Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Moş Nicolae reînvie tradiţia la Cluj-Napoca

0

Miercuri, 5 decembrie 2012, între orele 10.00 – 17.00, o meserie veche urbană prinde viaţă cu ocazia sărbătoririi lui Moş Nicolae pe strada Matei Corvin.

 

Lustragiii, acei meşteşugari care se ocupau cu lustruitul pantofilor, vor fi întruchipaţi de reprezentanţi ai Asociaţiei Breasla Meşteşugarilor din Transilvania. În cadrul Târgului de iarnă devenit deja tradiţie şi organizat de această asociaţie pe strada Matei Corvin din centrul oraşului, trecătorii vor putea profita de ocazia de a pleca cu pantofii lustruiţi.

În acest moment are loc o demonstraţie meşteşugărească, de fapt un gest simplu care reînvie o meserie veche, caracteristică urbei. Şi nu numai atât. Lustruirea pantofilor este realizată în beneficiul copiilor cu deficienţe neuromotorii din cadrul Grădiniței Speciale Malteze: trecătorii au ocazia să devină lustragii pentru o zi sau să-şi lase pantofii lustruiţi cu un scop caritabil: banii donaţi vor fi folosiţi pentru a aduce o bucurie de Moş Nicolae copiilor din această grădiniţă. Astfel, fiecare persoană participantă la acţiune va purta mai departe mesajul solidarităţii umane şi va fi mesagerul unor copii care au nevoie de protecţie, integrare, dezvoltare sănătoasă.

Vă invităm miercuri să fiţi martorii unui gest cu mai multe valenţe: o meserie redescoperită + încălţămintea lustruită pentru orice doritor + un Moş Nicolae simbolizat de fiecare trecător participant, locuitor al urbei, solidar şi atent la nevoile celor mai fragili membri ai societăţii.

Această acţiune se află la a III-a ediţie şi tinde să devină emblematică în cadrul Târgului de iarnă organizat de Asociaţia Breasla Meşteşugarilor din Transilvania, datorită succesului şi interesului vădit de care s-a bucurat la ediţiile anterioare.

—-

Grădinița Specială Malteză este un program al Serviciului de Ajutor Maltez în România, organizaţie nonprofit din domeniul social, cu sediul la Cluj-Napoca şi având 22 de filiale şi sucursale în toată ţara. Din 1991 a dezvoltat o reţea de servicii sociale pentru copii, vârstnici şi persoane cu dizabilităţi, derulând peste 100 de programe sociale permanente cu ajutorul a peste 1.500 de voluntari, dintre care 450 tineri. Grădinița Specială Malteză a fost înfiinţată în 1993 şi oferă terapie specializată copiilor cu dizabilităţi neuromotorii severe. În momentul de faţă, la Grădinița Malteză sunt înscrişi 22 de copii, cinci dintre ei provenind din centre de plasament.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.