Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Memorie recuperată. Poveștile locurilor de pe Valea Dinozaurilor

0

Hațeg, O parte dintre poveștile de viață ce definesc identitatea comunei Sântămăria Orlea au fost salvate de la uitare prin intermediul proiectului ”Locuri cu povești pe Valea Dinozaurilor, în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului”. Evenimentul care a marcat încheierea acestui proiect a fost găzduit de Școala de Dinozauri și Meserii din satul Sânpetru, comuna Sântămăria Orlea.

Proiectul a pornit de la necesitatea valorificării unor elemente de patrimoniu cultural imaterial aparținând comunităților de pe teritoriul Geoparcului. Mizându-se pe istoriile locului și pe dorința locuitorilor de a le transmite atât generațiilor mai tinere, cât și turiștilor dornici să descopere elemente inedite ale teritoriului pe care îl vizitează, au fost urmărite patru direcții majore: o cercetare în teren, inițierea de promotori locali, amenajarea unui spațiu multifuncțional cu identitate proprie și promovare prin evenimente, materiale și activități.

În acest context, pe parcursul verii, 27 de persoane din satele comunei au acceptat invitația de a participa la o cercetare științifică bazată pe interviuri realizate de cercetătoarele Anamaria Iuga de la Muzeul Țăranului Român și Irina Balotescu de la Institutul de Cercetări al Universității din București. Persoanele intervievate au fost selectate pe baza propunerilor venite din comunitatea locală, prin intermediul Asociației Femeilor din Santamaria Orlea. Fiecare dintre cei intervievați este recunoscut în comunitate ca fiind păstrător al unor elemente de patrimoniu cultural imaterial.

Poveștile de viață descoperite sunt dintre cele mai diverse: trăiri personale, aspecte legate de anumite evenimente din istorie, locuri cu importanță pentru comunitate, superstiții, obiceiuri, meșteșuguri, jocuri ale copilăriei, gastronomie locală, drame sau momente fericite. Cercetarea a stat la baza realizării unui film – document bazat pe mărturiile celor invitați, dar și a unor activități și produse de formare și informare.

În cadrul evenimentului de încheiere a proiectului, o parte dintre persoanele intervievate a acceptat invitația de a se întâlni cu tinerii din comună, cei care sunt în măsură să ducă mai departe poveștile locurilor din care se trag. Prin vizionarea mărturiilor filmate, dar și prin dialogul cu protagoniștii, tinerii prezenți, elevi ai Școlii Gimnaziale Sântămăria Orlea, au avut posibilitatea să descopere astfel viața de odinioară, în vremuri fără internet sau alte tehnologii specifice prezentului.

Și cadrul de desfășurare a evenimentului a contribuit la o mai bună înțelegere a valorilor comunității. Datorită proiectului, Școala de Dinozauri și Meserii a primit în această vară o nouă înfățișare. Fosta școală a satului Sânpetru, închisă activităților educaționale începând cu anul școlar 2018 – 2019 din cauza scăderii numărului de copii din localitate, a fost oferită de comuna Sântămăria Orlea, cu titlu gratuit, asocierii dintre Geoparc, Școala Gimnazială și Asociația Femeilor din Sântămăria Orlea pentru derularea de activități culturale și educaționale. Prin implicarea Primăriei comunei Sântămăria Orlea și a Asociației Pro ”Edu” SMO și cu sprijinul arhitecților Alexandra Culescu, Alexandra Mihailciuc și Andrei Tache, interiorul școlii a devenit o invitație la descoperire participativă. Sălile de clasă sunt acum spații expoziționale interactive și de desfășurare a activităților educaționale sau evenimentelor locale. Fiecare sală este menită să spună o poveste a locului, de la fosilele de dinozauri pitici și până la viața comunității de ieri și de azi. Una dintre săli, Clasa cu Povești, este dedicată memoriei lui Doenel Vulc, personalitate a satului și nu numai, care a părăsit lumea pământeană în primăvara acestui an.

De altfel, satul Sânpetru și comuna Sântămăria Orlea reprezintă un reper important în Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului. Valea Dinozaurilor de la Sânpetru este locul în care au fost descoperite primele fosile de dinozauri pitici, cu caracteristici unice în lume. Comunitatea locală însă este reprezentativă pentru modul de conviețuire multietnică, iar istoria ei a fost adusă în atenția publicului larg încă din anul 2006, în cadrul proiectului ”Sântămăria Orlea – Autoportret”.

Proiectul ”Locuri cu povești pe Valea Dinozaurilor, în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului” a fost derulat în cadrul unui parteneriat între Universitatea din București, comuna Sântămăria Orlea, Asociația Femeilor din Santamaria Orlea și Școala Gimnazială Sîntămăria Orlea, la care s-a alăturat Asociația Pro ”Edu” SMO și co–finanțat de Administrația Fondului Cultural Național în aria tematică Patrimoniu cultural imaterial.

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

*********

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 147 de teritorii din 41 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

Pentru informații privind Administrația Fondului Cultural Național accesați: www.afcn.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.