Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Peste 9 milioane de lei investiți în programe educaționale de calitate în 7 școli din județul Mureș

0

Peste 9 milioane de lei investiți în programe educaționale de calitate în 7 școli din județul Mureș

Comuna Band, județul Mureș, 21 mai 2019 – Fundația Roma Education Fund (REF) Romania a organizat conferința de lansare a proiectului „Educație formală și non-formală pentru dezvoltare durabilă în regiunea Centru” (cod MySmis 2014: 106443) cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Conferința de lansare a proiectului a avut loc pe 21 mai 2019, la Școala Profesională Band, județul Mureș, în prezența reprezentanților administrației publice locale și județene, a cadrelor didactice și a managerilor școlilor din proiect. În cadrul evenimentului, Claudia Lixandru, director național Roma Education Fund Romania, Ionela Cristea, managerul de proiect Roma Education Fund Romania alături de experții în educație din partea fundației au prezentat celor prezenți în sală obiectivele proiectului, activitățile planificate, precum și rezultatele înregistrate până în prezent. De asemenea, directorul Școlii Profesionale Band – Gheorghe Creți – și primarul comunei Band – Mircea Radu – au avut scurte intervenții în care au pus accentul pe importanța acestui proiect pentru comunitate.

Proiectul, care se desfășoară în perioada aprilie 2018 – aprilie 2021, implică oferirea de servicii educaționale de calitate unui număr de 820 de copii din 7 școli de la nivelul regiunii de dezvoltare Centru. Printre serviciile oferite se numără programe educaționale precum Grădinița prietenoasă, Școala după Școală, “Sprijin Educațional Intensiv” și “A doua șansă”. Un număr de 260 de cadre didactice au beneficiat, în lunile martie și mai, de cursuri de formare profesională, în care au fost incluse și două module speciale, cel de Interculturalitate și cel de Școală Incluzivă. În cadrul sesiunilor de formare, s-a urmărit îmbunătățirea competențelor cadrelor didactice implicate în activități de prevenire și corectare a fenomenului de părăsire timpurie a școlii.

Proiectul vizează atât reducerea și prevenirea abandonului școlar timpuriu, cât și promovarea educației incluzive, prin intervenții integrate de învățare formală, non-formală și informală la nivelul educației (antepreșcolar, preșcolar, primar, secundar, adulți) din următoarele comunități defavorizate aferente regiunii Centru: Band, Ceuaș, Deaj, Dumbrăvioara, Gornești, Ernei, Hărănglab, Sighișoara, Apalina – Reghin.

Ne dorim foarte mult ca, prin acest proiect, prin programele educaționale implementate, prin măsurile de sprijin oferite atât elevilor, cât și părinților, să-i ajutăm pe elevi să își termine studiile, să-i motivăm pe părinți să își trimită copiii la grădiniță, să-i determinăm pe profesori să înțeleagă nevoile fiecărui elev în parte. Urmărim ca, la finalul proiectului, școlile implicate să devină modele de bune practici în ceea ce privește incluziunea și metodele folosite pentru reducerea abandonului școlar, a explicat Ionela Cristea, manager de proiect Roma Education Fund Romania.

Proiectul are o abordare integrată, cu dublu impact, care cuprinde atât măsuri preventive (furnizarea unui pachet de servicii educaționale inclusiv servicii de sprijin precum mentorat, orientare, consiliere școlară și vocațională, sesiuni de parenting), cât și măsuri corective prin furnizarea programului de tip „A doua șansă” (ADS) pentru 200 de adulți.

Următoarele școli din județul Mureș sunt implicate în „Educație formală și non-formală pentru dezvoltare durabilă în regiunea Centru”:

  • Școala Profesională Band – 30 de copii de vârstă antepreșcolară, 80 de copii de vârstă preșcolară, 120 de copii din ciclul primar de studii, 70 de copii din ciclul gimnazial de studii, 62 de cadre didactice și 110 adulți;

  • Școala Gimnazială Deaj, structurile din Deaj, Ceuaș, Hărănglab40 de copii de vârstă antepreșcolară, 130 de copii de vârstă preșcolară, 180 de copii din ciclul primar de studii, 110 copii din ciclul gimnazial, 62 de cadre didactice și 90 adulți;
  • Școala Profesională Dumbrăvioara, cu structurile Școala Profesională Dumbrăvioara, sat Dumbrăvioara și Școala Gimnazială Ernei – 50 de copii de vârstă preșcolară, 72 de copii din ciclul primar de studii, 30 de copii din ciclul gimnazial de studii, 40 de cadre didactice;
  • Şcoala Gimnazială Teleki Domokos”, comuna Gornești – 25 de copii de vârstă preșcolară, 25 de copii din ciclul primar de studii, 20 de copii din ciclul gimnazial de studii, 52 de cadre didactice;
  • Școala Gimnazială Nr. 4 Apalina Municipiul Reghin – 24 de cadre didactice;
  • Școala Gimnazială „Miron Neagu” Sighișoara – 44 de cadre didactice;
  • Școala Gimnazială „Zaharia Boiu” Sighișoara – 34 de cadre didactice.

Proiectul „Educație formală și non-formală pentru dezvoltare durabilă în regiunea Centru” este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Valoarea totală a proiectului este 9.326.729,38 lei.

Fundația Roma Education Fund (REF) Romania – Înființată în 2009, Fundația Roma Education Fund (REF) Romania este o organizație non-guvernamentală, a cărei misiune este de a reduce decalajele educaționale dintre populația romă și ne-romă și de a acționa ca un catalizator pentru accesul egal la o educație de calitate pentru toți copiii romi.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.