Loc. Şcoala de privit acasă (Şona, 23-30 august 2015)

0

Galeria Posibilă (Bucureşti), în colaborare cu Asociaţia Sătească „Şona Noastră” organizează în perioada 23-30 august, în satul Şona, de lȃngă Făgăraş, pentru al treilea an consecutiv, seria de evenimente plasate sub genericul Loc. Şcoala de privit acasă.

afis-loc-2015-final-01

Anul acesta, locuitorii Şonei, precum şi călătorii ce vor străbate satul la final de august, vor putea vizita, la Casa Albastră, expoziţia de sculptură a tȃnărului artist Matei Avramescu, cu lucrarea În care se arată imaginea ce i se-arată domnului W. (fier şi tablă) realizată parţial în cadrul rezidenţei sale la Şona. Vernisajul va avea loc în prima zi a evenimentului, cȃnd va fi inaugurată în sat Fierăria lui Lazăr, un proiect iniţiat de pictorul Ştefan Cȃlţia şi de Asociaţia „Şona Noastră”, pentru realizarea căruia (alegerea şi obţinerea spaţiului, construcţia clădirii, constituirea colecţiei de unelte tradiţionale, iniţierea unor tineri în meşteşug) s-a lucrat timp de trei ani. Pe 29 august se va organiza o vizită a participanţilor interesaţi la Viscri (jud. Braşov), model de bună practică între satele transilvane ce au reuşit să îşi construiască o identitate mizȃnd pe patrimoniul cultural şi natural de care dispun.

Fieraria-lui-Lazar-aproape-de-final copy
Din seria de evenimente desfăşurate pe parcursul ultimei săptămȃni de vară la Şona mai fac parte discuţia despre restaurare, meşteşuguri vechi şi valori comunitare cu arhitecţii Şerban Sturdza şi Alexandra Mihailciuc, proiecţii de filme cu teme legate de meşteşugurile de demult şi rolul pe care acestea le mai pot avea în lumea satului contemporan, precum și o prezentare a arhitectului Eugen Vaida (Asociaţia „Monumentum”) despre facilităţile financiare de care pot beneficia cei ce doresc să restaureze clădiri tradiţionale şi de patrimoniu, ateliere de creativitate pentru copii sub îndrumarea arhitectului Ioana Rizea, un atelier-demonstraţie de ţiglărit, nelipsitul concurs de bunătăţi preparate după reţete vechi, precum şi lansarea ediţiei de anul acesta a publicaţiei în format de ziar „Şona noastră”. Programul detaliat al evenimentului este accesibil pe pagina de facebook a Galeriei Posibilă sau trimițând un mail la galeriaposibila@gmail.com

Început în 2013, ca o iniţiativă a pictorului Ştefan Cȃlţia – care a copilărit la Şona, loc de care a rămas profund ataşat – şi a echipei de la Galeria Posibilă, proiectul Loc. Şcoala de privit acasă a crescut cu fiecare ediţie, devenind treptat o componentă importantă şi un „ferment” al vieţii sociale şi culturale a satului. În fiecare an, prin invitaţii săi, seria de evenimente a adus împreună preocupări din domenii diverse precum istoria, arhitectura, antropologia, ecologia, artele vizuale etc. Ideea călăuzitoare a proiectului este aceea că a privi atent, cu grijă şi implicat lucrurile din jur, devenite „invizibile” pentru o privire uzată în confruntarea cu imaginile cotidiene, e un lucru ce se poate (re)învăţa. Mai mult decȃt un exerciţiu cu finalitate estetică, a privi cu adevărat înseamnă, între altele, a conştientiza importanţa lucrurilor aparent banale din jur. Prin urmare, privirea astfel înţeleasă devine un act ce poate conduce la decizii, acţiuni, consecinţe cu un caracter etic.

Matei Avramescu (n.1986), absolvent al ciclurilor de licenţă şi master ale Departamentului Sculptură din cadrul Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, este un artist care explorează de cȃţiva ani, în mod consecvent, posibilităţile expresive ale unor materiale tradiţionale precum lemnul şi, mai ales, tabla zincată. Invitaţia de a lua parte la ediţia a treia a proiectul Loc. Şcoala de privit acasă i-a fost lansată de către Galeria Posibilă ca urmare a preocupărilor artistului pentru rolul meşteşugului în demersul artistic contemporan. În spaţiul expoziţional de la Casa Albastră din Şona, Avramescu va expune în perioada 23-30 august o lucrare de mari dimensiuni, realizată parţial in situ, la Fierăria lui Lazăr din sat, în cadrul unei recente rezidenţe artistice.
__________________________________________________________________________________
Galeria Posibilă (Bucureşti) este o instituţie de promovare a artei contemporane înfiinţată în 2003, la iniţiativa entuziastă şi sub coordonarea atentă a lui Matei Cȃlţia. Au expus, au fost promovaţi şi au publicat la Galeria Posibilă artişti precum: Ştefan Cȃlţia, Roman Tolici, Nicu Ilfoveanu, Sorin Ilfoveanu, Dan Perjovschi, Ion Dumitriu, Matei Bejenaru, Florin Ciulache, Iuliana Vîlsan, Irina Botea, Gili Mocanu, Bogdan Bordeianu, Dragoş Lumpan, Ana Wagner, Lucian Bran, etc. Avȃnd o orientare interdisciplinară, Galeria Posibilă s-a implicat în ultimii ani în numeroase proiecte cu caracter social şi, de asemenea, desfăşoară în prezent o intensă activitate editorială.
Asociaţia Sătească „Şona Noastră” a luat fiinţă recent, în anul 2014, la iniţiativa şi prin implicarea comunităţii din satul Şona. Asociaţia urmăreşte formarea între şoneri a unor nuclee şi reţele de încredere, iniţiativă şi acţiune comunitară în vederea conştientizării la nivel local a potenţialului social, cultural şi economic al satului. Între proiectele pe care Asociaţia le-a dezvoltat în scurta sa existenţă se numără Loc. Şcoala de privit acasă, Fierăria lui Lazăr, Biblioteca de la şcoală, Muzeul („Loc cu lucruri de demult”).
Parteneri ai evenimentului: Musette, Primăria Mândra, Primăria Făgăraș, Fundația Culturală „Negru Vodă” Făgăraș, Asociația Maria – Țibănești, Asociația Monumentum

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează