Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Muzici de Cincșor: concert din arhiva muzicală a sașilor cincșoreni

0

Concert inedit cu lucrări din arhiva muzicală istorică a sașilor din Cincșor

Asociația Contrafort Pro Kleinschenk/Cincșor are plăcerea să vă invite vineri, 9 august 2019, orele 18.00 la biserica fortificată din Cincșor, la un concert inedit cu lucrări din arhiva muzicală istorică a sașilor cincșoreni.

Va fi o seară dedicată muzicii care răsuna odinioară în Cincșor la toate ceremoniile, sărbătorile și serbările din viața comunității săsești. Această muzică este astăzi redescoperită ca urmare a cercetării arhivei muzicale istorice a parohiei evanghelice Cincșor, în cadrul proiectului Muzici de Cincșor, inițiat în 2018.

 

În program:

Ignaz PLEYEL (1757-1831) -Trio de coarde în Fa major

                                            Allegro con spirito, Rondeau moderato

 

Anonim (din Cincșor?) (sec. al XIX-lea) – Leise, leise, fromme Weise

duet pentru două mezzosoprane și orgă

 

Christian Heinrich RINCK (1770-1846) – Trei piese de orgă

 

Gustav FLEISCHER (1865-1927) – Ach, wundergroßer Siegesheld

– Verlass mich nicht

– Hör unser Flehen, Geist des Herrn

                                                    Trei duete pentru mezzosoprane și orgă

 

Paul RICHTER             (1875-1950) – Cvintet cu pian op. 110 în re minor

                                  Andante, Allegro

 

Muzica va fi interpretată de ansamblul Cantate Domino: Orsolya Lövenberger (mezzosoprană), Márta Lövenberger (mezzosoprană), Iuliana Cotîrlea (vioară), Gabriel Silișteanu (violă), Kurt Philippi (violoncel) și Ursula Philippi (pian și orgă).

 

Intrarea este liberă. Donațiile sunt încurajate. Toate fondurile strânse merg către restaurarea turnului de nord al fortificației.

 

Concertul își propune să omagieze, prin muzică, istoria unei comunități aproape dispărute și să o apropie pe cea actuală de biserica fortificată.

Scopul proiectului Muzici de Cincșor este promovarea patrimoniului cultural muzical al sașilor cincșoreni, în urma sistematizării și conservării arhivei muzicale istorice (sute de partituri manuscrise, manuscrise muzicale și volume de partituri tipărite, databile între prima jumătate a secolului al XIX-lea și prima jumătate a secolului al XX-lea) și a colecției de instrumente muzicale vechi.

 

_____________________________________________________________________

 

 

Cantate Domino este un ansamblu variabil în jurul muzicienilor Ursula și Kurt Philippi. În funcție de proiectele muzicale, cei doi muzicieni colaborează cu cântăreți și soliști instrumentiști. Ansamblul își desfășoară activitatea cu precădere în biserici, abordând un repertoriu variat de muzică religioasă.

 

­­­­­­­­­­­­­­­­­______________________________________________________________________

 

Asociația Contrafort Pro Kleinschenk/Cincșor este un ONG înființat în anul 2008 pentru a sprijini Biserica Evanghelică Fortificată din satul Cincșor și comunitatea locală de aici.

Împreună cu Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din Romania, Contrafort Pro Kleinschenk/ Cincșor a reușit să acceseze fonduri europene pentru restaurarea bisericii între anii 2011-2013. În anii 2014-2015, în colaborare cu partenerii săi instituționali, Asociația Moritics și WWF Romania, asociația a reușit să atragă finanțări suplimentare (prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român sau de la sponsori precum Telekom) pentru restaurarea parțială a fortificației bisericii și deschiderea unui centru turistic de importanță zonală în incinta fortificației. Asociația Contrafort Pro Kleinschenk/Cincșor a fost organizator și co-organizator al unui număr important de evenimente culturale găzduite de biserica fortificată Cincșor în efortul de revitalizare a acesteia și transformare, conform unui concept inovativ și inedit, în biserică culturală.

Biserica evanghelică fortificată din Cincșor este cea mai bine și complet conservată biserică fortificată săsească din zona Făgărașului și una dintre cele mai pitorești din toată Transilvania: http://resturisirosturi.ro/locatii/biserica-fortificata-din-cincsor-kleinschenk-kissenk/

Partener: Kultur Project/ Cincșor Transilvania Case de Oaspeți

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.