Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Pericole și recompense printre narcise

0

Se apropie Festivalul Narciselor din Sălașu de Sus, județul Hunedoara. În această perioadă, trebuie să acordăm o atenție specială  protejării naturii și oamenilor care vin la festival.

Pericole ascunse printre miresme de narcise

Asociația Rangerilor din România (ARR) trage un semnal de alarmă: cei care merg să rupă narcise riscă să fie mușcați de căpușele care abundă în Poiana narciselor. Te pot mușca multe căpușe, fără să pățești mare lucru, însă dacă una dintre căpușe e infectată cu Borellia burgdorfeli, viața celui mușcat se transformă în calvar. În cel mai scurt timp, bacteria intră în sânge, se înmulțește rapid și începe asaltul asupra tuturor organelor. Boala Lyme este îngrozitoare, dar poate fi evitată dacă nu mergem prin iarba din poienile infestate cu căpușe.
Nu se expun pericolului cei care merg pe drumul asfaltat ce străbate Poiana narciselor.

Victime colaterale

În pericol sunt și fluturii extraordinari care viețuiesc în Poiana narciselor. ”Când temperatura scade sub 180, cei mai mulți fluturi nu mai pot zbura și  cad ca paralizați în iarbă. Culegătorii de narcise nu-i văd și calcă peste ei, omorându-i. Chiar vrem să dispară și fluturii așa cum dispar albinele? ” spune Claudia Danău, biolog la Parcul Național Retezat.

Mulți nu știu că Fânațele cu narcise din comuna Sălașu de Sus, HD, sunt rezervație floristică de interes național.

IMG_1167

Oamenii  au impresia că trebuie să culeagă narcise dacă vin la Poiana narciselor. Fals! Nu ar trebui să facă acest lucru, nu numai fiindcă încalcă legea într-o rezervație, ci și fiindcă distrug  natura și își pun sănătatea și viața în pericol.

O altă victimă este Peucedanum rochelianum, o plantă endemică, datorită căreia poiana a fost declarată rezervație. Nici narcisele, nici irișii nu scapă de atenția neavenită a culegătorilor entuziaști. Nu le pasă că, după două ore, florile sălbatice se ofilesc și ajung în coșul de gunoi sau aruncate pe marginea drumului.

”Nu înțeleg de ce oamenii  rup florile. Dacă tu le rupi, alții nu se mai pot bucura că le văd. De ce să fim răi și egoiști?!” spunea trist Marco Hebel, băiețelul colegului nostru Robert.

Recompense pentru comportamentul ecologic

Am întâlnit și mulți vizitatori responsabili și atenți cu ce ne-a dăruit natura. Aceștia nu rup flori, nu omoară fluturi. Nu iau nimic cu ei, în afară de fotografii. E important că numărul celor corecți și altruiști crește de la an, la an. Ca dovadă a prețuirii noastre, vrem să le oferim o amintire a vizitei lor la Poiana narciselor. Le vom face cadou câte o narcisă care nu se ofilește.

Împreună cu prietenele noastre de la atelierul de suveniruri, am pregătit multe replici de narcise, frumoase și delicate. Rangerii de la Administrația Parcului Național Retezat, voluntarii Asociației Rangerilor din România și cei de la Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului ne vor ajuta să le dăruim sub formă de podoabe – broșe, insigne, cercei, pandantive, brățări- sau montate pe materiale naturale – piatră, lemn.

Materialele pentru aceste suveniruri sunt procurate din fonduri ale proiectului ”Conviețuire durabilă om-natură în Retezat N și comunitățile limitrofe”. Proiectul este pus în practică prin intermediul unui parteneriat între Asociația Rangerilor din România, Administrația Parcului Național Retezat și Asociația Rangerilor din Islanda.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.