Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Holcim Romania inaugureaza o investitie „verde”

0

Holcim România a inaugurat oficial Instalația de Recuperare a Energiei Termice Reziduale (WHR) la fabrica de ciment Holcim de la Aleșd

 Instalatia WHR

Holcim România a inaugurat astăzi, în prezența autorităților centrale și locale, Instalația de Recuperare a Energiei Termice Reziduale (Waste Heat Recovery), careînlocuiește aproximativ 15% din energia electrică consumată de fabrica de la Aleşd, cu energie „verde”.

Investiția în valoare de 15 milioane de euro a fost realizată și coordonată de ingineri români. Instalația WHR înlocuiește aproximativ 15% din energia electrică consumată de fabrica de la Aleşd, ce este furnizată în prezent de reţeaua publică, cu energie „verde”, obţinută prin utilizarea gazelor reziduale rezultate din procesul de ardere şi răcire a clincherului (material intermediar din care se produce apoi cimentul). În construcția instalației au fost implicate peste 300 de persoane, dintre care 60% au fost români.

„Investiția pe care o inaugurăm astăzi, la fabrica noastră de la Aleșd, se înscrie în eforturile constante depuse de Holcim România pentru reducerea consumului de energie și a resurselor naturale prin implementarea celor mai bune tehnici disponibile în domeniu. Chiar dacă economia locală traversează o perioadă grea, Holcim România şi-a continuat planurile de dezvoltare, ajungând prin acest proiect la investiții totale de 178 de milioane de euro la fabrica de la Aleșd”, a declarat Daniel Bach, Directorul General Holcim România.

În ultimii ani, Holcim România a introdus numeroase tehnologii inovatoare pe piaţa românească, fiind unul dintre deschizătorii de drumuri în ceea ce priveşte „înverzirea” procesului de producţie a cimentului. Sistemul WHR este un exemplu de instalaţie unică în Europa, pentru că folosește două fluide diferite (ulei termic și apă supraîncălzită) în vederea recuperării căldurii reziduale din procesul de fabricație a cimentului. Această soluție inovativă a fost aleasă deoarece reduce cu mult consumul de apă și oferă o siguranță crescută în funcționarea instalației.

Avantajele sistemului WHR:

  • 0 combustibili fosili folosiţi de noua instalaţie pentru a produce energie electrică
  • 0 emisii (CO2, praf, NOx, SO2) provenite de la noua instalație
  • 15% din consumul de energie electrică a fabricii din Aleşd este produsă de noua instalaţie conducând la:

„      Reducerea consumului de energie electrică din rețea

„      Reducerea emisiilor indirecte de CO2 cu ~11.500 tone/an

„      Lipsa emisiilor și zgomotului adițional

„      Producție stabilă de energie care nu influențează rețeaua electrică

 

Fabricile de ciment ale Holcim de la Aleșd și de la Câmpulung sunt optimizate pentru a avea un consum redus de energie termică și electrică, iar noua instalaţie vine în întâmpinarea planurilor companiei de a inova în domeniul eficienţei energetice şi de a contribui la combaterea schimbărilor climatice. Ambele fabrici se află în prezent între primele 10 în ceea ce privește perfomanța de mediu la nivelul Grupului Holcim, din totalul de peste 90 de fabrici. Această performanță a fost atinsă prin implementarea cele mai celor mai bune tehnologii disponibile (BAT) în ceea ce privește:

  • Automatizarea şi modernizarea
  • Controlul permanent al calităţii: resurselor, procesului şi produselor
  • Monitorizarea continuă a emisiilor
  • Filtrele saci pentru emisiile de praf
  • Sistemul de reducere a emisiilor de NOx
  • Eficienţă energetică (~25% scădere a consumului energetic specific)
  • Eficientizarea resurselor – co-procesare deşeuri ca resurse alternative

 

Valorificarea energetică și materială a deșeurilor prin co-procesare este realizată în parteneriat cu ecovalor, organizaţie specializată în servicii de gestionare a deşeurilor, care furnizează societăţii române soluţii complete, de ultimă generaţie pentru tratarea în siguranță a acestora: consultanță, logistică, analize complexe și valorificare prin pre-tratare și co-procesare.

În 2012 a fost valorificată în condiţii de deplină siguranţă în cadrul fabricilor de ciment la Aleșd și Câmpulung o cantitate de deşeuri echivalentă cu cea generată de un oraş cu 250.000 de locuitori, cum este de exemplu, Constanţa.

Din 2007 şi până în prezent, investiţiile în dezvoltarea activităților de pre-tratare şi co-procesare a deşeurilor, realizate de ecovalor şi Holcim în România, au depăşit 32 de milioane de euro.

 

Despre Holcim România

Holcim (Romania) S.A. deține 2 fabrici de ciment în Câmpulung şi Aleşd, o stație de măcinare şi un terminal de ciment la Turda, 13 stații ecologice de betoane, 3 stații de agregate, 2 stații de lianți speciali şi un terminal de ciment în București. Holcim România are aproximativ 950 de angajați. Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați website-ul companiei la www.holcim.ro.

Holcim este unul dintre cei mai importanți furnizori de ciment şi agregate (nisip şi pietriş), betoane şi asfalt, dar şi de servicii aferente acestor domenii de activitate. Grupul deține participații minoritare şi majoritare în circa 70 de ţări, pe toate continentele.

 

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.