În premieră națională, ieri, 14 octombrie, opera a ajuns în sat! Hai în Sat la Operă – Un succes de răsunet!

0

Căminul Cultural din Suceagu, județul Cluj, s-a dovedit neîncăpător la prima reprezentație din cadrul proiectului „Hai în Sat la Operă”, cel dintâi din seria de 10 spectacole ce urmează să se desfășoare în 10 comunități rurale diferite ale județului Cluj.

„Hai în Sat la Operă”, este un proiect original, unic în România, un concept conturat și demarat de Asociația Culturală „Hai în Sat”. Echipa Hai în Sat a plecat de la ideea că stilul de viață al oamenilor care trăiesc în comunitățile rurale este total lipsit de evenimente de calitate,  cu adevărat artistice, care să contribuie la culturalizarea acestora, cultura fiind o componentă extrem de însemnată a dezvoltării, atât a individului, cât și a societății.

Dovada că teoria inițiatorilor acestui proiect a fost una corectă, este  participarea în număr deosebit de mare a comunității din satul Suceagu. După slujba de duminică, cu mic, cu mare, comunitatea s-a adunat la un loc, iar Căminului Cultural din Suceagu i s-a restituit rolul de drept- cel de loc al culturii și al  oamenilor dornici de evenimente de calitate.

Publicul a fost unul extrem de divers, de la persoane în vârstă, până la familii întregi sau chiar copii, toți oferind artiștilor de pe scena,  aplauze răsunătoare, asemeni marilor săli de spectacole.

Pe scenă au evoluat voci consacrate ale Operei Naționale Române din Cluj Napoca și ale Operei Maghiare din Cluj Napoca. Repertoriul s-a împărțit pe mai multe calupuri muzicale, fiind unul facil și conținând arii din opere celebre, operete, cantonete, musical, sau lied, atât în maghiară, cât și în română. De remarcat este că fiecare calup muzical a fost însoțit de o prezentare informativă despre genul muzical care urmează să fie interpretat, tocmai pentru a contribui la familiarizarea publicului rural, mai puțin obișnuit cu acest gen muzical. Spectacolul s-a încheiat cu celebra arie „Brindisi”, în interpretarea inedită a întregii echipe de artiști ai celor două Opere.

Pe lângă scopul de culturalizare a mediului rural, proiectul și-a mai propus și să atragă atenția asupra importanței voluntariatului. Astfel, alături de inițiatorii proiectului, au fost implicați în organizarea evenimentului un grup de 25 de voluntari, veniți atât din Cluj-Napoca, cât și din mijlocul comunității, elevi din clasele a 7-a și a 8-a ai școlii din Suceagu.

Pentru derularea acestui proiect, pe lângă resursele proprii, Asociația Culturală Hai în Sat beneficiază de o finanțare  prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (www.instaredebine.ro ), Hai în Sat fiind  una dintre organizațiile câștigătoare dintre cele 320  care au aplicat  în cadrul apelului de finanțare.

Proiectul inedit al asociației culturale „Hai în Sat” continuă să se desfășoare în perioada octombrie 2018- februarie 2019, fiind anunțate următoarele date:

28 octombrie – Viștea, 11 noiembrie –Mărișelu, 25 noiembrie – Sîncraiu, 2 decembrie – Corușu, 9 decembrie – Mănăstireni, 13 ianuarie – Popești, 27 ianuarie – Mera, 10 februarie – Aghireșu, 24 februarie – Baciu.

Organizatorii se declară mai mult decât încântați de reușita primul eveniment din seria „Hai în Sat la Operă” și văd în succesul de ieri o confirmare a faptului că oamenii au nevoie de cultură, indiferent de mediul din care provin.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.