Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Partia Magherus-Toplita

1

Aşezare Situată în nordul Depresiunii Giurgeu din Carpaţii Răsăriteni, pe cursul superior al Mureşului, Topliţa este o aşezare la poalele Munţilor Căliman, Giurgeu si Gurghiu, la confluenţa pârâului Topliţa cu râul Mureş.
Vârful Tarniţa veghează de la înălţimea de 1046 m în zona de nord, Muresul deschide poarta spre vest prin defileul Topliţa-Deda spre podişul Transilvaniei.

Topliţa se învecinează la nord cu localităţile Bilbor, la est cu localităţile Sărmas, Gălăuţaş şi Subcetate, la sud cu Gurghiu şi Lăpuşna, iar la vest cu localitatea Stânceni; de asemenea este limitrofă cu judeţele Mureş, Bistriţa-Năsăud, Suceava.

Topliţa este străbătută de Dumul Naţional 15 şi Drumul Naţional 12; traseele feroviare şi rutiere fac legătura sud-estului Transilvaniei cu zona Moldovei. Munţii Călimani domină la nord-est de defileul Mureşului Topliţa-Deda. De la Iezerul Călimanilor (2031m) pe versantul conului vulcanic se coboară până spre 1500 m, iar de aici se desfăşoară platoul vulcanic.

Din văile munţilor pleacă spre Topliţa o reţea de pâraie dispuse sub formă de evantai. Văile Călimănel, Puturosul, Voievodeasa brăzdează munţii. În Munţii Căliman se găsesc urme glaciare. La poalele Răchitişului se află lacul Iezer, rezervaţie naturală.

Activitatea vulcanică recentă a acestei zone este confirmată de fenomenele post-vulcanice, de prezenţa în Toplita a peste 100 de izvoare mezotermale, cu o temperatură a apei la suprafaţă de 27-30 de grade. Pârtia de schi din Toplita este situata la 3 km de centrul orasului fiind una dintre cele mai noi partii din Romania.

PÂRTIA MAGHERUŞ – destinată schiorilor avansaţi:

-lungime: 460m -lăţime: 56-60m
-grad de dificultate: mediu
-altitudine: 850m
-diferenţă de nivel: 125m
-înclinare medie: 23%

PÂRTIA BRADUL – destinată schiorilor începători:
-lungime: 1000m
-grad de dificultate: uşor
-înclinare medie: 11%

Auto: circa 3 km de oraşul Topliţa.
Calea Ferată: Se poate folosi gara CFR din oraşul Topliţa.

După o zi obositoare de schi puteţi face o plimbare de relaxare şi puteţi vizita cascada, care iarna arată ca în povesti fiind îngheţată. Dacă nu vă este frică de temperaturile foarte scăzute care se înregistrează în această zonă, puteţi merge pentru schi şi relaxare în această staţiune linistită şi frumoasă sau vă puteti retrage în cabane pentru un vin fiert.

Pentru mai multe obiective turistice si nu numai, vizitati www.2rism.ro!

Despre autor

avatar

Portal turism www.2rism.ro.

Un comentariu

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.