Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Hațeg: La pedale prin lumea dinozaurilor

0

În Săptămâna Europeană a Mobilității, descoperă lumea dinozaurilor, la pedale, în Geoparc

Hațeg, 15.09.2016 – Duminică 18 septembrie, începând cu ora 12.00, cei pasionați de mersul pe bicicletă și interesați să descopere frumusețea Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, Geoparc Internațional UNESCO administrat de Universitatea din București, sunt așteptați la evenimentul intitulat ”La pedale prin lumea dinozaurilor”.

pe_urmele_dinozaurilor

Evenimentul marchează Săptămâna Europeană a Mobilității și are ca scop promovarea, în rândul localnicilor şi al vizitatorilor, a unui teritoriu UNESCO, a ideii de transport alternativ care să decongestioneze principalele rute de pe teritoriul Geoparcului, să contribuie la reducerea poluării într-o arie protejată şi să creeze premisele dezvoltării economice locale prin deschiderea unor trasee de cicloturism. De asemenea, proiectul urmăreşte să lege, printr-un mesaj comun, o zonă urbană – oraşul Haţeg, de zona rurală înconjurătoare, în care problemele privind traficul şi poluarea sunt la fel de prezente, însă nu sunt conştientizate la adevăratul nivel.

Traseul, cu o lungime de cca. 20 de km, va fi următorul: plecare de la Centrul de vizitare al Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului (str. Libertății, nr, 9A) – Nălați – baraj Păclișa – Valea Dinozaurilor – Câmpurile cu granit – Casa Dinozaurilor Pitici (Sînpetru) – Casa Tradițiilor (Sînpetru) – Vadu – Nălați – sosire la Centrul de vizitare al Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului. Întregul traseu va fi parcurs pe drum asfaltat.

Pentru că este vorba despre o plimbare de conștientizare în natură și nu de o competiție, de-a lungul traseului, participanții vor beneficia de ghidaj gratuit la câteva dintre punctele de vizitare și interpretare ale Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului precum și la alte obiective de importanță majoră pentru Țara Hațegului. La unul dintre punctele de vizitare, participanții vor avea parte și de o surpriză pregătită  de Asociația Femeilor din Sîntămăria Orlea.

Evenimentul este organizat de un grup de inițiativă format din Asociaţia Centrul de Resurse pentru Acţiune Locală, Asociaţia Drag de Haţeg, Asociaţia Femeilor din Sântămăria Orlea, Asociaţia Geomedia, Asociaţia Tios și Asociaţia Wild Roots, în parteneriat cu Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, Geoparc Internațional UNESCO, Agenția de Protecția Mediului Hunedoara, cu sprijinul DHS și al Primăriilor din orașul Hațeg și din comuna Sîntămăria Orlea.

”La pedale prin lumea dinozaurilor” este un nou eveniment educațional și sportiv din seria celor derulate pe teritoriul Geoparcului. ”Ambasadorii Geoparcului”, ”Educație în Geoparc cu Andi Andezit”, ”Banca de EcoInvestiții în Educație”, sunt trei proiecte educaționale derulate în această vară în baza finanțărilor câștigate în cadrul unui concurs național de proiecte din partea Fundației pentru Parteneriat și MOL România. Lor li se alătură și alte proiecte sau evenimente culturale, educaționale și sportive desfășurate până acum precum Festivalul Dinozaurilor, ”Ziua Vulcanilor”, Crosul Cetății Regale a Hațegului și schimbul cultural desfășurat între geoparcurile internaționale UNESCO – Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului și Geoparcul Luberon din Franța.

Geoparcul Dinozaurilor, ce cuprinde întreaga Țară a Hațegului este sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 120 de teritorii din 33 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi

validare. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii pitici descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare  (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor. Administrarea Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului – Geoparc Internaţional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti.

 

Pentru informații privind Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului accesați: www.hateggeoparc.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.