Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Miercurea Ciuc: Şanse egale din domeniul social şi sănătate

0

La Sala de conferinţa Jakab Antal, din Miercurea Ciuc, a avut loc seminarul regional “Şanse egale din domeniul social şi sănătate”.

Organizat de către Asociația Caritas Alba Iulia – Asistență Medicală și Socială în parteneriat cu Asociaţia Four Change şi Asociaţia Naţională a Infirmierelor, evenimentul susţinut în cadrul proiectului” Calificarea femeilor în meseria de infirmier o șansă pentru servicii medicale și sociale de calitate” şi-a propus să pună în discuţie maniera în care se poate promova egalitatea de şanse şi gen acordată femeilor din România.

Astfel, dl. Fodor Vanyo Csaba, manager de proiect, reprezentant al Asociaţiei Caritas Alba-Iulia a adus la cunoştinţa celor prezenţi, obiectivele proiectului şi acţiunile principale desfăşurate în cadrul acestuia – organizarea de cursuri de calificare în meseria de infirmier pentru 765 femei-, precum şi importanţa consolidării accesului egal pe piaţa muncii.

IMG_1697
Totodată, dna Szabo Erzsebet, director al Asociaţiei Naţionale a Infirmierelor, a prezentat, în linii mari, scopul, misiunea şi obiectivele ANI, punctând faptul că femeile angajate în sistemul social şi de sănătate, lucrează ca infirmiere fără a fi calificate. De asemenea, deşi acestea înţeleg importanţa reprezentării lor şi rolul Asociaţiei, se tem să adere ca şi membre, pentru a nu-şi pierde locul de muncă.

Reprezentanţii Asociaţiei Four Change au punctat rezultatele studiului realizat în perioada octombrie-decembrie 2014, privind segregarea profesională. Obiectivele generale ale studiului au fost: identificarea perspectivei angajatorilor, identificarea aspectelor sociale la nivelul comunităţilor, identificarea oportunităţilor de dezvoltare a carierei în medii diferite de rezidenţa şi identificarea oportunităţilor de acces a femeilor la calificare în domeniul sănătate şi social.

Rezultatele studiului au indicat că femeile din România se confruntă cu discriminare de gen, atât din punct de vedere al locului pe care îl ocupă în familie și la serviciu, cât și din punct de vedere al câştigului salarial, puterii de decizie, timpului liber disponibil şi al sănătății.

Concluziile întâlnirii s-au concentrat pe ideea că societatea civilă și autoritățile publice joacă un rol esențial în susținerea principiului egalității de șanse, precum și în promovarea femeilor în societate, mai ales în domeniul social şi sănătate. Activităţile de informare în vederea educării, consilierea femeilor discriminate şi importanţa aplicabilităţii legislaţiei în domeniu sunt direcţii de urmat, pentru ca la nivelul societăţii româneşti să putem vorbi despre respect de sine al femeilor şi încredere.
Proiectul „Calificarea femeilor în meseria de infirmier o șansă pentru servicii medicale și sociale de calitate” este co-finanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investeşte în oameni, Axa prioritară 6 “Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenţie DMI 6.3” Promovarea egalităţii de şanse pe piaţa muncii”, are o durată de 18 luni şi un Valoarea total eligibilă a proiectului: 5.881.056.90 RON, din care valoarea eligibilă a finanţării nerambursabile este de 5.763.435.76 RON.
Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să vă adresaţi Asociaţiei Caritas Alba Iulia – Asistenţă medicală şi socială, la numărul de telefon 0724.327941 e-mail: gyorgy.peter@caritas-ab.ro, persoana de contact Péter György.
Notă pentru redactori:
Caritas Alba Iulia – Asistenţă medicală şi socială este parte integrantă a organizaţiei Caritas Alba a cărei misiune este promovarea carităţii şi dreptăţii sociale. Ne adresăm persoanelor vulnerabile din 5 judeţe ale ţării (Alba, Covasna, Hunedoara, Harghita, Mureş) cărora Asociaţia Caritas le oferă o paletă largă de servicii precum: îngrijire la domiciliu după o perioadă de spitalizare, servicii de suport, servicii de bază, servicii paleative la domiciliu, în ambulatoriu și în staționar (prin unități cu pături) şi servicii de consiliere și sprijin acordate familiilor persoanelor bolnave și/sau în vârstă și/sau cu dizabilități.
În plus Asociaţia Caritas Alba Iulia – Asistenţă medicală şi socială susţine promovarea parteneriatului local, regional și național pentru acordarea de asistență socială și de îngrijire la domiciliu, organizează activități de formare profesională, organizează campanii de informare publică privind drepturile sociale ale persoanelor bolnave și/sau în vârstă și/sau cu dizabilități şi promovează voluntariatul, toate în vederea susţinerii dezvoltării economice şi sociale a comunităţii.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.