Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

HAȚEG: Casa Miniaturilor, un nou punct de vizitare în Geoparc realizat cu ajutorul voluntarilor

0

Voluntarii pentru Geoparc, împreună cu membrii cluburilor Exploratorii (elevi ai şcolilor primare şi gimnaziale din Ţara Haţegului cuprinşi în Reţeaua EduGeoparc), realizează Casa Miniaturilor, o acţiune de voluntariat menită să impună un nou punct de vizitare, interpretare şi educaţie pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti.

Casa Miniaturilor4

Noul punct de vizitare urmează să fie amenajat în fosta şcoală generală din localitatea Toteşti. Cei care îi vor trece pragul vor avea posibilitatea să descopere principalele obiective culturale şi naturale din Ţara Haţegului, dar sub forma unor reconstrucţii fidele, în miniatură. Obiectivele ce urmează să fie expuse sunt alese de fiecare club Exploratorii ca fiind cele mai reprezentative pentru comunitatea de care aparţin. Ele sunt realizate de exploratori împreună cu voluntarii, sub îndrumarea unui cadru didactic din cadrul şcolii în care activează clubul, utilizând diverse materiale (lemn, polistiren, hârtie colorată etc).

Expoziţia va mai cuprinde informaţii despre fiecare obiectiv, fotografii din timpul realizării machetelor şi îşi propune să devină şi un veritabil spaţiu educaţional în care pot fi desfăşurate lecţii din aria curriculară “Om şi societate”. Deja o parte dintre miniaturi sunt gata şi abia aşteaptă să fie expuse şi admirate de vizitatori, iar altele sunt în curs de finalizare. Mai mult, alături de voluntari, fiecare club Exploratorii poate să realizeze, în timp, mai multe miniaturi de pe teritoriul localităţii de care aparţine sau de pe teritoriul Geoparcului astfel încât, la final, în expoziţie să se regăsească toate obiectivele pe care turiştii le pot vizita dacă ajung în zonă.

Toteşti nu a fost aleasă întâmplător drept gazdă a Casei Miniaturilor. Deşi zona Ţării Haţegului este plină de obiective turistice, Toteşti este singura comună care nu are pe teritoriul său niciun obiectiv turistic major, însă este una dintre porţile de intrare în Ţara Haţegului, dinspre Banat. Prin amplasarea Casei Miniaturilor chiar în fosta şcoală (actualmente închisă) comuna va avea un punct de atracţie pentru turişti şi, totodată, unul de informare privind locurile şi obiectivele ce pot fi vizitate pe teritoriul Geoparcului.
Casa Miniaturilor2

Casa Miniaturilor5

Acţiunea de voluntariat “Casa Miniaturilor” este derulată de Asociaţia Drag de Haţeg şi Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti prin Reţeaua EduGeoparc. Această acţiune face parte, alături de activităţi de voluntariat desfăşurate în alte nouă arii naturale protejate, din proiectul “Implică-te! E Natural să fii voluntar!”, implementat de Pro Park Fundaţia pentru Arii Protejate împreună cu Federaţia Coaliţia 2000 şi Asociaţia Administratorilor de Arii Naturale Protejate. “Casa Miniaturilor” beneficiază de un buget în valoare de 680 de euro .

*****************

Proiectul „ Implică-te! E NATURAL să fii voluntar” este implementat, în perioada aprilie 2015 – martie 2016, de ProPark Fundaţia pentru Arii Protejate împreună cu Federaţia Coaliţia 2000 şi Asociaţia Administratorilor de Arii Naturale Protejate. El propune soluții pentru stimularea cetățeniei active prin acțiuni de voluntariat pentru protecția naturii. Bugetul proiectului implementat de Pro Park Fundaţia pentru Arii protejate este de 38.800 de euro, dintre care 34.985 reprezintă contribuţia granturile SEE, 2009-2014, din cadrul programului Fondului ONG în România.

Geoparcul Dinozaurilor este un parc natural ce cuprinde întreaga Țară a Hațegului și care protejază și valorifică natura și cultura acestui spațiu. Geoparcul a fost declarat arie protejată de interes național în 2004. Din anul 2005 geoparcul a fost acceptat în Rețeaua Europeană a Geoparcurilor și în Rețeaua Globală (sub egida UNESCO) a Geoparcurilor. Din anul 2007 are în interiorul său două zone denumite „Situl Strei-Hațeg” și „Culoarul Rusca Montană – Țarcu – Retezat”, ca situri NATURA 2000, în vederea conservării habitatelor naturale și a speciilor de plante și animale sălbatice de interes comunitar. Geoparcul are un statut special datorită gradului ridicat de locuire care implică o preocupare deosebită pentru dezvoltarea locală. Această arie protejată cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Factorul cheie care personalizează acest teritoriu este reprezentat de siturile cu resturi de dinozauri de vârstă Cretacic Superior. Dinozaurii pitici din Depresiunea Hațeg sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor. Administrarea geoparcului este realizată de Universitatea din Bucureşti.

Asociația Drag de Hațeg este un ONG din comuna Densuș, care are ca misiune să redescopere şi să interpreteze în mod creativ poveştile şi istoria Ţării Haţegului alături de localnici şi de vizitatori pornind de la valorile naturale şi culturale ale locului. Asociația vrea să contribuie la dezvoltarea turismului durabil, în permanent echilibru cu mediul înconjurător, ca mijloc principal al bunăstării comunităţilor locale şi implicit la sprijinirea dezvoltării durabile a regiunii Țara Hațegului. Drag de Hațeg se bucură în toate inițiativele de sprijinul și colaborarea Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului – Universitatea din București, printr-un parteneriat strategic încheiat în 2013. Activitățile sunt realizate în strânsă legătură cu ceilalți parteneri locali, ONG-uri, unități de învățământ și cultură, administrații locale și întreprinderi.

Pentru informații privind Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului accesați: www.hateggeoparc.ro
Pentru informații privind Asociația Drag de Hațeg accesați: www.dragdehateg.org

Pentru mai multe informaţii despre granturile SEE 2009 – 2014 vă rugăm să consultaţi: www.eeagrants.ro

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.