Obiective turistice in Estul Transilvaniei

2

Zona istorică din România situată în estul Transilvaniei este locuită în majoritate de secui-maghiari şi împărţită în mod tradiţional în scaune. Zona cuprinde cea mai mare parte din judeţele Covasna şi Harghita, precum şi o parte din judeţul Mureş, trei comune din judeţul Neamţ (Bicaz-Chei, Bicazu Ardelean şi Dămuc), o comună din judeţul Alba (Rimetea) şi o comună din judeţul Bacău (Ghimeş-Făget). Judeţele din care este format sunt Harghita, Covasna şi Mureş.

Munţii Hăşmaşu Mare ocupă o poziţie centrală în cadrul Carpaţilor Orientali şi este un obiectiv turistic de prim rang atât prin multiplele valori peisagistice (care culminează cu impresionantele Chei ale Bicazului) cât şi prin atracţia care o provoacă alpiniştilor. Munţii Ciuc se desfăşoară între obârşia Oltului şi pasul Caşin, puternic fragmentaţi de râuri, prezintă culmi domoale. Alţi munţi: Munţii Harghitei. Peşteri Peştera Mereşti, pe Valea Vârghişului, cea mai lungă peşteră din Carpaţii Orientali. Peştera Şugău, accesibilă din comuna Voşlăbeni, are trei intrări suprapuse şi se continuă cu numeroase galerii care dau în grote mari. Alte peşteri: Peştera de Gheaţă şi Grota Urşilor, lângă staţiunea Borsec.

Cheile Bicazului (la 3 km de staţiunea Lacul Roşu şi la 30 km de nord est de Gheorgheni), celebre chei modelate de râul Bicaz în calcarele masivului Hăşmaş, pe o lungime de 8 km (între staţiunea Lacul Roşu şi comuna Bicaz Chei). De pe şoseaua ce străbate această zonă sălbatică, făcând legătura între Transilvania şi Moldova, putem admira privelişti de o rară frumuseţe. Astfel, din  loc în loc, apar pereţi abrupţi, numiţi „pietre”: „Piatra Altarului” (la 1.121 m altitudine), al cărui vârf este ţinta alpiniştilor încercaţi, despre care legenda spune că, pe vremea dacilor liberi, este locul unde se ţineau ceremoniile de cult, „Piatra Arşitei”, „Piatra Singuratică”. Porţiunea centrală, numită sugestiv „Gâtul Iadului”, impresionează prin aspectul său de canion. Teritoriul cheilor este declarat monument al naturii şi formează o rezervaţie complexă, geologică, floristică şi faunistică.

Lacul Roşu (la 30 km de Gheorgheni şi la 30 km de Bicaz), cel mai mare lac de baraj natural din România. S-a format în 1837 prin prăbuşirea unei mari suprafeţe de teren de pe versantul nord-estic al Muntelui Ucigaşul. Regiunea care înconjoară lacul a fost declarată rezervaţie floristică şi faunistică. Lacul Sfânta Ana (la 17 km de Bixad), în masivul Ciomatu Mare din Munţii Harghitei (la 950 m altitudine). Este singurul lac din Europa centrală într-un crater vulcanic. Ca atare, este obiectivul turistic principal al miilor de vizitatori veniţi să se odihnească în staţiunile de pe cursul superior al Oltului. Zona din jurul lacului formează o rezervaţie complexă, geologică şi floristică.

Mlaştina de la Valea Mijlocie, în lunca Oltului, la sud de Tuşnadul Nou, unde creşte mesteacănul pitic, element siberian la cel mai sudic punct din lume. Mlaştina de la Sâncrăieni-Ciuc, (la 7 km de Miercurea Ciuc), alimentată permanent cu apă călduţă. Alte rezervaţii şi monumente ale naturii: Mlaştinile Beneş de la Tuşnad, Mlaştina „După Luncă” de la Voşlobeni, Muntele de sare de la Praid, Dealul Melcului de la Corund. Harghita are reşedinţa la Miercurea Ciuc, alte oraşe importante ale judeţului sunt Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Topliţa, Cristuru Secuiesc, Bălan, Borsec şi Băile Tuşnad

În Miercurea Ciuc puteţi vizita Cetatea Miko, Biserica Romano-Catolica „Sfânta Cruce”, o frumoasă clădire este cea a liceului Marton Aron care a fost prima şcoala cu toate nivelele de învăţământ, primar, mediu şi superior.  Miercurea Ciuc este oraşul cel mai devoltat din punct de vedere al sporturilor de iarnă având un patinoar bine dotat şi o echipă de hochei cunoscută şi peste hotare.

În Topliţa se află  Mănăstirea de călugări Sf. Ilie, care a fost ctitorită în anul 1924 de către Miron Cristea, cel care a devenit Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române în 1925. Mănăstirea are un muzeu cu colecţii de carte veche bisericească, icoane vechi, veşminte şi obiecte de cult.

Biserica din lemn a mănăstirii „Sfântul Ilie”, datând din 1842, este monument de plan triconic cu tinda pe latura sudică, formă arhitectonică specifică bisericilor de lemn de pe Valea Bistriţei, din Moldova. Biserica exprimă pătrunderea influenţei moldoveneşti în părţile de răsărit ale Transilvaniei.

Staţiunea Borsec, una dintre cele mai vechi staţiuni balneo-climaterice din România, se află în judeţul Harghita, fiind înconjurată de Munţii Bistriţa, Munţii Călimani, Munţii Giurgeu şi Munţii Ceahlău. În apropiere de staţiunea Borsec se găsesc localităţile Topliţa, Bicaz, Piatra Neamţ şi Târgu Mureş. Staţiunea Borsec se remarcă prin peisajele inedite şi apele tămăduitoare cu un renume de 4 secole. Tot în Borsec, în anotimpul rece, se poate practica şi schiatul. Cele mai bune pârtii de schi din Borsec sunt Făget şi Făgeţel, care sunt destinate atât schiorilor profesionişti, cât şi celor mai puţin experimentaţi.

Judeţul Covasna cu reşedinţa la Sfântu Gheorghe, alte oraşe importante sunt Târgu Secuiesc, Baraolt, Covasna şi Întorsura Buzăului

Cetatea Zânelor este o veche cetate dacică situată pe un pisc montan în apropiere de oraşul Covasna, în partea superioară a Văii Zânelor. În prezent sunt vizibile zidurile scoase la iveală de către arheologi prin săpături. Cercetările efectuate aici au scos la iveală numeroase fragmente de ceramică si monezi datând din perioada dacică şi romană. În Covasna se află şi frumoasa Mănăstire Mărcuş situată în satul Mărcuş.

Staţiunea Balvanyos este o staţiune balneoclimaterică permanentă la 775-800m altitudine, situată pe versantul estic al M-ţilor Bodoc. Izvoarele minerale de aici sunt indicate în tratarea afecţiunilor cardiovasculare, nevrozelor astenice, gastrita. [….]

Mai multe informaţii şi despre alte obiective turistice sunt accesibile pe site-ul 2rism.ro

PS: Mulţumim Iulia Anton pentru informaţiile transmise!

Despre autor

avatar

Portal turism www.2rism.ro.

2 comentarii

  1. avatar

    ” trei comune din judeţul Neamţ (Bicaz-Chei, Bicazu Ardelean şi Dămuc)’

    sa fim seriosi ..astea is comune din MOLDOVA ..nu sunt decat VECINE cu Transilvania de est

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.