Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

MECEFF 2012 – ȚARĂ INVITATĂ: SUA

0

MECEFF 2012 – ȚARĂ INVITATĂ: SUA ARTIȘTI ROMÂNI LA HOLLYWOOD

După ce, anul trecut, la prima ediție, MECEFF – Mediaş Central European Film Festival a avut drept țară invitată Israelul, ediția din 2012 propune o dublă provocare: cea mai puternică industrie cinematografică a lumii și un fenomen pe măsură – artiști români care, de-a lungul unui secol de cinema, au făcut carieră peste Ocean. Astfel, în selecția celei de-a doua ediții MECEFF, publicul cinefil va avea ocazia să se reîntâlnească cu nume mari ale cinema-ului american clasic (Jean Negulesco, Edward G. Robinson, Johnny Weissmüller, Harvey Keitel) dar și cu nume mari ce au cucerit publicul de peste Ocean în anii recenți (Maia Morgenstern, Marcel Iureș).

Regizorul, scenaristul și producătorul Jean Negulesco s-a născut pe 26 februarie 1900 la Craiova și, după Primul Război Mondial (perioadă în care a lucrat ca cercetaș voluntar pentru Crucea Roșie), a plecat la Paris pentru a studia economie și pictură. Prieten cu artiștii avangardei pariziene (Brâncuși, Modigliani, Soutine) și pasionat de dadaism, Negulesco și-a câștigat o vreme existența ca pictor peisagist. În 1927 a plecat la New York pentru ca, doi ani mai târziu, să se mute în California. Într-o schimbare radicală de carieră, Negulesco a intrat în lumea filmului, mai întâi ca scenarist și asistent de regie la filme de mare succes precum Captain Blood și A Farewell to Arms (ecranizare a romanului omonim scris de Ernest Hemingway) și, mai apoi, ca regizor și producător. Cele patru filme selectate în cadrul MECEFF 2012 – Humoresque (1946), How to Mary a Millionaire (1953), Daddy Long Legs (1955) și The Best of Everything (1959) – nu fac doar mini-portretul unui artist complet, multi-nominalizat la Oscar, ci, de asemenea, prilejuiesc reîntâlnirea cu unele dintre cele mai mari vedete hollywoodiene ale tuturor timpurilor: Joan Crawford, John Garfield, Betty Grable, Marilyn Monroe, Lauren Bacall, William Powell, Fred Astaire, Leslie Caron, Thelma Ritter, Louis Jourdan.

Catalogat de Institutul American de Film drept unul dintre cei mai mari 25 de actori ai secolului al XX-lea, Edward G. Robinson s-a născut în 1893 la București, a debutat în actorie în 1913 și, începând cu 1915, a devenit o prezență constantă pe Broadway. celebru în Epoca de Aur a Hollywood-ului, Robinson a rămas în memoria cinefilă în special grație rolurilor de gangster precum Rico din primul său mare succes, Little Caesar sau Rocco, din Key Largo. Alte roluri memorabile sunt Barton Keyes din filmul noir Double Indemnity, și Dathan din The Ten Commandments. În 1973, la două luni după deces, lui Robinson i s-a acordat un Oscar postum pentru întreaga carieră. Portretul Edward G. Robinson din cadrul MECEFF 2012 cuprinde nu mai puțin de 11 titluri, din diferite perioade de activitate – The Little Giant (Roy Del Ruth, 1933), Barbary Coast (Howard Hawks, 1935), Kid Galahad (Michael Curtiz, 1937), The Amazing Dr. Clitterhouse (Anatole Litvak, 1938), Confessions of a Nazi Spy (Anatole Litvak, 1939), Dr. Ehrlich’s Magic Bullet (William Dieterle, 1940), Manpower (Raoul Walsh, 1941), Larceny, Inc. (Lloyd Bacon, 1942), House of Strangers (Joseph L. Mankiewicz, 1949), The Outrage (Martin Ritt, 1964) și Cheyenne Autumn (John Ford, 1964).

Johnny Weissmüller s-a născut la Timișoara dar, la vârsta de numai 7 luni, a emigrat împreună cu părinții în SUA. Copil bolnăvicios, Johnny a fost sfătuit de un medic să se apuce de înot. Peste ani, tânărul a devenit de cinci ori campion olimpic la înot (1924-1928 ), deținătorul a 67 de titluri mondiale și 52 de titluri naționale. A deținut recordurile la stilul liber la toate probele de la 100 de yarzi la jumătatea de milă și a fost primul care a înotat 100 m sub un minut. Johnny Weissmüller va fi prezent la Mediaș grație unui personaj de acum legendar pentru cea de-a 7-a artă, Tarzan, protagonist al filmului omonim regizat de Cedric Gibbons, în 1934. Născut la New York într-o familie de emigranți româno-polonezi, Harvey Keitel este unul dintre cei mai iubiți actori americani ai ultimilor 40 de ani, iar numele său este indisolubil legat de cel al lui Martin Scorsese (Mean Streets sau Taxi Driver), Ridley Scott (The Duelists și Thelma & Louise) sau Quentin Tarantino (Reservoir Dogs sau Pulp Fiction). Deloc întâmplător, Harvey Keitel va fi omagiat la MECEFF 2012 cu unul dintre cele mai premiate film ale sale, triplul laureat cu Oscar și BAFTA, și câștigător al distincției festivaliere supreme, Palme d’Or – doamnelor și domnilor, The Piano (Jane Campion, 1992).

 

În fine, dintr-o selecție de filme reunite sub sintagma „artiști români la Hollywood” nu aveau cum să lipsească doi dintre cei mai titrați actori ai României, Maia Morgenstern și Marcel Iureș. Nume ce nu mai au, în mod evident, de nicio prezentare, cei doi mari actori vor fi prezenți în cadrul MECEFF 2012 cu filmele ce i-au fixat, în mod definitiv, în memoria colectivă internațională: The Passion of the Christ (Mel Gibson, 2004), în care Maia Morgenstern face un veritabil tur de forță alături de Jim Caviezel și Monica Bellucci și The Peacemaker (Mimi Leder, 1997), în care Marcel Iureș le fură scenele lui George Clooney și Nicole Kidman.

Cea de-a doua ediţie MECEFF – Mediaş Central European Film Festival, organizat de Ecran Cinema Management, Primaria Medias, CNC, Regiunea Tarnavelor și Ministerul Culturii și, totodată, unicul festival din România consacrat cinematografiilor ţărilor vecine din aşa-zisul perimetru al „Europei Centrale”, va avea locla Mediaș, județul Sibiu, în perioada 2-8 septembrie.

Website: www.meceff.ro

Facebook: www.facebook.com/#!/MeCEFF

Coproducător: TVR

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio Romania Cluj, Radio România Târgu Mureș, Adevărul, Bursa, Observator Cultural, Formula AS, Zile şi Nopţi, Cinemagia, Port.ro, Observator cultural, Mediaș News, CinemaRx.ro, Radio Ring, Monitorul de Mediaș, Liternet, Cinefan, Film Reporter, Blog de cinema, România Pozitivă, Antena 1 Sibiu, TV AS, Nova Tv Mediaş, TV Târnava, Travel Mix, Radio Mediaş, Radio SON, Radio Poliglot, ArtActMagazine, 24 Fun, 4 arte, Tribuna, Jurnalul Sighisoara Reporter, Rondul de Sibiu, Informaţia Săptămânii, Târnăveni.ro, MediasNewsBlog, Adevărul Verde-n Faţă, Revista Luceafarul

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.