Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

O nouă Zonă Fără Organisme Modificate Genetic în România, microregiunea Podişul Mediaşului

0

O nouă Zonă Fără Organisme Modificate Genetic în România
Microregiunea Podişul Mediaşului – Fără Organisme Modificate Genetic în câmpurile noastre!


8 aprilie, 2012. Grupul de Acţiune Locală (GAL) Microregiunea Podişul Mediaşului, cu sprijinul Asociaţiei Eco Ruralis şi Centrului de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic (InfOMG) lansează oficial o nouă Zonă Fără Organisme Modificate Genetic.

În cadrul adunării generale a GAL Microregiunea Podişul Mediaşului din 25 aprilie, de la Dumbrava, judeţul Mureş, a fost semnată prin vot unanim declaraţia publică prin care se stabileşte că Microregiunea Podişul Mediaşului este Zonă fără Organisme Modificate Genetic. Printre cele mai impotante motive care au dus la această decizie, se numără: riscurile organismelor modificate genetic asupra mediului, sănătăţii consumatorilor, impactul negativ asupra economiei locale şi drepturilor fermierilor precum şi lipsa unui sistem de control care să asigure etichetarea corectă a produselor modificate genetic de pe piaţa românească.

Grupul de Acțiune Locală GAL Microregiunea Podişul Mediaşului semnatar al acestei declarații publice cuprinde ca și membri:

15 comune (Alma, Aţel, Axente Sever, Bazna, Blăjel, Brateiu, Dîrlos, Dumbraveni, Hoghilag, Micăsasa, Moşna, Şeica Mică, Târnava, Valea Viilor – din judeţul Sibiu şi Viişoara – din judeţul Mureş);

3 directori de şcoli, persoane fizice, fermieri, profesori, companii locale, asociaţii de creşterea animalelor, turism şi dezvoltare locală.

În prezent, în România există 72 autoritati locale, dintre care 68 de comune şi 4 oraşe declarate oficial drept Zone fără Organisme Modificate Genetic. De asemenea, la nivel european există 169 Regiuni Fără Organisme Modificate Genetic, în cadrul cărora se regăsesc 4713 municipalităţi şi alte entităţi locale precum şi 31 357 de fermieri şi producători de alimente care s-au declarat Zone Fără Organisme Modificate Genetic.

Declarația Publică asumată de Microregiunea Podişul Mediaşului:

            1. Noi, Grupul de Acțiune Locală “GAL Microregiunea Podişul Mediaşului”, luăm poziție în mod oficial prin această declarație că nu dorim să se cultive Organisme Modificate Genetic (OMG) pe terenurile aflate raza noastră de administrare şi acţiune.
            2. Ne angajăm să folosim în viitor toate măsurile democratice, cum ar fi discuții și activități educaționale pentru a convinge fermierii și proprietarii de pământ din propria zonă, să nu cultive OMG pe pământul lor.
            3. Cerem autorităților competente și politicienilor relevanți la nivel județean, regional și național să ia măsuri legale și să aplice riguros controale și inspecții pe câmpuri și în piețe pentru a se asigura că nici un OMG nu este și nu va fi cultivat în întreaga Românie
            4. Considerăm că Culturile Modificate Genetic nu pot Coexista cu Culturile Nemodificate Genetic. Prin urmare cerem politicienilor la nivel județean, național și european să nu reglementeze această coexistenţă utopică şi să se asigure că vor proteja interesele fermierilor și consumatorilor care nu doresc OMG, luând măsuri pentru a evita orice contaminare a pământului și alimentelor cu OMG.
            5. Susţinem interzicerea totală a cultivării de organisme modificate genetic în România, fiind soluția pentru a putea avea o agricultura durabilă pentru noi și pentru generațiile viitoare.     

„Microregiunea Podişul Mediaşului este ideală pentru dezvoltarea micilor fermieri şi producţia de alimente sănătoase, prietenoase cu mediul. Eu şi familia mea producem hrană ecologică pentru consumatori din judeţul nostru, practic trăim din agricultură. Organismele Modificate Genetic ne interzic dreptul de a reutiliza seminţele de cultură, prin patentele exercitate de companiile producătoare şi prin fenomenul de contaminare a culturilor, care nu poate fi controlat. Refuz să pun în pericol sănătatea familei mele şi a consumatorilor noştri şi mai ales a mediului. Şi generaţiile viitoare au dreptul de a practica agricultura şi pentru asta trebuie să le lăsăm moştenire un mediu curat şi o biodiversitate cât mai bogată. Astfel singura soluţie este interzicerea organismelor modificate genetic.”, declară Willy Schuster, ţăran, membru fondator şi vicepreşedinte al GAL Microregiunea Podişul Mediaşului.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.