Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Nestemate muzicale transilvănene la biserica fortificată din Cincșor

0

Asociația Contrafort Pro Kleinschenk/Cincșor are plăcerea să vă invite sâmbătă, 13 octombrie 2018, orele 19.00 la biserica evanghelică fortificată din Cincșor, la ultimul concert organizat în cadrul proiectului Muzici de Cincșor. Intrarea este liberă.

Va fi o seară specială, dedicată muzicii trasilvănene – cu selecții din operele compozitorilor transilvăneni Johann Sartorius, Johann Knall și Gustav Fleischer – și, în mod inedit, muzicii care răsuna în Cincșor la toate evenimentele din viața comunității, pe vremea când comunitatea săsească era înfloritoare. Această muzică este astăzi redescoperită ca urmare a cercetării arhivei muzicale istorice a parohiei evanghelice Cincșor, cercetare care a constituit obiectivul principal al proiectului Muzici de Cincșor. Acest ultim concert este prilejuit de întoarcerea arhivei muzicale la Cincșor, după încheierea procesului de cercetare și sistematizare a sutelor de partituri manuscrise, manuscrise muzicale și volume de partituri tipărite, databile între prima jumătate a secolului al XIX-lea și prima jumătate a secolului al XX-lea.

Muzica va fi interpretată de ansamblul Cantate Domino: Orsolya Lövenberger (mezzosoprană), Márta Lövenberger (mezzosoprană), Theodora Ciurezu (vioară), Kurt Philippi (violoncel) și Ursula Philippi (pian și orgă).

Scopul proiectului Muzici de Cincșor este promovarea patrimoniului cultural muzical al sașilor cincșoreni iar activitățile sale au cuprins, pe lângă sistematizarea și conservarea arhivei muzicale istorice a sașilor din Cincșor și a colecției de instrumente muzicale vechi, și o serie de concerte pentru publicul larg, precum și concerte și ateliere interactive pentru copii. Rezultatetele cercetării istoriei muzicii cincșorene vor sta la baza amenajării unei expoziții permanente interactive în biserica fortificată Cincșor.

Cantate Domino este un ansamblu variabil în jurul muzicienilor Ursula și Kurt Philippi. În funcție de proiectele muzicale, cei doi muzicieni colaborează cu cântăreți și soliști instrumentiști. Ansamblul își desfășoară activitatea cu precădere în biserici, abordând un repertoriu variat de muzică religioasă.

Asociația Contrafort Pro Kleinschenk/Cincșor este un ONG înființat în anul 2008 pentru a sprijini Biserica Evanghelică Fortificată din satul Cincșor și comunitatea locală de aici.

Împreună cu Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din Romania, Contrafort Pro Kleinschenk/ Cincșor a reușit să acceseze fonduri europene pentru restaurarea bisericii între anii 2011-2013. În anii 2014-2015, în colaborare cu partenerii săi instituționali, Asociația Moritics și WWF Romania, asociația a reușit să atragă finanțări suplimentare (prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român sau de la sponsori precum Telekom) pentru restaurarea parțială a fortificației bisericii și deschiderea unui centru turistic de importanță zonală în incinta fortificației. Asociația Contrafort Pro Kleinschenk/Cincșor a fost organizator și co-organizator al unui număr important de evenimente culturale găzduite de biserica fortificată Cincșor în efortul de revitalizare a acesteia și transformare, conform unui concept inovativ și inedit, în biserică culturală.

O strategie proprie, bazată pe trei piloni (tradiție și spiritualitate, natură și artă contemporană), este motorul principal al transformării acestui monument care, în bună parte, și-a pierdut funcția cultică și care trebuie să se reinventeze pentru a supraviețui pe termen lung.

Biserica evanghelică fortificată din Cincșor este cea mai bine și complet conservată biserică fortificată săsească din zona Făgărașului și una dintre cele mai pitorești din toată Transilvania.

Mai multe informații sunt disponibile aici: http://resturisirosturi.ro/locatii/biserica-fortificata-din-cincsor-kleinschenk-kissenk/

Parteneri: Asociația Renascendis, Biserica Evanghelică C.A. din România, Parohia Evanghelică Cincșor, Kultur Project, Descoperă Sufletul Transilvaniei

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național                                     

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.