Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Peste 700 elevi de la clasele cu predare în limba germană se vor bucura de manuale școlare noi

0

Peste 700 de elevi de la Liceul German Honterus din Brașov vor beneficia de manuale școlare noi pentru toate disciplinele, la inițiativa Fundației Michael Schmidt. Continuând proiectele din zona educației, una dintre ariile principale de acțiune ale Fundației Michael Schmidt, proiectul de față asigură manuale de studiu și materiale auxiliare  în limba germană, pentru elevii de până în clasa a X-a. Astfel, pe 20 decembrie 2017, s-au donat materialele didactice de care vor beneficia 732 de elevi ai Liceului German Honterus din Brașov.

Acest proiect vizează o problemă foarte serioasă cu care se confruntă învățământul în limba germană în România, care, pe lângă lipsa dascălilor calificați, se află în situatia în care pentru anumite discipline nu s-au mai editat manuale de câțiva ani. Eforturile noastre au început încă din anul 2013, iar angajamentul nostru este pe termen lung, însă considerăm că este necesară găsirea, cât mai curand, a unei soluții la nivel național pentru a rezolva problema manualelor. Școlile cu predare în limba germană din România au o istorie de aproape 500 de ani și reprezintă un reper cultural și educațional important în țara noastră” a declarat Michael Schmidt, Președintele Fundației Michael Schmidt.

La rândul său, Radu Chivărean, Directorul Liceului Honterus a declarat: “Suportul acordat de Fundația Michael Schmidt vine în sprijinul unui număr important de elevi și profesori din cadrul Liceului Honterus care își vor putea desfășura activitatea școlară în condiții mai bune, pe baza unor manuale și materiale auxiliare de actualitate specifice instituțiilor de învățământ cu predare în limba germană. An de an, suntem în situația de a găsi soluții locale și punctuale în ceea ce privește lipsa manualelor, iar acest lucru presupune eforturi semnificative din partea noastră a dascălilor, dar și a părinților și elevilor, ceea ce afectează derularea programei școlare în bune condiții.”   

Liceul German Honterus din Brașov este cea mai veche școală cu predare în limba germană din România, fiind înființată în anul 1541 de către Johannes Honterus, și reprezintă, în prezent, cea mai mare instituție de învățământ cu predare în limba germană, înregistrând peste 1500 de elevi înscriși în clasele  0-XII de studiu.

Procurarea celor peste 700 de manuale donate Liceului German Honterus de către Fundația Michael Schmidt a fost posibilă în baza unei finanțări acordate de către Haus des Deutschen Ostens (HDO) din Munchen, instituție specializată a landului Bavaria care își desfășoară activitatea în domeniul cultural și educațional, pentru susținerea fostelor teritorii și așezări germane din Europa de Est. În plus, Haus des Deutschen Ostens, găzduiește cea mai mare bibliotecă de specialitate publică din Bavaria ce vizează istoria și prezentarea zonelor germane din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est.

Fundația Michael Schmidt, organizația care implementează la nivel local acest proiect, este activă în zona învățământului cu predare în limba germană, donând până în prezent mii de materiale didactice pentru școli din toată țara, printre care Colegiul Goethe din București și Colegiul Bruckental din Sibiu, dar și alte instituții de învățământ din județele Bihor, Baia Mare, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Brașov, Mureș și București.

La nivel național, potrivit statisticilor oficiale, în grădiniţele şi şcolile din România aproximativ 24.000 copii sunt înscriși la clasele cu predare în limba germană, numarul solicitarilor pentru acest tip de învățământ depășind cu mult numărul de locuri disponibile.

O altă problemă cu care învățământul în limba germană din România se confruntă este și lipsa cadrelor didactice, întrucât numărul profesorilor este mult mai mic, în comparație cu necesarul de dascăli. Astfel, Fundația Michael Schmidt s-a implicat activ și în rezolvarea acestei probleme prin lansarea programului Deutsch hat Klasse, în cadrul căruia acordă burse de studiu pentru studenții care se pregătesc pentru a deveni dascăli la clasele cu predare în limba germană.

Despre Fundația Michael Schmidt

Fundația Michael Schmidt are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural săsesc, precum și dezvoltarea de proiecte educaționale pentru promovarea limbii germane în România. Fundația a fost înființată în 2010, iar, până în acest moment, a implementat numeroase proiecte în Transilvania dar și în alte zone ale țării.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.