Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Patru familii cu venituri mici au primit azi cheile noilor case construite de Habitat for Humanity Cluj

0

Patru familii cu venituri mici din Cluj au începând de astăzi o locuință nouă, construită prin sistemul non-profit al asociației Habitat for Humanity Cluj. Ele au primit cheile în cadrul ceremoniei de dedicare a caselor, care a avut loc pe șantierul din comuna Chinteni, locul în care Habitat a construit pe parcursul anului 2013.

Familiile au lucrat la construcția propriilor locuințe alături de 377 de voluntari, atât din Cluj cât și din echipele internaționale ale Habitat, venite din Statele Unite, Irlanda de Nord, Olanda, Elveţia, Marea Britanie, Canada, Emiratele Unite Arabe.

În cadrul evenimentului organizat astăzi la Chinteni, în prezenţa primarului comunei Chinteni, Lucia Magdalena Suciu, şi a prefectului judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, copiii familiilor partenere Habitat au colindat, iar preotul comunităţii, părintele Abraham, a sfințit casele.

„Dedicarea caselor este momentul simbolic în care familiile-partener Habitat for Humanity devin proprietare a unei locuințe pentru prima dată în viața lor. Astăzi acest case devin cămine, iar ceea ce până acum era un șantier devine o comunitate – a șasea ridicată de Habitat în județul Cluj”, a declarat Andrei Aroneț, președintele organizației.

Cele patru familii selectate pentru a face parte din programul de construcţie Habitat au între patru şi cinci membri. Ele au dovedit în cadrul procesului de selecţie nevoia urgentă de locuinţă, posibilitatea de a plăti valoarea subvenţionată a caselor în rate fără dobândă sau profit şi dorinţa de a participa activ la construcţia propriei locuinţe. Familiile se alătură celor 563 de familii pe care organizația le-a ajutat în ultimii 14 ani prin programul său de construcții, renovări și reabilitări.

„Evenimentul marchează predarea caselor către familii şi primirea lor în comunitatea Habitat Cluj. Organizația va fi alături de ele și pe viitor, pentru a le ajuta să își construiască un cămin și un viitor mai bun. Partenerii, colaboratorii și voluntarii noștri au demonstrat că acţionând împreună, ca o comunitate,  putem construi un viitor mai bun pentru familiile care au nevoie de ajutorul nostru”, a declarat Ionuţ Sâmpetrean, directorul executiv Habitat for Humanity Cluj.

Înainte de a intra în programul Habitat, toate familiile locuiau în condiţii grele, care le puneau în pericol sănătatea şi nu le ofereau posibilitatea unui trai decent. Spre exemplu, familia Tunde şi Adrian B., alături de cele două fiice, locuiau într-o casă veche din zona Stadionului, fără baie şi prost izolată, în două camere pe care le împart cu încă 5 membri ai familiei extinse.

„Simţim că am fost primiţi într-o nouă familie cu braţele deschise şi suntem foarte bucuroşi. Mereu am simţit că cei de la Habitat Cluj ne sunt alături şi se implică trup şi suflet pentru ca aceste case să fie finalizate. Ne-am văzut visul de a avea o proprie locuinţă decentă construindu-se în faţa ochilor noştri, deşi nu am fi crezut vreodată că va deveni realitate. Suntem recunoscători voluntarilor care au venit din toate colţurile lumii pentru a ajuta persoane pe care nici măcar nu le cunosc, pentru a-i ajuta să îşi construiască casa. E impresionant să vezi cu cât de mult suflet vin să ajute”, a spus Tunde B.

Construcţia comunităţii Habitat din Chinteni a fost posibilă datorită donaţiei de cărămidă din partea Wienerberger şi de beton din partea Lafarge, dar şi implicării partenerilor Habitat Cluj: Genpact, Evoline, Rondocarton, PR & More, Emerson, Leroy Somer, DB Schenker, Iulius Mall, Trend Communication, iQuest, Centrul pentru Dezvoltare Managerială, Cora, Dennver, Ambient, Secpral Pro Instalaţii, Asociaţia pentru Relaţii Comunitare, Distral, Keep Calling.

Parteneri media: Napoca FM, 24-FUN, România Pozitivă, MediaBrief.

HFH Cluj - dedicarea caselor Chinteni 01

Despre Habitat for Humanity

Habitat for Humanity este o organizaţie non-profit, a cărei misiune este să elimine lipsa de adăpost şi locuirea sărăcăcioasă a persoanelor din întreaga lume. La nivel global, Habitat for Humanity a construit şi reabilitat peste 600.000 de locuinţe pentru 3 milioane de persoane din 80 de ţări de pe întreg globul.

Habitat for Humanity România a ajutat, până în acest moment, peste 4.000 de familii, prin intermediul celor 7 filiale active ale sale din judeţele Cluj, Bihor, Bacău, Dolj, Argeş, Prahova şi Suceava.

La nivel local, în cei 14 ani de activitate Habitat for Humanity Cluj a ajutat 563 de familii, respectiv 1.123 de persoane prin programele de construcții, renovări și reabilitări, prin construirea a 78 de locuințe în 5 comunități și prin renovarea, reabilitarea și izolarea termică a 360 de locuințe. Mai mult, peste 3.500 de voluntari locali și internaționali au lucrat pe șantierele Habitat Cluj.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.