Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

„O altă Femeie şi un alt Bărbat”, Festivalul Egalității de Gen la Sibiu, 21-28 septembrie 2012

0

O altă Femeie şi un alt Bărbat

A șaptea ediția a Festivalului Egalității de Gen

Ce ar spune un extraterestru despre pământence dacă şi-ar forma imaginea despre femei din aşa-zisa oglindă a soietăţii – mass media:

“Idealul lor în viaţă este să scoată petele din cămaşa soţului sau şosetele copiilor. Cele mai multe au sub 35 de ani, nu pot să mănânce o ciocolată fără să se dezbrace, vânează bărbaţi bogaţi şi între timp îsi castiga existenta din pozatul lângă maşini. Unele dintre ele mai sunt răsfirate ici-colo printre costumele masculine din parlament şi guvern, probabil ca sa mai adauge o pată de culoare. După 35 de ani sunt grase şi locuiesc la bloc, de regulă pe lângă infractori. „

Iar despre bărbaţi:

„80% din ei sunt politicieni, fotbalişti sau infractori. Restul au chelie, burtă şi nu fac nimic totă ziua decât să bea bere. Câţiva mai spilcuiţi au iahturi decorate cu femei în chiloţi şi pe tocuri.”

Din păcate aceste imagini repetate cu obstinenţă ajung să ne influenţeze chiar şi pe noi, pământenii.

Festivalul Egalităţii de Gen cheamă tinerii să schimbe aceste percepţii şi să arate că există şi o altă Femeie şi un alt Bărbat, care ies din tiparele patriarhale şi se auto-definesc liber de constrângeri. Festivalul Egalităţii de Gen este o campanie de conştientizare pentru schimbarea de atitudini şi comportamente care generează discriminare şi violenţă de gen. Violenţa împotriva femeii este favorizată de prejudecăţile şi stereotipurile ce fac din subordonarea femeii o marcă de tradiţie sau un simbol al normalităţii.

Festivalul se va desfășura la Sibiu pe parcursul unei săptămâni întregi, în perioada 21-28 septembrie. Prin evenimentele din 21 septembrie, festivalul se alătură Campaniei Peace One Day, campanie de combatere a violenţei domestice lansată de Consiliul Europei, iar pe 28 septembrie va marca și campania mondială pentru drepturi reproductive. În primele trei zile ale festivalului ne veţi găsi în cadrul Sibiu Bookfest în Piaţa Mare, în cortul de evenimente educative.

 –

Proiectul va debuta vineri, 21 septembrie, ora 12.00, cu vernisajul de fotografie și caricatură Laboratorul de Gen –“Feminin – masculin: cum ne definim azi?”, precedat de o activitate destinată juranliștilor Gender și Mass-media”. Aceste evenimente îşi propun o analiză critică a modului în care mass-media contribuie la construcţia prejudecăţilor, dar şi o discuţie despre promovarea de noi modele.

Încă din prima zi a festivalului, orice simplu trecator prin centrul oraşului va putea deveni un partener de dialog pe tematica egalităţii de gen şi combaterii violenţei domestice, pentru că oricine poate avea ceva de spus. Trecătorii vor fi invitaţi să creeze mesaje, iar pentru inspirație în alegerea cuvintelor, vor fi expuse fotografii sugestive care vor însoţi evenimentul, Mesajele trecatorilor vor prinde viaţă pentru că vor fi scrise cu litere umane, cu ajutorul celor peste 30 de voluntari în cadrul acțiunii Alege-ti cuvintele! (vineri,  21 și 28 septembrie, ora 14.00, Piața Mare).

În același timp, trecătorii sunt invitați să creeze o operă de artă colectivă cu tema ”Adevărul meu despre feminin și masculin”. Aceștia vor avea ocazia de a se exprima prin culoare, simboluri, mesaje, singura regulă fiind decența. Fiecare nou venit va adăuga propriile idei la ceea ce au exprimat cei dinainte. Activitatea are rolul de a ilustra diversitatea și forța creativă a orașului ca spațiu de comunicare.

Tot pe parcursul festivalului, sibienii vor avea acces la lecturi neconvenţionale cu oamenii-carte, Biblioteca vie. La Biblioteca Vie împrumuţi oameni, pe care îi răsfoieşti ca pe o carte, pentru a-ţi depăşi prejudecăţile. Vei putea sta de vorbă cu Eleonora Pokola, prima femeie din România care şi-a publicat testimonialul de supravieţuitoare a violenţei domestice, după o relaţie abuzivă care a durat 20 de ani, sau cu Crina Coco Popescu, prima alpinistă din lume care are în palmares circuitul Şapte Vulcani, la doar 17 Evenimentul are loc în incinta Sibiu Bookfest, unde ambianţa îndeamnă la vorbă, dar e organizată după nişte reguli clare care vor face din acest eveniment mai mult decât o simplă discuţie.

„ Pelicula de gen „ este un eveniment în cadrul festivalului ce combină vizionarea de filme şi dezbaterea pe tematica de gen. Cu ajutorul Transilvania Film, Festivalul Egalităţii de Gen a selectat trei filme care ilustrează legile scrise sau nescrise care produc diferenţe majore între viaţa unui om femeie şi viaţa unui om bărbat: Persepolis (regia Vincent Paronnaud, 2007), Katalin Varga (regia Peter Strickland, 2009) şi Decreţeii ( regia Florin Iepan, 2005).  Proiecţiile vor avea loc la Sibiu Bookfest, la Teatrul Gong şi în Bonjour Cafe. Fiecare vizionare va fi urmată de o dezbatere la care veţi putea discuta cu membrii unor organizaţii din domeniul egalităţii de gen: Centrul Filia din Bucureşti şi A.L.E.G. din Sibiu.

Sâmbătă, 22 sept. şi marţi 25 sept. , publicul sibian este invitat la Teatru forum, unde spectACTORII schimbă deznodământul. Festivalul Egalităţii de gen oferă un teatru interactiv, care porneşte de la o situaţie de discriminare sau opresiune în rezolvarea căreia încearcă să implice publicul spectator. Este un mod extraordinar de a implica tinerii şi de a încuraja gândirea critică şi interesul pentru problemele sociale. Teatrul forum este o tehnică inițiată de Augusto Boal prin care publicul este adus pe scenă să schimbe situaţiile jucate de actori, ceea ce transmite mesajul că schimbarea poate şi trebuie să pornească în primul rând de la noi înşine. Tema va fi violenţa domestică.

Marșul biciclist al egalității de gen va pune egalitatea în mişcare. Duminică 23 setp, în Piaţa Mare sunt aşteptaţi la start fete şi băieţi care folosesc bicicleta ca mijloc de transport şi vor să impună respect atât pentru mediu, cât şi pentru omul care iese din tiparele patriarhale şi poluatoare. Participanții vor putea să pedaleze promovând un mesaj cu care se identifică, de exemplu: „Sunt fată şi ştiu să schimb o roată”, „Ai maşină şi eşti tare? Te provoc la pedalare!”, „Nu mă fluiera dacă am fusta!”, “Pe mine nu mă cucereşti cu maşini scumpe” etc.  –.

Gender Race around Sibiu este un concurs de tip treasurehunt pentru fete și băieți care îndrăznesc să își pună la încercare aptitudinile și abilitățile de creativitate, perspicacitate și lucru în echipă. În 22 septembrie, A.L.E.G. dă întâlnire în centrul istoric al orașului pentru 10 fete și 10 băieți care vor forma aleatoriu perechi mixte. Împreună, partenerii vor descoperi indicii și vor colabora în rezolvarea sarcinilor pentru a parcurge în totalitate traseul și a ajunge la linia de finish. Primele trei echipe vor fi premiate. Participanții vor vedea cum este să facă schimb de roluri și vor înțelege mai bine cum pot combate prejudecățile și stereotipurile de gen.

Cu sprijinul Consiliului Județean al Elevilor și cu o echipă organiztorică tânără și dinamică, A.L.E.G. speră ca festivalul din acest an să insufle cât mai multor tineri spiritul non-conformist al egalităţii de gen prin toate aceste activităţi de educaţie non-formală gândite pentru a atrage atât tinerii iubitori de arte, teatru şi film, cât şi pe cei pasionaţi de mişcare şi competiţii..

A.L.E.G. organizează din 2004 această campanie de conştientizare (mai multe detalii aici http://www.aleg-romania.eu/ro/educatie-si-prevenire/festivalul-egalitatii-de-gen). Această așaptea ediție a festivalului este organizată cu sprijinul Sibiu Bookfest 2012, Centrul de Dezvoltare Curriculara si Studii de Gen Filia, Tansilvania Film, Atrium Clasic Cafe, Bonjour Cafe, Teatrul pentru Copii si Tineret Gong și Sibiu 100% şi este finanţată de Consiliul Judeţean Sibiu prin intermediul Bibliotecii ASTRA, de Fondul Gobal pentru Copii, Wörwäg Pharma şi AVON – campania împotriva violenţei,

Mic glosar de termeni:

Egalitatea de gen: Conceptul conform caruia toate fiinţele umane sunt libere să-şidezvolte capacităţile personale şi să aleagă fără limitări impuse de roluri stricte de gen; faptul că diferitele comportamente, aspiraţii şi necesităţi ale femeilor si bărbaţilor sunt luate in considerare, evaluate si favorizate în mod egal. Inseamnă că femeile si barbaţii se bucură de aceeaşi libertate de a-şi realiza aspiraţiile. (Sursa: nondiscriminare.ro)

Gen: Dacă sexul se referă la diferenţele biologice dintre femei şi bărbaţi, genul defineşte acele atribute şi activităţi pe care o societate le consideră adecvate  pentru femei, respectiv bărbaţi la un moment dat. Spre deosebire de sex cu care ne naştem, genul îl construim chiar noi, societatea, şi îl impunem prin norme nescrise. Socializarea de gen începe din momentul în care îndreptăm fetiţele spre păpuşile barby  iar băieţii spre maşini şi săbii.  Stereotipurile se propagă prin familie, şcoală, mass-media. (Sursa: Convenţia Europeană pentru Combaterea Violenţei Impotriva Femeii şi Violenţei Domestice)

Stereotipuri de gen: Sisteme de convingeri si opinii consensuale referitoare la caracteristicile femeilor si barbatilor, in legatura cu trasaturile dezirabile ale masculinitatii si feminitatii. Trasaturile asociate femeilor si barbatilor nu sunt numai descriptive, ci si normative, ele ne arata nu numai cum sunt perceputi barbatii si femeile, dar si cum ar trebui sa fie (Lexicon feminist, Polirom, 2002)

Mai multe infomaţii despre gen:

www.antidiscriminare.ro

www.altfem.ro/resurse/dictionar-de-gen

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.