Loc. Școala de privit acasă

0

Evenimentele Loc. Școala de privit acasă 2014, la Șona, se încheie duminică, 31 august, cu întâlnirea cu artistul Ștefan Câlția, membru al grupului de inițiativă al Asociației Sătești Șona Noastră.

Scoaladeprivitacasa Sona 2014 montaj

Timp de o săptămână, Șona a fost din nou, și în această vară, centrul evenimentelor proiectului Loc. Școala de privit acasă.

Evenimentele au debutat cu deschiderea unei expoziții de fotografie semnată de Florin Ghenade, prezentând imagini ale satului Șona.

A urmat întâlnirea cu Willy Schuster, țăran din Moșna (Sibiu), primul invitat al acestei ediții a evenimentelor, care a ajuns la Șona pentru o discuție cu sătenii legată de agricultură sustenabilă și gospodăriile țărănești mici. Pentru o exemplificare cât mai reușită, un grup de săteni din Șona au vizitat, la rândul lor, în această săptămână, gospodăria lui Willy Schuster la Moșna.

Alte evenimente ale proiectului au fost dedicate în această săptămână tinerilor din sat. Ioana Hașu, jurnalist și cercetător independent CNSAS, nepoată a partizanului Gheorghe Hașu, luptător în mișcarea anticomunistă din Munții Făgărașului. Ea a susținut atelierul interactiv „Țara Bunicilor’’, al cărui scop principal îl reprezintă familiarizarea tinerilor cu această perioadă din istoria recentă a României, care face parte din viața bunicilor și a părinților lor. Atelierul este, în acest sens, o provocare la definirea și asumarea identității, la înțelegerea societății actuale ca produs al societății trecute.

Ioana Rizea, arhitect, le-a propus copiilor un atelier de lucru in situ, în sat, ei fiind invitați la o plimbare în urma căreia să găsească și să vină cu propunere de readucere la viață a unei case abandonate din Șona. În fapt, atelierul a urmărit prin aceasta o discuție mai amplă, despre specificul și memoria locului, ce nu înseamnă doar forme de relief, case și obiceiuri, ci și istoria acestora împreună cu felul în care trecutul este încă prezent prin păstrarea poveștilor ce le însoțesc.

Seria de evenimente de la Șona se va încheia, duminică, 31 august 2014, cu întâlnirea cu artistul Ștefan Câlția, membru al grupului de inițiativă al Asociației Sătești Șona Noastră, într-o discuție despre Fierăria lui Lazăr și alte proiecte curente și viitoare ale Asociației Sătești Șona Noastră.

De asemenea, la întâlnire se va lansa și ziarul “Șona noastră” / nr. 2, ce documentează retrospectiv evenimentele proiectului Loc. Școala de privit acasă 2014

Întâlnirea va avea loc la vechea școală din Șona, începând cu ora 15:30.

Organizatori: Asociația Sătească Șona Noastră și Galeria Posibilă

Parteneri de promovare: Zeppelin, Igloo, Observator cultural, Liternet, ArtClue, România pozitivă

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează