Organizațiile clujene susțin introducerea de facilități fiscale pentru sprijinirea filantropiei în România

0

Reprezentanții mediului non-profit clujean se alătură inițiativei Coaliţiei pentru Sprijinirea Filantropiei, care propune introducerea unui pachet de facilități fiscale ce vizează extinderea bazei impozabile din care contribuabilii și companiile își pot deduce sponsorizările, respectiv introducerea de facilități pentru donațiile mari. Proiectul a fost discutat ieri, în cadrul unei mese rotunde organizate de partenerii locali ai inițiativei, Centrul Raţiu pentru Democraţie, Fundația Comunitară Cluj, Fundația Civitas pentru Societatea Civilă și Asociația Pro Democrația.

În cadrul dezbaterii, au fost discutate aspecte ce țin de schimbările necesare în legislația actuală în privința mecanismelor de recunoaștere a donațiilor oferite de persoanele fizice și de companii. De asemenea, a fost pusă în discuție oportunitatea introducerii unui tratament fiscal diferit, în funcție de donație, respectiv participanții au dezbătut posibilele forme de stimulare a comportamentului filantropic în România.

“Încurajarea filantropiei individuale face parte din eforturile noastre de reconstrucție a relațiilor de suport și încredere dintr-o comunitate. Credem în generozitatea fiecăruia dintre noi și acesta este motivul pentru care ne-am alăturat inițiativei Coaliţiei pentru Sprijinirea Filantropiei”, subliniază Mădălina Mocan, directorul executiv al Centrului Rațiu pentru Democrație.

De asemenea, Fundația Comunitară Cluj (FCC) susține acest demers, întrucât implicarea donatorilor individuali reprezintă o direcție strategică pentru organizație:

“Suntem un finanțator privat, iar când vorbim de resurse private, credem și în valoarea donatorilor individuali, alături de cei corporați, vizați de asemenea de această inițiativă. O astfel facilitate este necesară și cu siguranță va transforma atitudinea față de filantropie în țara noastră”, precizează Simona Șerban, directorul executiv al FCC.

La rândul său, Rada Sonea, membru în Consiliul Director al FCC și donator al fundației, este de părere că aplicarea unor măsuri fiscale pentru stimularea inițiativelor filantropice reprezintă o investiție în dezvoltarea sustenabilă a comunității și ar permite implicit realizarea unor economii pe termen lung:

“Aceasta ar duce la educarea societății și la dezvoltarea de mentalități sănătoase în ceea ce privește filantropia și implicarea în comunitate. În calitate de donator individual, de reprezentant al unei societăți comerciale donatoare, dar mai ales în calitate de beneficiar – ca membru al comunității – al proiectelor finanțate din contribuțiile indivizilor și ale companiilor, susțin această inițiativă și am convingerea că asemenea măsuri au potențialul de a mobiliza societatea”, susține aceasta.

Propunerea de politică publică cu privire la încurajarea donațiilor individuale este susținută în plan local și de Asociația Pro Democrația:

“Considerăm că acesta este un demers util care poate sprijini concret eforturile organizațiilor neguvernamentale de a strânge fondurile necesare pentru a oferi servicii  de calitate comunităților în care își desfășoară activitatea”, punctează Iulia Georgescu, reprezentant al asociației.

De asemenea, implicarea donatorilor individuali reprezintă o direcție importantă pentru Fundația Civitas pentru Societatea Civilă:

“Valoarea donatorilor individuali, vizați de această inițiativă este foarte importantă pentru organizațiile neguvernamentale românești. O asemenea facilitate este necesară și cu siguranță va schimba fața filantropiei în România”, este de părere și Balogh Márton, directorul executiv al organizației.

Inițiativa publică “Sprijinirea filantropiei în România prin donaţie individuală” susţine completarea cadrului legal actual, urmărind scutirea de impozit a donatorilor individuali pentru sumele pe care le oferă cauzelor sociale sau civice, în limita a 5% din venitul lor annual. De asemenea proiectul vizează scutirea de impozit pentru sumele donate, în limita a 10% din venitul lor anual, pentru donatorii care oferă mai mult de 100 de salarii minime pe economie (echivalentul a 15.700 de Euro), respectiv ridicarea pragului donațiilor pentru companii de la 0,3% la 0,6% din cifra de afaceri.                                        

Proiectul “Sprijinirea filantropiei în România prin donaţie individuală” este iniţiat de United Way România cu finanţare CEE Trust şi derulat în parteneriat cu Asociaţia pentru Relaţii Comunitare, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile şi Fundaţia Soros, membrii Coaliţiei pentru Sprijinirea Filantropiei.

www.fundatiacomunitaracluj.ro

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.