Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

NOUTATE: Primul muzeu al Filmului Istoric in Romania. VEZI UNDE!

0

Muzeul Filmului Istoric se va deschide în Cetatea Râşnov

 

Istoria a reprezentat o sursă de inspiraţie importantă pentru arta cinematografică încă de la începuturile producţiei de film. Accesibil şi popular, filmul istoric a fost folosit ca instrument eficient de propagandă, apelul la istorie făcând ficţiunea să devină credibilă, generând judecăţi, dar mai ales emoţii.

1087_2012-08-17_filmulseriiRegimul comunist din România s-a folosit cu multă eficienţă de filmul istoric. Puterea de seducţie a cinematografiei a servit cu credinţă discursul istoriografic oficial şi a atins o valoare maximă atunci când mulţi spectatori au ajuns să preţuiască filmul istoric la nivelul unei lecţii de istorie. Între istorie şi mituri istorice, imaginaţie şi cenzură, patriotism şi propagandă, adevăr istoric şi minciună, filmul istoric realizat în perioada comunistă reprezintă o ,,amintire” incitantă şi spectaculoasă a istoriei recente. Prezentul prezintă avantajul că atât istoricii, cât şi artiştii, au libertatea de exprimare neîngrădită de limite ideologice, deşi ambele tabere au plătit tributul cerut în epoca comunistă.

În acest context, Primăria Râşnov a depus documentaţia la Administraţia Fondului Cultural Naţional pentru a înfiinţa un Muzeu al Filmului Istoric Românesc. Muzeul trebuie să îndeplinească funcţia de conservare a unei moşteniri culturale, prin constituirea unei arhive foto, video şi audio, şi a unei colecţii muzeale, cu obiecte din recuzita filmelor istorice. El întruneşte şi o funcţie ştiinţifică deosebită prin crearea unei surse de cercetare pentru istoria filmului.

Cele patru ediţii ale Festivalului de Film Istoric organizate până în prezent la Râşnov au avut ca rezultat şi o arhivă bogată de filme şi alte materiale de arhivă.

În acest sens dorim să mulţumim doamnei Oana Pellea pentru suportul pe care ni l-a acordat încă de la prima ediţie cu fotografii din arhiva personală. Ne dorim să intrăm în legătură cu cât mai mulţi actori şi producători de film care să ne sprijine cu material documentar foto şi video, decoruri şi costume folosite la filmări.

4380_2011-08-06_concert-As-

Muzeul va găzdui o expozitie permanentă (ce va fi îmbogăţită an de an), o sală multimedia (vizionări, dezbateri şi lectii educative pentru grupurile de elevi) şi o expozitie temporară. Expoziţiile temporare vor fi o activitate regulată a noului Muzeu şi au rolul de a (re)aduce în atenţia publicului personalităţi istorice, locuri, actori şi realizatori de film valoroşi. 

Expoziţiile temporare se vor amplasa în spaţii exterioare (open air) din incinta Cetăţii. Tema aleasă pentru anul 2013 este „Amza Pellea”.     

Organizarea unui muzeu al filmului istoric românesc în cadrul monumentului istoric întruneşte atât funcţia de recreere, oferită de o tematică generoasă şi spectaculoasă, cât şi funcţia educativă, printr-o lecţie de istorie despre … filmul istoric.

Deschiderea oficială va avea loc pe 2 august 2013 cu ocazia editiei a V-a a Festivalului de Film Istoric. Parteneri: Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L.Caragiale” din Bucureşti, Uniunea Cineaştilor din România şi Institutul European pentru Itinerare Culturale.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.