Lolele vor alunga din nou iarna grea si spiritele rele / “Fuga Lolelor” , Transilvania, 11-13 februarie 2011

1

Obiceiul străvechi al “Fugii Lolelor”, în germană “Urzelnlauf”, va fi sărbătorit şi anul acesta, în perioada 11-13 februarie 2011, în Agnita, Sibiu, Cincu şi Marpod. Evenimentul este organizat de Asociaţia “Breasla Lolelor” din Agnita cu sprijinul Primăriei Agnita, HOG Agnetheln, Consiliului Judeţean Sibiu, Forumului Democrat al Germanilor Sibiu, Muzeului de Etnografie Săseasca Emil Sigerus, Muzeului Văii Hârtibaciuliu şi a Institutului European pentru Itinerare Culturale.

Evenimentele, vor marca 100 de ani de la prima paradă comună a breslelor meşteşugăreşti din Agnita şi vor prezenta publicului larg Obiceiul Lolelor în forma sa originală, după următorul program:

–         vineri, 11 februarie ora 17.00, vernisajul expoziţiei în sala Casei Artelor din Sibiu

–         sâmbăta, 12 februarie, ora 08.30 Cincu – prezentarea Obiceiurilor Lolelor

ora  12.30 Sibiu – Parada Lolelor in centrul oraşului

ora 15.30 Marpod – prezentarea Obiceiurilor Lolelor

–         duminică 13 februarie ora 10.00 Parada Lolelor în Agnita

11.00 spectacolul Lolelor în centrul oraşului

12.00-18.00 Fuga Lolelor pe străzile oraşului Agnita

20.30 Balul Lolelor

La paradă vor lua parte peste 210 de lole – personaje mascate, (germ. Urzeln), cu vârste cuprinse între 3 ani şi 75 de ani, care vor însoţi personajele simbolice  ale breslelor săseşti din Agnita, alături de 28 de lole din Germania, membri ai HOG Agnetheln.

Obiceiul Lolelor din Agnita, atestat în anul 1689, este strâns legat de ritualul înmânării lăzii de breaslă noului staroste. Lolele, personaje mascate şi gălăgioase aveau rolul de a proteja alaiul breslaşilor, dar şi de a alunga iarna grea şi spiritele rele. În anul 1911 a fost organizată prima paradă comună a breslelor pantofarilor, croitorilor, blănarilor, dogarilor, forma aceasta a obiceiului fiind conservată până în prezent. În perioada războaielor mondiale şi a comunismului obiceiul a fost temporar interzis, dar în anii `80 lola a devenit o emblemă a Agnitei. Odată cu emigrarea saşilor în 1990, obiceiul a dispărut de pe străzile oraşului şi reînviat începând cu 2006. Saşii agniteni îşi prezintă obiceiul în noua lor patrie Germania, din 1965 în localitatea Sachsenheim, mai târziu şi în alte localităţi, de exemplu la Traunreut, Geretsried, Nürnberg, Weisendorf şi Bonn, dorind să păstreze vie importanţa acestui obicei pentru comunitatea săsească.

Expoziţia “100 de ani Parada Lolelor” de la Casa Artelor, organizată cu sprijinul Muzeului de Etnografie Săsească “Emil Sigerus” şi HOG Agnetheln, va cuprinde o serie de obiecte originale ale breslelor din Agnita, fotografii, elemente tradiţionale din paradă, mai multe costume de lole şi o încăpere săsească în care lolele se întăreau cu vin şi gogoşi. Ea va fi deschisă publicului până în 31 martie 2011.

Ziua de sâmbătă reprezintă pentru lole un schimb de experienţă, când localităţile Cincu şi Marpod vor prezenta lolelor din Agnita propiul lor obicei. De asemenea anul acesta, obiceiul va fi prezent în Sibiu in centrul oraşului – Piaţa Mare, Piaţa Mică şi Piaţa Huet.

Punctul culminant al evenimentului îl reprezintă Fuga Lolelor din Agnita, cand oraşul va fi în sărbătoare iar lolele vor umple străzile până la ora 18.00. Începând cu ora 20.30 are loc Balul Lolelor, iar distracţia va continua până spre dimineaţă.

Asociaţia “Breasla Lolelor” din Agnita a fost înfiinţată în anul 2008 şi numără în prezent peste 140 de membri voluntari. Scopul asociaţiei este organizarea, desfăşurarea şi conservarea obiceiului “Fuga Lolelor”, în vederea perpetuării şi păstrării acestuia, ca patrimoniu cultural al oraşului Agnita.

HOG Agnetheln – Heimatortsgemeinschaft este o asociaţie înfiinţată în anul 1985 de saşii din Agnita, emigraţi în Germania. Scopul acestei asociaţii este conservarea obiceiurilor şi tradiţiilor comunităţii săseşti din localitatea natală. Printre activităţile de bază se numără: menţinerea relaţiilor interumane, sprijin acordat integrării în Germania, menţinerea contactului cu localitatea natală, sprijinul  material şi moral acordat locuitorilor din oraşul natal, ajutorul membrilor nevoiaşi ai asociaţiei HOG Agnetheln şi menţinerea respectiv participarea la conservarea păstrarea şi îngrijirea clădirilor importante şi a monumentelor cu valoare culturală din Transilvania.


Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Un comentariu

  1. avatar

    Felicitari! Foarte fain! Ne-ar bucura sa vedem si noi clujenii un astfel de obicei, cel putin prin aducerea expozitiei la muzeul de arta din cluj chiar 😉 e doar o sugestie dar cine stie poate se intampla ceva! E chiar interesant acest obicei dat fiind faptul ca multe din traditiile de iarna au dat nastere in sec XVII-XVIII la teatrul propriu-zis de mai tarziu.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.