La granița dintre ficțiune și adevăr: The București Experiment la Cinemateca Astra Film

0

The București Experiment este un experiment cinematografic despre un posibil experiment social imaginat pentru a atrage atenția asupra unui experiment istoric odios: Fenomenul Pitești.

Tom Wilson a devenit interesat de toată această țesătură istorico-umană redactând un articol pentru BBC despre închisoarea de la Pitești, unde prin tortură fizică și psihologică se încerca reeducarea deținuților politici, etichetați drept dușmani ai poporului.

Prin extensie, regizorul începe să se joace cu un întreg set de speculații halucinante, pornind de la ideea că în 1989, știind că va veni Revoluția, Securitatea ar fi pregătit în laboratoare secrete prin tehnici de manipulare prin frecvență vibratorie anumiți oameni ai Partidului pentru ca aceștia să se adapteze rapid și eficient noului regim, cel capitalist. Iar pentru ca teoria conspirației să prindă și mai mult contur, regizorul elaborează o poveste de dragoste între Carmen Anton și Andrei Juvină, despărțiți de schimbarea pe care el o suferă după o lună petrecută într-un astfel de laborator.

Tom Wilson si Carmen Anton la AFF 2014

Ideea sugerată în final este că asemeni experimentului București, necunoscut de opinia publică pentru că este o pură ficțiune, Fenomenul Pitești ar putea ajunge în exact aceeași situație din cauza lipsei de interes de a privi în trecut și de a înțelege acest act real de o teroare cumplită.

Proiecția documentarului The București Experiment are loc miercuri, 22 aprilie 2015, de la ora 19:00 la sala Astra Film Cinema din Piața Mică, nr. 11. Biletele se pun în vânzare cu 30 de minute înaintea începerii proiecției. Informații și rezervări la tel: 0751.166.516

Cinemateca Astra Film este organizată de Astra Film, CNM Astra și Consiliul Județean Sibiu.

Trailer: www.youtube.com/watch?v=icGBaKLePas

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.