participanților la cele trei ediții  precedente ale Crosulului Cetății Regale a Hațegului, organizat de Geoparc. În funcție de condiția fizică și de experiență, fiecare concurent poate alege distanța pe care dorește să o parcurgă. Astfel, traseul semimaratonului va avea o lungime de 23,49 km, cel al probei de ștafetă va avea aceeași lungime, dar cu punctul de schimbare a ștafetei în comuna Sântămăria Orlea, după parcurgerea a 11,75 km, iar proba de cros se va desfășura pe o distanță de 3,4 km. Astfel, participanții dar și susținătorii lor vor avea posibilitatea să descopere un traseu încântător prin diversitatea obiectivelor naturale și culturale.

De altfel, în fiecare an de acum înainte, semimaratonul se va desfățura pe un alt traseu tocmai pentru a promova cât mai multe dintre atracțiile naturale și culturale ale Țării Hațegului. Din acest motiv, organizatorii semimaratonului lansează o invitație de participare la fiecare ediție prin intermediul medaliilor oferite iubitorilor de alergare. În fiecare an, medaliile vor fi personalizate în funcție de traseul semimaratonului astfel că, în câțiva ani, ele se pot transforma într-o veritabilă colecție. Medalia din acest an este o invitație la descoperirea unui traseu având în centru cetatea Mălăiești.

Geopark Challenge – Semimaratonul Cetăților din Țara Hațegului este o competiție organizată și susținută 100% local. Sponsorii evenimentului se alătură și ei efortului de promovare a zonei prin contribuția la organizare, susținerea premiilor, dar și discounturi oferite participanților. Spre exemplu, concurenții din alte zone ale țării înscriși în concurs pot beneficia, în 28 și 29 aprilie, de un discount de 10% la serviciile de masă și cazare, în limita locurilor disponibile, la ArtMotel & Bistro oferit de Geraico Prodcom s.r.l.

Acest evenimentul este organizat la inițiativa voluntarilor pentru Geoparc, susținuți de Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, Geoparc cu statut Internațional UNESCO administrat de Universitatea din București și de Asociaţia Drag de Haţeg, în parteneriat cu Asociația Wild Roots, Asociația Intercomunală Țara Hațegului, Asociația TIOS, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Hunedoara, Destinația de Ecoturism Țara Hațegului – Retezat, Asociația Centrul de Resurse pentru Acțiune Locală, cu sprijinul Primăriei orașului Hațeg, Primăriei comunei Sălașu de Sus și Primăriei comunei Sîntămăria Orlea. Sponsorii principali ai evenimentului sunt Geraico Prodcom s.r.l., Rolux s.r.l. și Adaconi s.r.l.

Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 140 de teritorii din 38 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare  (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

Voluntari pentru Geoparc este un grup informal ce reuneşte tineri din Ţara Haţegului şi persoane interesate să se implice şi să iniţiezeactivităţi educaţionale, culturale, sportive şi de promovare a zonei în concordanţă cu strategia Geoparcului Internaţional UNESCO. În 2014, la numai un an de la infiinţare, voluntarii au obţinut recunoaşterea pentru implicarea lor în proiectele iniţiate de ONG-urile partenere ale Geoparcului, prin obţinerea Premiului Publicului în cadrul Galei Naţionale a Voluntarilor, premiul “Spaţii Verzi” oferit de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România pentru proiectele „Casa Vulcanilor” şi „Grădina aromată a timpului” şi premiul de excelenţă în proiecte de tineret acordat de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Hunedoara, pentru proiectele „Salvăm trecutul pentru viitor” şi „Crosul Cetăţii Regale a Haţegului”.

Pentru informaţii şi înscrieri la Geopark Challenge – Semimaratonul cetăților din Țara Hațegului accesaţi: http://geoparkchallenge.ro/

Pentru informații privind Geoparcul accesați: www.hateggeoparc.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.